Annonce

Venstrefløj
30. august 2013 - 11:36

Syrien: SF skifter FN-spor og støtter USA-styret militæraktion

SF-støtte til militært indgreb i Syrien uden om FN bryder ikke kun tidligere udtalelser fra udenrigsminister Villy Søvndal, men også med landsmødevedtagelser i partiet. Flere SF'ere kritiserer den danske regering og SF's accept af militært angreb i Syrien.

Et flertal i Udenrigspolitisk Nævn bakkede med SF-støtte på et møde torsdag den 29. august op om en militær aktion i Syrien udenom FN.

SF's støtte markerer et brud med tidligere udtalelser fra udenrigsminister Villy Søvndal om at ikke at fratage ansvar fra FN's sikkerhedsråd.

Udenrigspolitisk Nævn bakkede derved op om de holdninger, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) allerede gav udtryk for tirsdag den 27. august.

Her udtalte hun, at »FN's Sikkerhedsråd bør reagere i den her situation, hvis det ikke kan lade sig gøre, så bliver vi nødt til at tage ansvaret på os og overveje alternativer.«

Statsministerens udmelding kom dagen efter, at udenrigsminister Villy Søvndal (SF) ellers havde kaldt det »afgørende«, at man ikke tager ansvaret væk fra FN’s Sikkerhedsråd, men derimod lader våbeninspektørerne gøre deres arbejde færdigt.

Men med statsministerens udmelding måtte Søvndal i de efterfølgende dage trække i land og i stedet blåstemple en aktion i Syrien udenom FN.

Det samme gjorde SF-formand Annette Vilhelmsen. Hun havde nu fået et »mere nuanceret billede« af spørgsmålet om indgriben i Syrien.

FN-problemaktikken i SF

Problematikken om militærangreb uden et klart FN-mandat har tidligere hjemsøgt SF.

På partiets landsmøde i 2009 vedtog man således, at der altid skal foreligge et klart FN-mandat.

Ved landsmødet i 2012 ændrede man formuleringen, så det i stedet hedder, at SF »som yderste konsekvens i nogle situationer«, støtter, at det internationale samfund, forankret i FN, »bruger militære midler for at beskytte civilbefolkninger mod overgreb«.

Man forkastede samtidig et ændringsforslag som ville have tilføjet, at »militære operationer skal altid ske med et klart FN-mandat«.

SF'ere kritiserer partilinjen

Det er imidlertid ikke alle SF’ere, der bakker op om partilinjen.

I går erklærede medlem af SF’s landsledelse Trine Pertou Mach i et indlæg med titlen »Vi skal holde fast i FN«, at en militær aktion ikke er løsningen på den tragiske situation i Syrien.

Også Serdal Benli, der er medlem af Gladsaxe Byråd og folketingskandidat for SF, advarer imod en aktion udenom FN.

Enhedslisten: Uforståeligt

Hos Enhedslisten undrer man sig over SF’s kurs, fordi SF for 10 år siden var enige med Enhedslisten om, at man ikke skulle gå udenom FN i forbindelse med Irakkrigen

– Det er fuldstændig uforståeligt, at SF indtager den position, siger partiets forsvarsordfører Nikolaj Villumsen til Modkraft.

– Det er tragisk, at en SF-udenrigsminister blåstempler en aktion, der vil skade den syriske civilbefolkning, siger han.

Socialdemokrater i Norge og Storbritannien imod militært indgreb

Udenfor landets grænser debatteres krisen i Syrien også intenst. Den britiske premierminister David Cameron blev sent torsdag aften stemt ned i Underhuset på et forslag om mulighed til støtte af et militært indgreb. Men forslaget faldt, da ikke alene Labour, men også flere konservative medlemmer af Underhuset, stemte imod.

Labours formand, Ed Miliband, begrundede partiets holdning med at et indgreb i Syrien ville ske uden et lovligt grundlag.

Men i modsætning til den danske socialdemokratisk ledede regering, afviser den norske, ligeledes socialdemokratiske, statsminister Jens Stoltenberg, at Norge vil deltage i en aktion uden FN-mandat.

Venstrefløjspositioner i Europa

I Frankrig synes landets socialistiske, dvs. socialdemokratiske, præsident Francois Hollande derimod at have opbakning til en aktion fra sit eget parti – og fra landets grønne parti: Europe Écologie Les Verts.

Venstrefløjspartiet Parti de Gauche (Venstrepartiet) har derimod med Jean-Luc Melenchon i spidsen advaret kraftigt imod en eventuel intervention.

I Tyskland har Die Linke ligeledes indtaget en antikrigs-position, hvorimod De Grønne, ligesom SF, bakker op om en aktion.

I Aarhus og København er der fredag den 30. august demonstrationer mod et Syrien-indgreb. I København vil demonstrationen foregå på Christiansborg Slotsplads kl. 16. I Aarhus vil den finde sted kl. 16 på Ingerslevs Boulevard.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce