Annonce

Udland
12. juni 2013 - 2:21

Fyrede græske mediefolk besætter statslige tv- og radiostationer

Græsk regering chok-lukker alle statslige tv- og radiokanaler. Ansatte svarer igen med besættelse og fortsat nyhedsproduktion. Stor støttedemonstration ved hovedkvarteret vil hindre rømning.

[Athen] Med fem timers varsel har den græske regering lukket ned for sendesignalet for alle landets offentlige tv- og radiostationer.

Lukningen kommer uden nogen former for varsling, og fyringerne af mediepersonalet har øjeblikkelig virkning.

De ansatte har svaret igen med besættelse af arbejdspladsen og fortsat medieproduktion. Men fordi sendesignalet er afbrudt, kommer udsendelserne kun ud på internettet, erfarer Modkraft.

Håb om regeringens fald

En solidaritetsdemonstration med omkring 5.000-7.000, muligvis flere, har tirsdag aften den 11. juni 2013 fyldt pladsen og vejen foran det statslige medieselskabs højhus i udkanten af Athen.

– Jeg håber, det her kan føre til regeringens fald. Det er jo fuldstændig absurd, at man kan lukke statlige institutioner og slukke for sendesignalet til velfungerende medier med så få timers varsel, siger en græsk venstrefløjsaktivist, der deltager i støttedemonstrationen, til Modkraft.

Aktivisten fortæller, at hun regner med at blive ved mediehuset natten over i et forsøg på at hindre en rydning fra politiets side.

Socialdemokratisk mundvejr

Den kvindelige demonstrant giver ikke meget for at et af regeringspartierne, det socialdemokratiske PASOK, har erklæret sig som modstander af fyringerne.

– Det er bare snak, siger hun.

En anden demonstrant viser lidt mere forståelse:

– Hvad skal regeringen gøre? Fyringerne er jo dikteret af Trojkaen, siger han til Modkraft.

– Med 3.000 færre medieansatte er regeringen jo nået et pænt stykke vej i dens løfter til Trojkaen, siger han.

Læs artiklen »Greece suspends state broadcaster ERT to save money« på bbc.co.uk/news

Læs artiklen »Græske lærere trues med undtagelseslov« på modkraft.dk

15.000 skal fyres fra staten

Fyringerne af tv- og radiopersonalet erklæres af regeringen da også som en del af en bebudet spare- og nedskæringspolitik for at udløse lån til finansering af den græske stats underskud.

Med fyringerne af knap 3.000 ansatte på landet tre tv-stationer og fire radiokanaler har regeringen ’fundet’ en femtedel af de 15.000 statslige fyringer, som det græske parlament i april måned godkendte at sætte i værk inden årsskiftet.

Loven var en betingelse fra den internationale Trojka af EU, Den Internationale Monetære Union og Den Europæiske centralbank for at udløse et lån på 8,8 milliarder Euro (omkring 65 milliarder kroner).

»Autoritær regering«

Regeringsdekretet kan træde i gang kraft med de få timers varsel, fordi det ikke skal igennem en parlamentarisk godkendelsesprocedure. Regeringen benytter sig af et »udemokratisk vindue« i lovgivningen, forklarer en venstrefløjsaktivist Modkraft.

– Regeringen er villig til at bryde alle almindelige demokratiske spilleregler for at imødekomme Trojkaen, siger aktivisten, der arbejder som radiovært på den alternative internetstation Radiobubble i Athen.

Han mener, at det græske mediebillede nu bliver mere ensidigt.

– De offentlige kanaler har trods alt haft et vist rum for en nuanceret politisk debat. De private radio- og tv-stationer er vævet sammen med hele det politiske etablissement – og de har ikke engang juridisk holdbare sendetilladelser. Men netop på grund af sammenvævningen accepterer regeringen de ulovlige forhold. Den er simpelthen autoritær og udemokratisk, siger han.

Et midaldrende ægtepar ved demonstrationen beklager også resultatet for det græske mediebillede:

– Nu er der kun de kommercielle stationer tilbage, der er fyldt med ulidelige reklamer, siger de.

Og parret bryder ud i klapsalver, da en af kendingsmelodierne, der har været benyttet på det statslige tv bliver afspillet fra scenen.

Flere kommer til

Ved midnat natten til onsdag den 12. juni strømmer der stadig folk til demonstrationen ved det statslige hovedkvarter. Det ligger ellers i udkanten af Athen, 15 minutters gang fra en af de sidste metrostationer inden Athens byzone hører op.

Inden for en indhegning foran hovedindgangen er der opsat en interimistisk scene og mange partifaner og enkelte bannere fylder op foran scenen. 

Der er så mange mennesker inden for en jernindhegning rundt om hovedkvarteret, at nogle demonstranter har lavet en kæde ved en port ind til en parkeringplads og et grønt anlæg for at begrænse trængslen inden for. Og en stor udfaldsvej fra Athen er derfor spærret af mange hundrede mennesker.

Trafikpropper af biler, der skal ledes uden om demonstrationen, og nye tilkørende fylder vejene op rundt om hovedkvarteret.

Da Modkraft forlader demonstrationen strømmer omkring 50-70 nye demonstranter til fra et af de sidste metrotog, der kører, mens kun enkelte bevæger sig ned til undergrundsbanen på Aghia Paraskevi-stationen.

Læs artiklen »Alternative medier i Athen lukket« på modkraft.dk

Læs seneste artikler om Grækenland på modkraft.dk

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce