BiblioteketLinks, viden og erfaringer fra venstrefløjen, sociale bevægelser og progressive grupper
LL-dage
12. januar 2017 - 23:21

Liebknecht-Luxemburg-demoer i januar i Berlin

Links om den årlige Karl & Rosa mindedemo i Berlin 2016 og de tidligere års demoer.

Forord

Det er blevet en fast tradition, at der arrangeres Liebknecht-Luxemburg- demonstration på den anden søndag i januar måned i Berlin. I 2013 var der to demonstrationer i Berlin og forskellige aktiviteter tilknyttet.
Og det er ligeledes en tradition, at en del danskere tager ned til demonstrationen.
Derfor har Modkraft Biblioteket udarbejdet denne liste med materialer om demonstrationen (-erne, da der nogle år er flere samtidige) og vi har samlet historiske links om Luxemburg & Liebknecht og Novemberrevolutionen i 1918, - på dansk, engelsk og tysk.

Jørgen Lund & Bjarne A. Frandsen
Påbegyndt 21.12.2006.

 

Danske ture til årets demoer 2017 (fredag 13. januar - søndag 15. januar):

LL-Demo 2017 (Facebook event). BJMF - Bygge-, Jord og Miljøarbejdernes Fagforening arrangerer bustur til den årlige mindedemonstration i Berlin i weekenden 13.-15. januar 2017. Der er afgang med bus fra København fredag 13. januar kl. 13 og hjemkomst søndag 15. januar kl. ca. 23.00.

Revolutionær weekend i Berlin (Arbejderen.dk). Tag til Berlin og mød revolutionære fra hele Europa. Sæt kryds i kalenderen den 14. og 15. januar 2017.

Tidligere ture:

10.000 i mindeoptog for Liebknecht og Luxemburg. Af Lotte Knold (Modkraft.dk, 13. januar 2014). Årlige mindeoptog for de dræbte antimilitarister, Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht, fortsætter med at skrumpe.

Se også video: Liebknecht-Luxemburg Gedenkmarsch Berlin, 12.01.2014 (YouTube, 15:56 min.). Zeitpunkt Magazin Dokumentation ohne Kommentar.

Berlin: Luxemburg-Liebknecht demo ”Ingen og intet er glemt” (Autonom Infoservice, 16. januar 2012). Om demonstrationerne i Berlin 15. januar 2012, og de fysiske overgreb demonstranter imellem i årets demo.

Demonstrationen, der ikke ville dø (Arbejderen.dk, 8. janaur 2011). Interview med Andre Scheer fra Junge Welt"Mordene i 1919 på Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht skulle kvæle opstanden mod det nye tyske diktatur. I stedet blev det et symbol for kampen mod kapitalismen."

Ingen er glemt – rejs jer og kæmp: imod liberalisme, krig og undertrykkelse. Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht – lærestykker i klassekampens barske virkelighed (pdf). Af Kjeld ‘Nalle’ Christensen (Forlaget Arbejderen, januar 2010, 16 sider)


Internationale links

Liebknecht-Luxemburg-Demo. Tysk hovedsite (for oprindelige mindedemo). Med info om 2015-demo, tidligere års demoer, "Fotos verschiedener Demos" m.m.

Karl und Rosa (2014). Med links til Facebook-sider, mobil-video etc.  Veranstaltungswoche 4. Januar bis zum 11. Januar (arr. af soc.dem. ungdomsorg. m.m.).

Liebknecht-Luxemburg-Demonstration (Wikipedia.de). Tysk artikel om demonstrationerne.

Zentralfriedhof Friedrichsfelde (Wikipedia.de). Tysk artikel om kirkegården og mindesmærket/gravstedet "Gedenkstätte der Sozialisten".

Zentralfriedhof Friedrichsfelde (Berlin) (på Modkraft.dk’s emneliste Socialister på Assistens Kirkegård; Sites)
"Zentralfriedhof Friedrichsfelde, auch als Sozialistenfriedhof bekannt, und zur Gedenkstätte der Sozialisten".

L L L - Geschichte:  Hintergrund und Zukunft einer Demonstration (Broschüre der Thälmann-Gedenkstätte Hamburg). Ûber Lenin-Liebknecht-Luxemburg-Demo.

Se også:
Internationale Rosa Luxemburg-Konferenz. Årlig international konference i Berlin. Arrangeret af Rosa-Luxemburg-Stiftung (RLS), Berlin. Indeholder også links til Vergangene Konferenzen (1996- ).

Berlin's Communist Hero (Gridskipper, August 3, 2007). Map with 9 points to visit.

 

Historiske links

Modkraft Biblioteket:

Personliste om Rosa Luxemburg.

Tidslinjen 13. august 1871 om Karl Liebknecht.

Tidslinjen 15. januar 1919, Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht myrdes.

Linkbox: Den tyske revolution 1918-23.


----------------------------------

Modkraft Biblioteket på Facebook: Tjek & like:

https://www.facebook.com/pages/Modkraft-Biblioteket-Progressive-Online-Library/215398325273680?fref=tsLiebknecht & Luxemburgs grave fotograferet i 1919
Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Kommentarer

To mindedemonstrationer til ӕre for Rosa og Karl

For første gang finder der to demonstrationer sted til minde om Karl Liebknecht og Rosa Luxemborg i Berlin den 15. januar: Den traditionelle march går fra Frankfurter Tor til mindesmӕrket i Friedrichsfelde. Denne markering samler traditionelt store dele af den tyske og internationale venstrefløj. Der har dog altid vӕret kritik af maoistiske og stalinistiske grupper og en ukritisk hyldest til DDR. Flere gange har der vӕret slagsmål grupperne imellem.Der har ført til, at et nyt netvӕrk har set dagens lys og markerer sig med en egen demonstration og forskellige arrangementer i ugen op til demonstration. Netvӕrket omfatter venstresocialdemokratiske grupperinger, som DSU Berlin, Unge Ørner og andre, men bl.a. også den stӕrkt omdiskuterede „BAK Shalom“, en fraktion inden for DIE LINKE og deres ungdomsforbund Solid. Denne fraktion har ved flere lejligheder forsvaret Israel´s politik og angrebet MF´er fra DIE LINKE, som tog med „Ship to Gaza“ for at bryde blokaden af Gaza-striben. Den forsvarer også det israelske bombardement af Gaza-striben.

Foruden for deres stalinisme kritiserer netvӕrket „Rosa und Karl“ arrangørerne af den traditionelle demonstration (store dele af DIE LINKE, DKP o.a.) for deres „forkortete“ syn på krisen, som kun gør bankerne og enkelte storkapitalister ansvarlige for finanskrisen, men ikke det kapitalistiske system.

Store dele af den revolutionӕre venstrefløj vil dog ikke gå sammen med  den israelske politiks støtter og DSU, som bl.a. støtter SPD´s nyliberale kanslerkandidat Steinbrück og var en af drivkrafterne bag Hartz 4-lovgivningen. Solid Hamborg kritiserer arrangørerne af moddemonstrationen skarpt som „karrieremagere“ og „krigsstøtter“.

Det traditionelle netvӕrk „ll-demo“: http://ll-demo.de/ (her findes der også udtalelser osv. på tysk)

Rosa og karl-netvӕrket: http://rosaundkarl.blogsport.de/

 

Af Stefan Godau, Berlin