Fyrede mediearbejdere fra ERT, Den Græske Statsradiofoni, fortsætter medieproduktion fra besatte lokaler trods ny etableret offentlig medievirksomhed.
Mandag den 11. august 2013 var det to måneder siden at den græske regering med et chokdekret lukkede Den Græske Statsradiofoni, ERT (der svarer til danske DR), kappede forbindelsen til sendemasterne og fyrede 2.700 ansatte uden varsling.
Beslutningen blev samme aften besvaret med de ansattes besættelse af medievirksomhedens lokaler. Samtidig samledes tusindvis af demonstranter sig foran ERT's hovedkvarter i udkanten af Athen i protest mod beslutningen og for at hindre politi i at rydde bygningen.
Blokaden samlede aktivister og demonstranter fra hele den græske venstrefløj, hvilket blandt andet kunne se i bannere og flag fra den kommunistiske fagforening PAME og venstrefløjsalliancerne Antarsya og Syriza (den sidste organisation har siden har forvandlet sig til et medlemsparti). Det er ellers organisationer, der ofte har svært ved at samarbejde - også i konkrete aktioner.
Læs artiklen »Fyrede græske mediefolk besætter statslige tv- og radiostationer« på Modkraft
Læs også »Besættelse fortsætter på tredje døgn« på Modkraft
De ansatte har siden kunne holde medieproduktionen af TV og radio i gang fra de besatte bygninger, ikke kun i Athen, men også fra lokalstationer i blandt andet Volos, Saloniki, Lesbos mm.
Selv om beslutningen om at lukke ERT blev dømt ulovlig ved en græsk retsinstans mandag den 16. juni, er den statslige medievirksomhed i ERT-regi aldrig blevet officielt genetableret.
Læs artiklen »Græsk højesteret blokerer lukning af statsmedier« på Modkraft
Tværtimod startede den græske regering en ny offentlig medievirksomhed, Grækenlands Offentlige Fjernsyn, EDT, op i midten af juli måned. Dens udsendelser udsendes over ERTs tidligere digitale frekvenser og med hjælp af en privat udbyder, Digea, der er en sammenslutning af landets seks største private TV-stationer.
De tidligere ERT-ansatte besvarede nyetableringen af et offentligt medie med den 18. juli at beslutte fortsat besættelse og sendevirksomhed.
Flere fagforeninger for privatsatte mediearbejdere strejkede desuden, da regeringen med snævert flertal stemte lovgivningen for en ny offentlig medielovgivning i gennem det græske parlament.
Kun de to regeringspartier, Nyt Demokrati og Pasok, stemte for - alle andre, inklusiv det tidligere regeringsparti Demokratisk Venstre (Dimor), der trådte ud i protest mod beslutningen, stemte imod.
Godt to måneder efter fortsætter besættelsen af ERT's lokaler og produktionen af radio og TV, både på landsplan og regionalt. Dog ikke uden problemer.
I den første uge af august har den græske regering forsøgt at lukke flere transmittere, der udsendte analoge signaler for ERT's programmer, ned - for at hindre den fortsatte medieproduktion.
Læs ERT-medarbejdernes beskrivelse på forsøget på at lukke sendere ned
Søndag den 11. august, på to-månedsdagen efter ERT's officielle lukning, udsendte de tidligere ansatte en udtalelse, hvor de fastholder, at beslutningen om lukning af ERT er anti-demokratisk og hvor de erklærer forsøgene på at demontere sendemuligheder for ulovlig.
De erklærer også, at ERT fremover vil være en »medievirksomhed for et kæmpende samfund og arbejderbevægelse«
Læs erklæringen »Two months and we continue the fight« fra ERT's tidligere ansatte
Læs Thora Schultz' og Katja Lunds blog »En stemme fra Grækenland« på Modkraft
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96