Annonce

Udland
16. december 2015 - 14:53

Tyrkiet sender flygtninge tilbage til krigszoner

Amnesty International opfordrer EU til at stoppe flygtningesamarbejde med Tyrkiet på grund af ulovlige tilbageholdelser, isolationsfængslinger og tvangsdeportationer til krigszoner.

Amnesty Internation har i december 2015 udgivet en rapport, der dokumenterer talrige overgreb mod flygtninge og asylansøgere i Tyrkiet. Overgrebene handler blandt andet om ulovlige tilbageholdelser og tvangsdeportationer af flygtninge og asylansansøgere fra oktober til december 2015.

Flere flygtninge fortæller i rapporten om at tæsk, fastlænkning og udvisninger til de krigszoner, som de er flygtet fra.

Fælles for de tilbageholdte flygtninge er, at de er blevet pågrebet af myndigheder nær Tyrkiets vestlige grænse op mod EU, før de er blevet transporteret til centre i den sydlige eller østlige del af Tyrkiet.

Flygtningene er i op til to måneder blevet tilbageholdt uden forklaring eller juridisk grundlag i detentionslejre, ofte uden kontakt til familier og advokathjælp.

Amnesty dokumenterer tre tilfælde af fysiske overgreb i detensionscentrene og har modtaget utallige rapporter om dårlig behandling.

Amnesty har søgt om tilladelse til at besøge to detentionscentre i Tyrkiet, hvor der er rapportet om tvangsdeportationer, men kunne fået adgang til det ene.

Udvist til krigszoner

Ifølge Amnesty har Tyrkiet i de seneste måneder har tvangsudvist mindst 100 mennesker til Syrien og Irak. Deportationerne har været flygtningenes eneste vej ud af deportationscentrene.

– At tvinge flygtninge og asylansøgere tilbage til lande som Syrien g Irak er ikke bare samvittighedsløst. Det er et direkte brud på international ret, siger John Dalhuisen, Amnesty Internatinals direktør for Europa og Centralasien på Amnestys danske hjemmeside.

Amnesty: Stop samarbejde til forhold er sikret

De ulovlige tilbageholdelser er sket samtidig med at EU har forhandlet øget flygtningesamarbejde med Tyrkiets regering – et samarbejde, som Amnesty nu opfordrer til at sætte på stand by indtil krænkelserne af flygtninges rettigheder er undersøgt og stoppet.

EU vil ifølge aftalerne modtage EU-støtte for tre milliarder euro til humanitært arbejde mod at Tyrkiet lægger hindringer for flygtninges tilstrømning til Europa.

Tyrkiet har i forvejen omkring 2,2 millioner registrerede flygtninge fra Syrien og 200.000 fra andre lande.

Læs om rapporten hos Amnesty i Danmark

Læs Amnestys rapport (engelsk): Europe’s Gatekeeper – unlawful detension and deportation of refugees from Turkey

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce