Annonce

Udland
17. juni 2013 - 22:07

Græsk højesteret blokerer for lukning af statsmedier

Grækenlands højesteret har sat en midlertidig pause for den græske regerings nedlukning af statslige tv- og radiostationer.

Højesteret i Grækenland har underkendt den græske regeringsleders dekret om at øjeblikkelig lukning af Den Græske Statsradiofoni, ERT, der driver tre tv-stationer og flere radioer.

Beslutningen betyder at tv- og radiostationer under ERT – der nogenlunde svarer til DR i Danmark – teoretisk set kan genoptage sin sendevirksomhed fra klokken 6 morgen tirsdag den 18. juni.

Den græske regeringschef, den konservative Georgios Samaras, gennemtvang tirsdag den 11. juni med få timers varsel en lukning af det statslige medieselskab som led i landets spareprogram for at opfylde den internationale Trojkas betingelser for udløsning af statslån i milliardstørelsen.

Sendesignal blev slukket samme aften - og omkring 2.700 ansatte fyret uden varsel.

Beslutningen blev besluttet gennem et statsdekret, der ikke skulle konfirmeres parlamentarisk. Men den græske højesteret har tilsyneladende underkendt lovligheden af fremgangsmåden.

Ordlyden af rettens beslutning bliver først offentliggjort i løbet af tirsdag – detaljerne for genoptagelsen af driften er derfor endnu uklare.

Højesteretsbeslutningen stadfestede dog samtidig lovligheden i regeringens planer om at slanke ERT ned til halv bemanding.

Læs også BBC's artikel »Greek court suspends ERT broadcaster closure«

Besættelser, stejker og støtteavis

Regeringsdiktatet om lukning af ERT har medført massive protester.

De ansatte har fortsat produktionen af nyheder og underholdning – udsendt via internet, da oprørspoliti lukkede de luftbårne radio- og tv-signaler ned.

ERTs hovedkvarter i udkanten af Athen har været belejret af solidaritetsdemonstrerende grækere, der ud over at støtte de ansatte og deres fortsatte mediedrift også ville hindre en rydning af stationen gennem fysisk tilstedeværelse - lokale venstrefløjsfolk vurderer, at op mod 100.000 grækere har deltaget i blokadeaktiviteten.

Landet har desuden været ramt af en en-dags generalstrejke i protest mod lukningen – og alle landets medier, med undtagelse af medier, der har hjulpet med at udbrede ERT’s udsendelser, har været ramt af strejker.

I weekenden udkom en alternativ avis, der var udgivet af strejkende mediearbejdere som støtte til ERTs ansatte. Avisen er udkommet i 100.000 eksemplarer.

Det græske netværk, Solidarity4All, der forbinder sociale bevægelser i landet, har produceret en 11 minuter lang video om avisproduktionen. Se videoen her:

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce