Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Kommentar
13. oktober 2015 - 18:44

USA’s senat diskuterer brug af flygtninge som menneskelige skjolde i Syrien

Centrale amerikanske strateger vil hellere bruge USA's indgreb i konflikterne i Syrien til at dæmme op for Rusland end bekæmpe terroristerne i ISIS.

Ved en senatshøring den 8. oktober i den amerikanske kongres om Ruslands igangværende luftkampagne i Syrien, foreslog den pensionerede general John M. Keane, at oprette »frie zoner« til bevæbnede militante og at samle flygtninge her, for at forhindre russiske angreb.

Dybest set er general Keanes plan, at bruge flygtninge som et menneskelig skjold, og at benytte ethvert angreb på den etablerede »frie zone«, som et middel til at manipulere den offentlige opinion.

Den amerikanske strategi indtil nu

Den multinationale anti-terroroperation, ledet af Rusland på forespørgsel af den syriske regering, har været et hårdt slag for USA og fortællingen om landets aktion i Syrien.

Det står blevet lysende klart, at ikke alene har USA bevæbnet og finansieret ekstremister i Syrien, heriblandt grupper som opererer sammen med terrororganisationer, som Al Qaeda og Al Nusra Front, det lader også til, at amerikanerne nærmest på skrømt kæmper mod den såkaldte »islamiske stat« (ISIS/ISIL).

Selvom amerikanerne nu optræder, som fast besluttede på at »besejre« ISIS i Syrien, så har USA det sidste år blot ført en politik for at »inddæmme« den terroristiske organisation i Syrien, i alt væsentligt at lade den rasere landet, nedbryde den syriske regerings styrke og forhåbentligt, lede til Damascus’ fald.

Brookings Institution, en amerikansk tænketank finansieret af erhvervsinteresser, er storleverandør af udenrigspolitiske strategioplæg. På dens hjemmeside finder man blandt andet en rapport med titlen: The Big Questions on ISIS.

Her står: »Skal vi besejre ISIS? Snarere end at besejre, er at inddæmme deres aktiviteter i forfejlede eller næsten-forfejlede stater, det bedste valg foreløbig. USA har intet ønske om nationsopbygning, og uden et stabilt Mellemøsten vil terrorgrupper fortsat kunne finde et tilflugtssted; hvis ikke i det vestlige Irak eller Afganistan, så i Yemen eller Somalia. Mellemøsten og Afrika mangler ikke uregerlige eller dårligt regerede områder. Den nuværende strategi med længerevarende kamphandlinger, udvikling og træning af lokale militser, logistisk støtte og luftbombardementer mod virkelige mål kan være den bedste løsning, når alt kommer til alt«.

Imidlertid er den ustabilitet, som USA hævder ISIS nærer sig ved, skabt af amerikanerne selv, idet de forsøger voldeligt at vælte den syriske regering, ved bevidst at dele og ødelægge landet i processen.

At bruge flygtninge, som menneskelig skjold

Ruslands og dets allieredes strategi er at tilintetgøre alle terroristgrupper, som opererer i Syrien, og at afskære dem fra deres udenlandske sponsorer, som fører en stedfortræderkrig, som USA har gjort med Al Qaeda, Al Nusra og ISIS.

Ved den nyligt afholdte senatshøring i den amerikanske kongres om Ruslands strategi og militære operationer, forsøgte senatorer, tidligere generaler, repræsentanter fra forskellige tænketanke og lobbygrupper, at udforme et svar på Ruslands seneste træk.

Hellere end at fortolke Ruslands handlinger, som en kærkommen tilskud til den påståede »krig mod terror,« syntes høringen at udlægge hele den syriske konflikt som alene et slag i en større stedfortræderkrig, Washington tydeligvis tror den fører mod Moskva.

De tilstedeværende indrømmede forværringen af den amerikanske udenrigspolitiske situation, dens globale legitimitet og troværdighed samt det aftagende udbytte, det amerikanske udenrigsministeriums mediehåndtering har i hele verden.

I den forbindelse centrerede mange af løsningerne i forbindelse med Syrien sig ikke om, at stoppe ISIS eller genskabe fred og stabilitet i landet, men snarere om at forpurre Ruslands militære operationer rettet mod terroristorganisationer, og om at ydmyge Rusland og dreje den globale offentlige opinion mod Moskva.

Det var under disse diskussioner, at pensionerede general John Keane sagde:

»Hvis vi etablerer frie zoner, I ved, for moderate oppositionsstyrker, men også tilflugtssteder for flygtninge, det får støtte fra verdensopinionen ganske dramatisk. Hvis Putin angriber dem, så er verdensopinionen definitivt imod ham.«

Mens ISIS begynder at placere sine våben og kæmpere i moskeer og andre tæt befolkede områder og at bruge menneskelige skjolde for at undgå russiske luftangreb, så foreslår en fremtrædende pensioneret amerikansk general, at CIA-trænede terrorister placerer sig i beskyttede »frie zoner« og dermed bruger flygtninge som menneskelig skjold, for at undgå russiske luftangreb.

Det skal også nævnes, at Amerikas foreslåede »frie zone« er placeret i præcis ISIS’s sidste tilbageværende forsyningskorridor fra Tyrkiet. Hvis syriske og russiske styrker endelig lukker grænsen, vil ISIS ikke længere kunne fortsætte kamphandlingerne i den nordlige og østlige del af Syrien.

Denne plan diskuteret i en af USA’s højeste institutioner, ledsaget af enten tilkendegivende nik eller stille accept, varsler om næste kapitel i amerikansk indgriben i Syrien.

En farlig politik, skabt af desperation

Keanes erklæring, stillet til rådighed på det amerikanske senats hjemmeside (pdf), indeholder også følgende pointer:

Putin har startet en stedfortræderkrig mod USA, da russiske kampfly angreb, uafbrudt, moderate oprørsstyrker trænet af CIA. Det er ikke et tilfælde, mål blev leveret af det syriske styre, og de var præcise. Hvordan kan USA se passivt til og intet foretage sig? Amerikansk militær burde have været givet opgaven at svare igen. Passende valgmuligheder burde overvejes, blandt andre: at bombe Al Assad-landingsbanen, etablere frie zoner, som er tilflugtsteder for flygtninge, angribe Assads helikopterflåde som tøndebomber, bare for at nævne et par stykker.

Lignende erklæringer og enighed var også leveret af den pensionerede marinekorpsgeneral James Jones, ligesom Heather Conley og Stephen Sestanovich, som repræsenterer et miljø af erhvervsfinansierede politiske tænketanke.

Deres synspunkter kan høres overalt i amerikanske og europæiske politiske kredse og igen trofast gentaget af de vestlige medier. 

Leif Jacobsen er tidligere maskinmester.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce