Annonce

Udland
4. oktober 2016 - 10:40

Valg i Ungarn: Ugyldigt resultat, ulovlig breve fra regeringen og overfald på muslimer

Ved søndagens folkeafstemning i Ungarn stemte hele 98% på et nej til flygtningekvoter, efter regeringens antiflygtningekampagne har kaldt flygtninge for terrorister og kirminelle. Men valgdeltagelsen var for lav til at sikre afstemningen juridisk gyldighed

Hvis man ser på resultatet af de stemmer, der blev afgivet søndag den 2. Oktober, om hvorvidt EU fortsat skal kunne påtvinge flygtningekvoter ned over Ungarn, fulgte langt de fleste regeringsleder Viktor Orbáns råd og stemte nej til at modtage flygtninge fra andre EU-lande.

Hans højrenationale regering har i den seneste periode kørt en hård retorisk linje over for flygtninge med en kampagne (til 270 millioner kr.), der beskriver, hvor store konsekvenser det vil få for den ungarske befolkning, hvis landet bliver tvunget til at tage imod flygtninge.

Men valgdeltagelsen nåede ikke op på over 50% af den stemmeberettigede ungarske befolkning, og derfor får det altså ikke nogen direkte juridisk indflydelse eller gyldighed.

Regeringsleder Viktor Orbán ser dog stadig resultatet som en sejr, på trods af den lave valgdeltagelse. Han udtaler blandt andet, at det er en »enestående sejr,« som EU’s beslutningstagere må rette ind efter.

- Vi kan være stolte af at være den første EU stat til at lade dets folk udtrykke deres holdninger om deres forhold til indvandring. Vi står overfor det vigtigste spørgsmål for de kommende år: det handler om Ungarns fremtid, med hvem vi vil leve med, hvordan vores kultur skal være, vores livstil og vores kristne rødder, udtalte Viktor Orbán i en tale til hans sejrsfest søndag aften.

Læs mere i New York Times og i Information: 

Angreb på muslimer som følge af regeringskampagne

Kampagnen, der blandt andet har haft et budskab om, at flygtninge er terrorister og kriminelle, og at udefrakommende muslimer vil være til fare for den ungarske kultur, har kostet regeringen i omegnen af 270 millioner kroner alene til plakater og annoncer.

Læs mere i Modkraft-artiklen »Regeringen i Ungarn vil afvise kvoteflygtninge« 

Som følge af kampagnen har der været historier, om ungarere gået til angreb på muslimer. Både fysiske, men især også verbale angreb er blevet mere almindelige på muslimer i Ungarn, mener Sultan Sulok, en etnisk ungarer, der er formand for de ungarske muslimers organisation.

Hans hustru oplevede, at en mand på gaden forsøgte at rive hendes tørklæde af, mens han spyttede hende i ansigtet. Ifølge Sultan Sulok intensiveredes den form for overfald i takt med, at regeringskampagnen skred frem.

- Det går mest ud over kvinderne, måske fordi tørklædet viser deres religiøse overbevisning, siger han til Politiken.

Ulovligt brev til udlandsungarere

Desuden er det siden kommet frem, at den ungarske regering som led i kampagnen har sendt breve til udlandsungarer, som opfordrer dem til at deltage i valget. Brevet var underskrevet af Viktor Orbán.

I brevet står der beskrevet, at ukontrolleret indvandring fører til terrorangreb, og at EU’s politik på flygtningeområdet risikerer Ungarns fremtid, sikkerhed og nationale økonomi.

Brevet er blevet kendt ulovligt af Ungarns højesteret.

Venstrefløjspartier opfordrede til boykot

Flere ungarske venstreorienterede partier opfordrede folk til at blive hjemme søndag og undlade at aflægge stemme, hvilket kan have medvirket til den forholdsvis lave valgdeltagelse.

Hvilke konsekvenser folkeafstemningen vil komme til at få, er usikkert, men grundet den lave stemmeprocent, vil det være vanskeligt for Ungarn at bruge den til at lægge pres på EU-kommissionen. 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce