Annonce

FagligtArbejderbevægelsen og arbejdskamp
Fagligt
1. juli 2015 - 14:54

Arbejdsretten anerkender fagbevægelsens konfliktret mod Ryanair

En klar sejr. Det kalder Henrik Bay Clausen, formand for 3F Kastrup, en arbejdsretsdom, der anerkender dansk fagbevægelses ret til at iværksætte blokade mod flyselskabet Ryanair. Et nyt konfliktvarsel skal dog afsendes.

Der var næsten alt for meget symbolik over den sommersol, der endelig skinnede ned over de faglige folk, der onsdag den 1. juli samledes foran Arbejdsretten på Sankt Annæ Plads i det centrale København. Men da arbejdsrettens kendelse kom til forsamlingens kendskab bredte munterheden sig og folk hilste glade hinanden tillykke.

For Arbejdsrettens dom var en entydig sejr for LO og dansk fagbevægelse. Arbejdsretten anerkender, at de faglige organisationer kan iværksætte konflikt og sympatikonflikt mod flyselskabet Ryanair, fordi det opererer fra en base på dansk grund.

Det eneste forbehold i dommen er, at retten ikke mener, at det konfliktvarsel, som allerede er afsendt til selskabet, er lovligt. Fagbevægelsen skal igen udstede et varsel om konflikt og sympatikonflikter.

– Det betyder, at en konflikt mod Ryanair vil blive lidt udsat. Men man kan så håbe, at selskabet vil bruge den tid til at indse, at det skal indgå overenskomst med de danske fagforeninger, siger Henrik Bay Clausen, formand for 3F Kastrup, som organiserer flyarbejdere i Københavns Lufthavn, til Modkraft.

– Vi ser gerne, at Ryanair har en base i København. Den skal bare arbejde ud fra danske overenskomster, siger han.

Er det realistisk, at Ryanair vil bøje sig for det krav?

– Nej, det er det nok ikke med den forretningsmodel, selskabet har valgt. Men alle har da ret til at blive klogere, siger han.

Overvejer genoptagelse af weekendkampagner

Lufthavnsansatte har i løbet af foråret brugt mange weekender på at uddele materiale til flypassagerer i Københavns Lufthavn, der opfordrer til dem til at vise forståelse for kravet om overenskomster inden for flybranchen. Men aktiviteten har i de sidste uger ligget stille.

Lufthavnsansatte vil dog torsdag den 2. juli samles og diskutere om kampagnen skal tages op igen, fortæller en lufthavnsansat Modkraft.

Fredag den 3. juli har netværket Faglig Tillid desuden indkaldt til stormøde for københavnske tillidsfolk, hvor man vil diskutere den faglige situation i lyset af Ryanair-konflikten.

Allerede onsdag den 1. juli vil medlemmer i 3F Kastrup dog først holde fest med pølser og musik i fagforeningshuset på Saltværksvej i Kastrup, fortæller Henrik Bay Clausen.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce