Annonce

Udland
7. november 2013 - 12:11

Besat statsradiofonis hovedkvarter ryddet af græsk politi

Græske kampstyrker har ryddet Græsk Statsradiofonis hovedkvarter, der har været besat af  mediearbejdere siden juni måned. Demonstranter samles foran hovedkvarteret i udkanten af Athen.

Græske kampstyrker slog omkring klokken 4 natten til torsdag den 7. november ring om Græsk Statsradiofonis, ERT, hovedkvarter i udkanten af Athen.

Med tåregas spredte politiet omkring 200 blokadevagter uden for bygningen og entrede derefter bygningen, som de systematisk tømte for personer rum for rum.

Omkring tyve tidligere ansatte blev ført ud af bygningen, mens tre personer, der ifølge BBC nægtede at forlade bygningen, blev arresteret.

Ifølge en kilde i bygningen, som BBC har talt med foregik rømningen forholdsvis fredeligt.

Græske kampstyrker har efter rydningen slået ring om bygningen, mens tilstrømmende demonstranter tager opstilling på en meget trafikeret vej uden for. Adgangen ind til et parklignende område foran bygningen blev først låst med håndjern om jernporte, siden udskiftet med hængelås. Fotos af håndjernene cirkuleredes meget på på social medier.

Læs artiklen »Greek police clear former broadcaster ERT's offices« hos BBC

Følg liveopdateringer om situationen i Athen hos Radio Bubble i Athen (engelsk)

Nyt medie på vej

Der er torsdag formiddag annonceret demonstrationer imod rydningen af ERT i Athen, Thessaloniki, Patra og Heraklion.

I Athen er den indkaldt af fagforeningen Propert, der organiserer mediearbejderne i ERT.

Den græske regering har efter rydningen udtalt, at en nyt statslig medie, NERIT, vil overtage bygningen i løbet af et par uger.

ERT, der nogenlunde svarer til DR i Danmark, blev den 11. juni lukket af den græske regering via et statsdekret uden om det græske  parlament med få timers varsel.

Beslutningen betød at 2.700 ansatte blev fyret med øjeblikkelig virkning. Beslutningen var en følge af regeringens opfyldelse af krav fra den internationale Trojka af Den  Europæiske Union, EU, Den internationale Monetære Fond, IMF og Den Europæiske Centralbank EBC for at opnå lån til betaling af statsgæld.

Selv om beslutningen udløste politisk krise i landet, hvor et af den daværende regerings tre partier forlod samarbejdet, og græsk højesteret underkendte lovligheden af beslutningen, er ERT aldrig blevet genåbnet som offentligt medie.

Læs artiklen »Opposition parties slam government over ERT raid« hos Ekathimerini.

Besat i knap fem måneder

Ansatte på ERT, der drev tre tv-stationer og adskillige radiokanaler, besatte umiddelbart efter dekretet statsvirksomhedens lokaler og fortsatte mediedriften. Kampstyrker lukkede for statsmediets sendemaster, så transmissionen er foregået via internettet.

Besættelsen og den fortsatte mediedrift er blevet støttet af en ellers splittet græsk venstrefløj. Mange tusind demonstranter samlede sig allerede den 11. juni foran hovedkvarteret i den nordlige forstad Agia Paraskevi for at hindre politi i at rydde bygningen.

Blokadevagter har siden befundet sig ved bygningen med parti- og fagforeningsflag fra både Syriza, Antarsya og PAME, kommunistiske fagbevægelse.  

Læs Modkrafts tidligere artikler om ERT-besættelsen:

Græsk højesteret blokerer for lukning af statsmedier

Fyrede græske mediefolk besætter statslige tv- og radiostationer

Grækenland: Besættelse af statslige medier fortsætter på tredje døgn

ERT: Besættelse fortsætter på tredje måned

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce