Annonce

Aarhus
1. april 2012 - 18:49

Antimuslimsk fuser

Lydvognen fungerede ikke og flere talere blev afbrudt og overdøvet, da 150 antimuslimer afholdt demonstration i Aarhus. Fem antiracister varetægtsfængslet efter sammenstød med politiet.

English Defence Leagues' demonstration lørdag den 31. marts i Mølleparken i Aarhus var planlagt i månedsvis, opreklameret i et utal af YouTube-videoer og dækket intenst i både danske og udenlandske medier i ugerne op til.

Alligevel dukkede kun omkring 150 personer op til et arrangement, der dagen igennem var præget af forvirring og kaos.

Demonstrationen var forsinket i mere end en time på grund af problemer med lydanlægget, og talerne måtte benytte en lille megafon, blev afbrudt og overdøvet af moddemonstranter.

Flere danske antimuslimer blev desuden anholdt for at kaste flasker og forsøge at starte slagsmål.    

Læs artiklen »Anti-islamisternes drøm knust i den danske sol« hos TV2.

Læs artiklen »Far right militants fail to strike blow against Islam on their Danish awayday« hos The Guardian.

Give peace a chance

Den første taler, der fik ordet til demonstrationen i Mølleparken, var en betjent fra Østjyllands Politi.

Han advarede de fremmødte om, at politiet, der var massivt tilstede i området, ville skride til anholdelser, hvis nogen lavede ballade.

Herefter greb den racisme-dømte tyske journalist Michael Mannheimer megafonen og beskyldte sine kollegaer i medierne for at holde hånden over islam, der ifølge ham er ved at overtage Europa.

Først en time og tyve minutter efter, det var  annonceret i programmet, kunne Freja Lindgren på vegne af Danish Defence League byde velkommen til »European Counter-Jihad Meeting«.

Læs artiklen »Skal lokke antimuslimer til Aarhus« hos Modkraft.

Hun erklærede et minuts stilhed til ære for de syv mennesker, der blev slået ihjel i Toulouse i Frankrig af en muslimsk fundamentalist i forrige uge. 

Stilheden varede dog kun få sekunder.

En nabo åbnede vinduet og lod John Lennon synge »Give peace a chance« for de tavse højreekstremister.

Samtidig råbte en venstrefløjsaktivist, der havde fundet vej forbi politiet, »Free Gaza children« flere gange.        

Kanonslag stjæler opmærksomheden

I det hele taget havde mange nysgerrige fundet vej til Mølleparken for ved selvsyn at opleve det, som ifølge arrangørerne, skal markere fødslen af en ny pan-europæisk gadebevægelse mod islam.

De nysgerrige forlod dog parken, da lokale unge og antifascister i flere omgange og fra flere sider forsøgte – og i et enkelt tilfælde havde held til – at trænge ind i parken for at vise deres foragt for det højreekstremistiske budskab.

Det første angreb kom, da lederen for English Defence League, Tommy Robinson, er få minutter inde i sin tale.

Han får ordet efter Freja Lindgrens indledning, på trods af, at han er programsat til at tale til sidst.

– I dag er en historisk dag. Vi viser, at vi står sammen i Europa, og er parat til at gå på gaden, erklærer den engelske talsmand. 

Meget længere nåede han ikke, før kanonslag, romerlys, politisirener og kampråb imod fascisme stjæler opmærksomheden.

Omkring 200 moddemonstranter er nået frem til parken, men bliver presset tilbage af kampklædt politi med hævede knipler.

Den kasket-klædte englænder stoppede sin tale, da flere løber frem for at komme i nærkontakt med antiracisterne. Resten står tavst og afventer situationen og kigger nervøst mod politiets kæder.

– Jeg har aldrig været så nervøs for at holde en tale før, annoncerede Tommy Robinson, da han gik i gang igen.

Han tilføjede, at det skyldes, at det angiveligt er første gang han taler udenfor England.

»Vi er i krig«

Tommy Robinson fortalte i sin tale, at han er kommet til Aarhus med 15 medlemmer af English Defence League.

Der var omkring 20 medlemmer af den norske afdeling tilstede, så de norske og engelske delegationer var umiddelbart de største.

Flere Defence League-afdelinger fra udlandet var kun er repræsenteret af deres talsperson eller en lille håndfuld medlemmer, der med hovedsageligt israelske, norske og tyske flag gjorde opmærksom på sig selv.

Fra Danmark var Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD) og Vederfølner mødt frem flankeret af en gruppe hooligans og flere kendte ansigter fra den danske højrefløj.

Blandt dem kunstneren Uwe Max Jensen, den tidligere talsmand for Dansk Front, Julius Børgesen, og den dansk-iranske blogger, Firoozeh Bazrafkan.

– Vi er i krig, lød budskabet fra formanden for SIAD, Anders Gravers, der argumenterede for at forbyde islam, da han fik ordet.

Også denne tale blev forstyrret af moddemonstranter.

Aktivisterne råbte kampråb, kastede med sten og forsøgte at komme udenom politiet – nu fra den modsatte side af parken. 

Den næste halve time anholder politiet adskillige mennesker, men kan alligevel ikke forhindre, at omkring 100 venstrefløjsaktivister omkring klokken 16 stormer direkte ind i Mølleparken. 

Sammenstød og anholdelser

Det store pres på Defence League-mødet skyldtes blandt andet, at der samme dag blev gennemført en demonstration for mangfoldighed med op mod 5.000 deltagere.

Hele 32 forskellige organisationer, fagforeninger og partier stod bag initiativet, der samlede folk fra Norge, Sverige og England.

Se video-reportage fra Aarhus for Mangfoldighed-demonstrationen.

 

Da denne demonstration var overstået begyndte stadigt flere at trække ned mod Mølleparken, hvilket betød at flere hundrede mennesker til sidst slår ring om højreekstremisterne.

Læs artiklen »Aarhus: Tusindvis gav antimuslimer modstand « hos Modkraft.

Kort efter klokken 16 lykkedes det en større gruppe antiracister at slippe igennem politiets kæder og komme ind i Mølleparken.

De råbte slagord mod racisme, og politiet måtte igen lægge sig imellem for at undgå, at situationen udviklede sig til et masseslagsmål.

Adskillige højreekstremister blev anholdt, og det samme gælder for gruppen af antiracister.

En halv time efter sammenstødet og et kvarter før tid slutter Defence League-grupperne deres møde.

De omkring 75 tilbageværende antiislamister forlod området i to forskellige busser, som eskorteredes ud af byen af flere end ti af politiets mandskabsvogne og 50-100 betjente.  

Den første bus får knust en rude af en sten kastet af en moddemonstrant, mens cykler og andet bruges til at forsøge at blokere vejen. 

Flere tilbageværende højreekstremister anholdes for at kaste flasker og forsøge at starte slagsmål. 

Inden dagen er omme er i alt 89 personer anholdt, og søndag den 1. april bliver fem personer i alderen 17-20 år varetægtsfængslet for vold mod tjenestemand i funktion. 

Ifølge flere medier kom mindst tre politibetjente til skade i forbindelse med sammenstødene i løbet ad dagen. 

Læs Elizabeth Japsens blog »Småborgerlige stenkastende individualister« og deltag i debatten om protesterne i Aarhus her.

Læs artiklen »Demonstrationer i Aarhus: Kan være flere anholdelser på vej« hos DR.

Se også samling af links om Århus 31. marts på Modkraft.dk/Tidslinjen

Se en video fra anti-muslimernes bus på vej ud af Aarhus.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce