Annonce

Udland
13. januar 2014 - 12:18

10.000 i mindeoptog for Liebknecht og Luxemburg

Årlige mindeoptog for de dræbte antimilitarister, Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht, fortsætter med at skrumpe.

Søndag den 12. januar fandt flere årligt tilbagevendende mindeoptog for Karl Liebknecht og Rosa Luxemburg sted i Berlin.

Den største bestod af en bred palet af demonstranter fra stalinister til socialdemokrater med op mod 10.000 deltagere, der lagde røde nelliker på de afdøde tænkeres gravsted i Berlin-Friedrichsfelde.

Et alternativt mindeoptog i Berlins midte samlede et par hundrede deltagere.

I år er det 95 år siden, at de to socialister den 15. januar blev skudt ned af frikorpssoldater.

Hvor man i starten af det nye årtusind kunne tælle op mod 50.000 deltagere til det årlige mindeoptog, så har begivenheden igennem de seneste år oplevet et dalende deltagerantal.

I år var mindeoptoget med mellem 8.000-10.000 deltagere mindre end de forgående år. Det til trods for, at der er i år var tale om et jubilæum. Nemlig 100-året for starten på første verdenskrig, hvor begge tænkere, som nogle af de eneste socialdemokrater, allerede i deres samtid markerede sig som udtalte modstandere af krigsdeltagelsen.

Det dalende deltagerantal kan blandt andet skyldes, at der siden 2013 er opstået en splittelse i organiseringen af mindeoptoget, der ellers har været kendt for at favne bredt.

Flere ungdomsorganisationer herunder fra både Die Linke, socialdemokratiske Jusos, klima- og socialistforbundet Naturfreundejugend og St. Pauli-støtter kritiserede det store optog for at være for domineret af stalinister og maoister.

– Selvom ikke alle demonstranter løber rundt med Mao-plakater, så kan jeg ikke – nu hvor omfanget af de stalinistiske forbrydelser er kendt – gå i demonstrationsoptog med sådanne mennesker, udtaler Michael Gryos fra Jusos. Grupperingerne havde derfor indkaldt til et alternativt arrangement i Tiergarten i Berlins midte, der dog måtte tage til takke med omkring 500 deltagere.

På Liebknecht og Luxemburgs gravsteder i Berlin-Friedrichsfelde lagde blandt andet partispidser fra Die Linke Gregor Gysi, Sahra Wagenknecht, Oskar Lafontaine og Katja Kipping røde nelliker.

Læs artiklen "Rosa und Karl und alle die andere" hos taz.de (tysk)

Læs artiklen "Gedenken an Rosa und Karl" hos neues deuschland (tysk)

Se også linksamlingen på Biblioteket om Liebknecht-Luxemburg-demoer.

 

Redaktion: 

Annonce