Annonce

16. juli 2014 - 20:58

Anbefalet sommerlæsning

De sidste par somre har jeg anbefalet nyudgivne bøger, som læselystne venstreorienterede kunne kaste sig over i deres sommerferier. Konceptet har ganske simplet været kortfattede anbefalinger af bøger jeg selv har læst i løbet af året. I år bliver det en blanding af sådanne anbefalinger, og bøger jeg gerne selv ville fordybe mig i henover sommeren. Her i uskøn blanding.

Lars Olsen: En bygning slår revner
Forfatteren og debattøren Lars Olsen har i de seneste år fremført en væsentlig og interessant tese om det politiske Danmark. Udgangspunktet er at den type politikere vi i dag ser på Christiansborg er ensartede i deres baggrund, en baggrund de deler med stor dele af embedsværket. Olsens pointe er helt grundlæggende at denne ensartethed påvirker hvilke ting der sættes på den politiske dagsorden, og hvilke løsninger der præsenteres på disse problemer. Klarest kom tankegangen til udtryk i Eliternes Triumf, og blev senere anvendt i analysen af både problemerne på de tekniske skoler i Uddannelse for De Mange og bredere i Danmark som Klassesamfund. Hver gang er budskabet, at særlige temaer flyver under politikernes radar, fordi deres netværk, embedsmænd og kollegaer minder om dem selv. I sin seneste bog går Olsen et skridt videre ved at fremføre, at de samme tendenser gør sig gældende i Socialdemokratiet og endvidere, at den nuværende ledelse er afgørende forskelligt fra tidligere. Tidligere tiders Socialdemokrater havde en kontaktflade med lønmodtagere og erfaringer fra arbejderbevægelsen der var langt større end den nuværende ledelse. Ikke overraskende blev bogens budskaber afvist i den socialdemokratiske bevægelse. Jeg håber dog de læser og lytter alligevel. For den er bestemt læsværdig.

Thomas Piketty: Capital in The Twenty first Century
Årets bog. Uden tvivl. Den franske økonom Pikettys har analyseret udviklingen i fordelingen af rigdom. Et af hans mest interessante og bemærkelsesværdige fund er at afkast fra kapital overstiger de almindelige vækstrater. Det betyder at indtægt der stammer fra kapital stiger hurtigere end indtægt fra lønarbejde. Så tendensen vil over tid være at vi oplever stigende ulighed. At overklassens andel af den samfundsmæssige vækst vil være relativt større end del andel der tilfalder lønarbejderne. Pikettys bog er dybt kontroversiel, både blandt folk på venstrefløjen, der ikke mener at Pikettys løsningsforslag er radikale nok, og blandt borgerlige økonomer der finder konklusioner ubekvemme. Kritik er blevet så fashionabelt at den også fremkommer fra folk, der næsten intet har forstået. Pikettys bog er en mursten, så hvis det afskrækker kan man nøjes med denne korte gennemgang.

Anders Dybdahl (red.): Socialdemokratiske Tænkere
Dybdahl er bærer af den interessante ide at den socialdemokratiske idedebat er forsømt og at denne forsømmelse er en af forklaringerne på partiets nuværende krise. Han har gennem dygtigt redaktørarbejde fået en række forskere og andre med stor viden til at skrive om de socialdemokratiske tænkere, der er vigtigst for udviklingen af socialdemokratismen i Skandinavien. Bogen er flot udarbejdet, og de afsnit jeg har læst deri er interessante og velskrevne. Dens pæne omfang gør, at der både er blevet plads til klassikere som Marx, Bernstein, Keynes og Giddens – men også mindre kendte ideologer. Bogen skal overordnet roses for ikke at forsøge at presse alle tænkere ned over en ensartet opfattelse af hvad socialdemokratisme er, og for at give plads til nogle af dem hvis bidrag oftere overses (eksempelvis Alva og Gunnar Myrdal, samt Ernst Wifoss. Dybdahl har forsynet bogen med et læsværdigt efterskrift.

Hans Mortensen: SF- Magtens Pris
En af dansk journalistisk mest indsigtsfulde analytikere, Hans Mortensen, udgav i 2011, kort efter SF’s indtrædelse i regeringen bogen Den Røde Tråd. Efter to tumultprægede år med SF i regering genudgav han bogen. Med forfatterens ord har den nu en ’endnu mærkeligere slutning.’ Bogen beskriver SF’s historie helt tilbage fra dannelsen, har fået uddybet kapitlerne om optakten til regeringsdeltagelse og fået tilføjet ca 50 sider med helt nyt materiale om livet i regeringen og vejen ud derfra. Mortensens grundlæggende tese er at SF har det bedst og nyder størst opbakning når vi som parti er længst væk fra magt og indflydelse, mens det brænder sammen når ansvaret skal løftes. Han virker ikke til at mene at forårets begivenheder giver nogen grund til at revidere den tese. SF’ere kan selvfølgelig være uenige i den udlægning, men bør nok tage den op til seriøse overvejning.   

Nate Silver: the signal and the noise
En af USA’s (hvis ikke den vestlige verdens) mest kendte analytikere, har udgivet en bog om statistisk analyse. Han er kendt for på sin hjemmeside fivethirtyeight.com at bruge statistik til at forudsige og analysere snart sagt hvad som helst. Mest berømt er han dog nok for meget præcist at estimere hvem der vinder hvilke stater til præsidentvalg. Bogen applicerer statistiske metoder til en lang række emner, og viser hvordan data kan bruges i en lang række sammenhænge. Jeg har ikke selv læst bogen, så ingen nærmere indføring her. Men jeg glæder mig til det.

For mit eget vedkommende er der lige en PhD-afhandling der skal skrives færdig. Så forvent fortsat blog-stilhed herfra. Nu med undskyldningen at det er sommer, og at I forhåbentligt alle sammen travlt med at fordybe jer i nogle af ovenstående. Har I selv gode bøger I gerne vil anbefale, så skriv dem endelig i kommentarfeltet. 

Annonce