Annonce

Brasilien
18. juni 2013 - 17:22

Op mod 200.000 på gaden i Brasilien

Mandag demonstrerede hundredetusinder brasilianere landet rundt. De var samlet for at protestere mod stigende buspriser, politibrutalitet og de enorme udgifter til verdensmesterskabet i fodbold næste år.

Op mod 200.000 brasilianere demonstrerede landet rundt mandag 17. juli. De protesterede mod politi-brutalitet, dårlig offentlige services, stigende priser og de enorme summer der er blevet brugt på verdensmesterskabet i fodbold der afholdes næste år i Brasilien.

I Rio de Janeiro deltog omkring 100.000 i en fredelig march. Andre steder udviklede det sig til konfrontationer med politiet. I hovedstaden Brasilia stormede demonstranter kongres-bygningen.

Demonstrationerne er kulminationen på flere forskellige protester i løbet af den forgangne uge. De beskrives af flere medier som de største i mere end tyve år.

Læs artiklen »Brazil protests spread in Sao Paulo, Brasilia and Rio« hos BBC.

Læs artiklen »Brazil erupts in protest over services and World Cup costs« hos The Guardian.

Læs artiklen » Biggest protests in 20 years sweep Brazil amid concern over stadium costs, public transport fares« hos ABC.

Protester mod enorme udgifter til VM

Lørdag demonstrerede vrede brasilianere i hovedstaden Brasilia forud for en fodboldkamp mellem Brasilien og Japan. Kampen var den første i »Confederation Cup,« en opvarmningsturnering forud for verdensmesterskabet næste år.

Demonstranter råbte kampråb og holdt hjemmelavede skilte op med tekster såsom »vi har ikke brug for verdensmesterskabet« og »vi har brug for penge til hospitaler og skoler.«

Kampklædt politi rykkede ind og brugte tåregas til at sprede demonstranterne. Ifølge flere rapporter bruge de også gummikugler.

Søndag gentog lignende scener sig i Rio.

Tilbage i 2007 understregede regeringen at investeringerne i verdensmesterskabet primært ville komme fra private firmaer, men flere lokale medier rapporterede forud for demonstrationerne at over 90% af pengene, der er blevet brugt på at bygge og renovere fodboldstadioner forud for turneringen, er kommet fra de offentlige kasser.

Stadionet i Brasilia anslås at have kostet omkring 600 millioner dollars.

Læs artiklen »Massive clashes as Brazilians protest over World Cup spending« hos Russia Today.

Frustration over korruption, politivold og buspriser

Et sted mellem 5.000 og 10.000 demonstranter havde torsdag forsamlet sig i protest mod stigninger i buspriserne i centrum af Brasiliens største by Sao Paulo, inden politiet angreb dem. Det udviklede sig senere til gadekampe og ifølge flere medier blev mindst 100 mennesker såret og omkring 230 anholdt. Den brasilianske avis Folha de S. Paulo, rapporterede, at flere af deres journalister blev skudt med gummikugler.

Videoen viser angiveligt politiet angribe journalister under torsdagens demonstrationer i Sao Paulo.

Det var den fjerde demonstration på under en uge, siden buspriserne steg fra 3,00 brasilianske real (7,70 kr.) til 3,20 (8,20 kr.). Bevægelsen for gratis offentlig transport har eksisteret siden 2004 og har haft stor opbakning. Men mange af demonstranterne i Sao Paulo var også frustrerede over ineffektivitet, korruption og nepotisme i den offentlige sektor skriver flere medier. Buspriserne var dråben, der fik bægeret til at flyde over.

Politiets hårdhændede fremfærd har også været med til at få folk på gaden. Ifølge flere medier slog politiet hårdt ned på den første demonstration tirsdag. Demonstrationerne er siden vokset i størrelse og begyndte allerede inden weekenden at sprede sig til andre brasilianske byer.

Læs artiklen »Brazil Protests 2013: Violent Clashes Between Police And Thousands Of Young Demonstrators« hos Huffington Post.

Læs artiklen »Bus-Fare Protests Hit Brazil’s Two Biggest Cities« hos New York Times. 

Vice har lavet en dokumentar om bevœgelsen for gratis offentlig transport i Brasilien der kan ses herunder.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce