Annonce

Kalundborg
24. april 2013 - 19:26

Brandanslag mod højreekstremt klubhus

Miljøet omkring kampsportsforeningen RightWings i Kalundborg har fået en central plads på den yderste højrefløj ved at gå forrest i kampen mod islam og venstrefløjen. Nu er deres klubhus brændt ned.

Den højreekstremistiske kampsportsforening RightWings lokaler i den vestsjællandske by Kalundborg blev natten til fredag den 19. april ramt af en brand, og stedet er så beskadiget, at medlemmerne af foreningen efter eget udsagn har opgivet at bygge det op igen.   

Politiet vurderer, at der er tale om en ildspåsættelse.

Ifølge lokale medier kommer angrebet kun få dage efter, at det lokale multietniske kulturhus, Den Kulturelle Forening, er blevet overmalet med racistiske slagord og antimuslimske klistermærker.

Der er ingen anholdte i sagen, og trods det tidsmæssige sammenfald ønsker politiet ikke at spekulere i en eventuel sammenhæng mellem begivenhederne.

– Vi har hørt rygter om en eller anden gensidig uoverensstemnnelse mellem nogen af anden etnisk herkomst og nogen nede fra karateklubben eller nogle andre. Hvis der er tale om det, så er der nogle ganske få personer, som måske har et eller andet udestående, men vi har ingen fast indikation af, at branden her skulle være et hævnmotiv, siger Per Kragh, leder af lokalpolitiet i Kalundborg.

Læs artiklen »Dansk foreningshus forsøgt brændt ned oven på racistisk hærværk« hos TV2 Øst.

Læs artiklen »Politiet skærper indsats i Kalundborg« hos NordVest Nyt.

Vederfølners drenge  

Som den lokale politileder fortæller, så er RightWings officielt en helt almindelig karateklub.

Men foreningens lokaler blev brugt til andet end at øve slagteknik og tage armbøjninger.  

Stedet har det seneste år udviklet sig til mødested for flere centrale personer på den yderste danske højrefløj og er et omdrejningspunkt for en ny generation af gadeaktivister, som er blevet faste gæster ved demonstrationer mod islam og venstrefløjen.

Det fortæller researchkollektivet Redox til Modkraft.

– På grund af deres voldsberedthed har Kalundborg-gruppen på kort tid opnået en central plads på de yderste højrefløj. De har forbindelse til flere forskellige grupperinger på højrefløjen, men er hovedsageligt knyttet til foreningen Vederfølner, fortæller en talsperson for Redox.  

Flere fra personkredsen er vokset op sammen, har kontakter til det kriminelle miljø og bliver af lokale betegnet som »Ubby-drengene«, da flere af dem kender hinanden fra den lille by af samme navn 11 kilometer uden for Kalundborg. 

En ledende figur i miljøet er den tidligere lokalformand for Dansk Folkeparti og forhenværende kontaktperson for det erklærede racistiske netværk, Dansk Front, Dan Jochumsen, som bor i området.

Han blev i 2006 ekskluderet fra Dansk Folkeparti og er i dag afdelingsleder for foreningen Vederfølner, som er startet af tidligere medlemmer af Dansk Front og har relationer til hooligangruppen White Pride i Aarhus.      

Læs artiklen »Bankmandens hemmelige kamp« hos Ekstra Bladet.

Læs artiklen »DF ekskluderer Dansk Front-medlem« hos Politiken.

Blandt de faste gæster i RightWings lokaler er også en anden veteran på den yderste højrefløj: Vederfølners formand Lars Grønbæk Larsen.

Selvom han bor på Fyn, er Lars Grønbæk Larsen flere gange set til demonstrationer sammen med gruppen, og han udtaler sig også som den eneste med navn om situationen i Kalundborg efter branden i klubhuset til TV2 Øst.

Aarhus åbner ballet

Første gang RightWings-slænget gjorde opmærksom på sig selv var i Aarhus til en demonstration den 31. marts sidste år – og siden er det gået stærkt.  

Demonstrationen i Aarhus var indkaldt af den antimuslimske organisation Danish Defence League i samarbejde med deres engelske moderorganisation English Defence League.

Under demonstrationen blev en ung mand fra Kalundborg-området anholdt og efterfølgende varetægtsfængslet for »forsøg på grov vold mod tjenestemand og grov forstyrrelse af den offentlige orden«.

Han blev efterfølgende idømt tre måneders betinget fængsel og et års prøve med 80 timers samfundstjeneste.

Manden var en del af en lille, men meget aggressiv del af demonstrationen, der stod i forreste linje, da der var optakt til sammenstød mellem højrefløjen og moddemonstranter.

Til demonstrationen var også Vederfølners formand og afdelingslederen fra Vestsjælland, Dan Jochumsen, tilstede.

Læs artiklen om demonstrationen i Aarhus: »Antimuslimsk fuser« hos Modkraft.

Se Kalundborg-gruppen i aktion i Aarhus i denne video – fra 43:10 og frem.

 

Anholdt i Odense – fester i Aarhus

En måned senere dukker gruppen igen op med Dan Jochumsen i front.

Denne gang er scenen Kongens Have i København, hvor de kampsportstrænede højreekstremister ville holde et »nationalistisk 1. maj-møde«. 

Gruppen bliver dog hurtigt omringet og eskorteret væk af politiet, mens flere af dem heiler til ære for fotografer på stedet.

Læs artiklen om begivenhederne 1. maj 2012 (se nederst) »Ædru syndikalister krævede kapitalismen afskaffet« hos Modkraft.

Godt to måneder senere – den 30. juni – er Lars Grønbæk Larsen med, da Kalundborg-drengene kaster flasker mod en gruppe antiracister, som er samlet på Odense Banegård for at protestere mod det nynazistiske Danskernes Parti.

10 højrenationalister, heraf flere fra Kalundborg-området, bliver anholdt.

Læs artiklen »Ville angribe antiracister – blev anholdt« hos Modkraft.

Samme år deltager gruppen desuden i Vederfølners julefrokost i Aarhus, oplyser Redox. 

Arrangerer møde om »den røde terror«

Også i 2013 er RightWings med, både på gaden, og når den yderste højrefløj stimler sammen udenfor offentlighedens skarpe lys.

Da Stop Islamiseringen af Danmark holder demonstration i København den 23. februar, er gruppen igen tilstede sammen med de ledende medlemmer af Vederfølner.

Læs artiklen »Antifascister lukkede munden på antimuslimer« hos Modkraft.

Og måneden efter – den 30. marts – giver de en hånd med, da formanden for Vederfølner holder en påskefrokost i Røsnæs ikke langt fra Kalundborg.

Ved arrangementet, hvor også medlemmer af Danish Defence League deltager, holder den »reaktionære blogger« og det ekskluderede medlem af Dansk Folkeparti, Martin Kasler, foredrag om den antiracistiske venstrefløj og dens angivelige »røde terror«

Kort tid efter begynder begivenhederne i Kalundborg, som leder frem til brandanslaget.

»Det er ikke rimeligt«

Den 18. april overmales flere butikker og offentlige steder i byen med fremmedfjendske paroler, ligesom der sættes klistermærker op for Vederfølner.

For anden gang på et år er det også gået ud over det multietniske kulturhus, kaldet Den Kulturelle Forening.

Sidste år blev der malet graffiti på bygningen, og tidligere er der blevet efterladt et grisehoved foran kulturhuset. 

– Denne gang har de skrevet »Stop indvandringen« og »Start hjemsendelsen«, »Rejs hjem« og andre ting, og der er også opsat klistermærker med tilsvarende budskaber. Det er både sket på foreningens hus i Bredgade og på en række butikker i midtbyen med arabiske ejere, fortæller Mustapha Badr fra Den Kulturelle Forening til TV2 Øst.

Han ærgrer sig over, at nogle mennesker tilsyneladende mener, at deres tilstedeværelse ikke er ønsket i Kalundborg.

– Vi har brugt megen energi på at skabe et sted, hvor alle kan være, etniske danske og personer med anden etnisk baggrund. Vi har unge, der bruger rigtig mange timer hver uge på at lave aktiviteter og på andre måder være med til, at børnene oplever en tryg og god opvækst, og så skal de mødes af klistermærker, der fortæller dem, at de er uønskede. Det er ikke rimeligt, siger han til dagbladet Nordvestnyt.

Læs artiklen »Fremmedfjendsk graffiti på kulturhus« hos Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce