Annonce

demonstration
3. november 2015 - 13:55

2.000 elever holder pjækkedag mod skolereform

Op mod et par tusind københavnske skoleelever pjækkede fra undervisningen for at demonstrere mod skolereformen og for mere fritid. Der opstod kortvarigt tumult, da demonstrationen gik fra Rådhuspladsen.

Udover en chauffør til at køre demovognen var der ingen voksne involverede, da en stor gruppe skoleelever var mødt op på Rådhuspladsen for at vise deres utilfredshed med skolereformen. Den betyder blandt andet længere skoledage og dermed mindre fritid, mener eleverne.

En gruppe 8.-klasser på Guldberg Skole på Nørrebro i København har fået nok. De mener, at skolereformen kun gør eleverne mere skoletrætte.

Inden demonstrationens begyndelse havde over 7.000 tilkendegivet, at de ville deltage. Talsmand Legolas Szathmari, der er elevrådsrepræsentant på Guldberg Skole, havde dog ingen anelse om, hvor mange der reelt ville dukke op, da demonstrationen »En stor mellemfinger til den nye skolereform« udelukkende var annonceret på facebook.

Ifølge Københavns Politi var op mod 2.000 elever mødt op.

Romerlys gav håndgemæng

Da demonstranterne begav sig fra Rådhuspladsen mod Christiansborg, blev der antændt romerlys. En enkelt demonstrant med et romerlys i hånden blev i den forbindelse hevet ud af demonstrationen af to betjente.

- Der var en ung gut, der ikke kunne finde ud af, hvordan man skulle opføre sig. Han antændte noget fyrværkeri mellem de andre elever, forklarer vagtchef Henrik Svejstrup til Modkraft.

En enkelt ung demonstrant blev kortvarigt tilbageholdt af politiet. Foto: Ole Garde

Henrik Svejstrup oplyser, at der efterfølgende blev taget kontakt til hans forældre, men at han ikke blev anholdt.

Skoleeleverne begav sig til Christiansborg, og en større gruppe begav sig ind ad den store port på Christiansborg Slotsplads, men blev kort efter kaldt tilbage på pladsen, hvorefter porten blev smækket i.

Idéen med protesten var i første omgang, at det skulle være en elevstrejke, fortæller Legolas Szathmari til Modkraft.

Ingen voksne

Eleverne besluttede dog at arrangere en demonstration helt uden voksenindblanding, og initiativet tog for alvor fart, da eleverne annoncerede arrangementet på facebook, og tusinder af elever tilkendegav deres utilfredshed med de lange skoledage.

Se også: Skoleelever pjækker i protest mod lange skoledage

Berlingske kunne i september fortælle, at danske skoleelever med den nye skolereform, der trådte i kraft i august 2014, kan forvente at tilbringe 10.960 timer på skolebænken i løbet af deres skolegang. Det højeste antal blandt OECD-landene – en organisation for økonomisk samarbejde blandt nogle af verdens rigeste lande.

Foto: Ole Garde

Demonstrationen annonceret på Facebook

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce