Annonce

1. august 2014 - 9:41

Vi er medansvarlige for bomberne over Gaza!

Torsdag fik jeg lov til at holde endnu en tale til en Palæstina-demonstration "USA - træk støtten til Israel". Den gik fra USAs ambassade på Østerbro til Israels ambassade i Hellerup: 

 

Uden støtte fra USA og EU kunne Israel ikke besætte Palæstina. Og hvis vi ville det, kunne vi stoppe besættelsen! Så tak til arrangørerne for at sætte fokus på vores medansvar for katastrofen i Gaza.

Da jeg i 2011 første gang prøvede at nå Palæstina via søvejen. På flotillen til Gaza. Var det ikke Israel, der stoppede os. Det var det græske militær der - med opbakning fra EU - stoppede og tilbageholdt os, før vi nåede ud på internationalt farvand. 

Og når Israels militær bombarderer civile i Gazas skoler, sygehuse og strande er det ikke med israelske våben. Det er med våben de får af USA og Europa. Enten betalt med støttekroner eller gennem meget gunstige handelsbetingelser. I dag kan vi læse i avisen at USA endnu en gang bekræftet, at de har genopfyldt Israels våbenlager.  


 

Som en del af den såkaldt vestlige verden, der bakker om Israel – uanset hvor mange konventioner de bryder, hvor meget folkeret det ignoreres eller hvor mange bomber der kastes på civile – har vi et stort medansvar for, hvad der sker i Gaza lige nu. 

Vi har et ansvar for, hvad der sker hver gang vi ikke siger fra, når en allieret og handelspartner bryder konventioner og demokratiske spilleregler. Og vi har et medansvar for hvad der sker, når den danske udenrigsminister værger sig for at fordømme drabene på de mange civile. Men i stedet kalder Israel en ’ven af Danmark’.

Men Martin Lidegaard skal huske på at man kendes på sine venner. Så hvis vi mener noget med vores demokrati, så har vi en pligt til at sige fra. Hvis du ikke stopper en ven, der er i gang med at lave en frygtelig fejltagelse, så er du ikke en ven. Du er en medløber!

Men det behøver ikke at være sådan. I de sidste par uger har en række lande sagt fra. Blandt andet Bolivia og Venezuela. Det kan Danmark altså også gøre! Og det bør vi gøre.

 

 

Og det er ikke kun på EU-niveau og på nationalt niveau vi kan gøre noget. Også i kommunerne har vi et ansvar for, at folks penge ikke medvirker til besættelse og undertrykkelse.

Det sker for eksempel, når vi indgår kontrakter med sikkerhedsfirmaet G4S og rengøringsfirmaet ISS. De leverer bevæbnede vagttjenester til bosættelser, checkpoints og fængsler i de israelsk besatte områder af Palæstina.    

I Købehavn har det i mange år været en vigtig kamp for Enhedslisten at sikre, at vi ikke bruger skattekroner på firmaer, der medvirker til undertrykkelse og overgreb. Og selvom det går langsomt, kan det i mange tilfælde lade sig gøre at presse dem til at opføre sig lidt mere anstændigt. G4S har nu trukket sig ud af en række kontrakter i de besatte områder. Og i dag meddelte Danwatch, at ISS netop har solgt deres sikkerhedsfirma, der leverer vagttjenester til bosættelser.

Læs min blog "Stop nu med at fremstille Gaza-katastrofen som en konflikt mellem 'ligeværdige'" her

Det betyder ikke at kampen for kommunal etik er slut. Men det er en vigtig sejr, fordi det simpelthen ikke er rimeligt at folks penge skal gives til nogen, der tjener penge på undertrykkelse. Vi vil ikke være medansvarlige for overgreb! 

Og det er vi, når vi med danskernes skattekroner legitimerer virksomheder, der tjener penge på konventionsbrud i besatte områder. Og det skal stoppes helt. I alle kommuner! Så jeg vil opfordre alle til at lægge pres på deres politikere, vi kan simpelthen ikke være andet bekendt!

Og ja. Selvfølgelig skal raketterne mod israelske civile da fordømmes, men det kan aldrig nogensinde retfærdiggøre bombetogter mod civile i Palæstina. Angrebet på Gaza er IKKE terrorbekæmpelse. Det er tværtimod terror mod en forarmet civilbefolkning. Og det burde ikke accepteres af verdenssamfundet!

 

 

Fotos fra facebookgruppen: USA - træk støtten til Israel  

 

Annonce