Annonce

Udland
29. juni 2015 - 16:09

Svensk venstrefløjsparti kritiseres for USA-støtte

SF og Enhedslistens svenske søsterparti, Vänsterpartiet, anklages for at vise større forståelse for USA end for venstrekræfter, ikke mindst i Latinamerika. Partiet formand afviser kritikken og peger på korruption og magtmisbrug hos venstreregeringer.

Det svenske Vänsterparti har i de sidste måneder rodet sig ud i en konflikt med (andre) dele af den svenske venstrefløj om synet på USA og Venezuela, imperialisme, demokrati og menneskerettigheder.

Venstreorienterede af latinamerikansk og svensk oprindelse kritiserer partilederen Jonas Sjöstedt for, efter deres opfattelse, at have vendt Latinamerika ryggen.

Kontroversen startede da, at Svensk TV1 i portrætprogrammet Partiledaran den 21. april spurgte Sjöstedt om, hvilken stat han ville foretrække, hvis valgmulighederne stod mellem USA og Venezuela.

Sjöstedt svarede USA. Det var ikke populært, for at sige det mildt.

Kritikken af den svenske partileder er eksempelvis kommet til udtryk i en leder i det socialistiske magasin Flamman fra den 21. maj. Den ansvarshavende redaktør Jonas Thunberg kalder her Sjöstedts udtalelse for »opportunistisk« og »fej«:

»Stillet overfor valget mellem et land, som har sået krig, blod og død i Mellemøsten og Nordafrika i de seneste årtier og et land med store problemer med økonomi og demokratisk udvikling, men med ambitiøse sociale ambitioner, vælger Jonas Sjøstedt krigsmaskinen og imperiet«, skriver Jonas Thunberg i Flamman.

Se »Partiledaren: Jonas Sjöstedt« hos SVTV

Læs »Sluta fega i utrikespolitiken« hos Flamman

Udenrigspolitik på midten

Den ene Jonas peger på, at den anden Jonas’ udtalelser afspejler en generel tendens i det svenske Vänsterparti til at lægge sig på midten af svensk udenrigspolitik.

Det viser sig, mener han, i Vänsterpartiets støtte til Nato-landenes intervention i Libyen og i partiets udmeldinger i forhold til krisen i Ukraine.

»Se man på spørgsmålet om Ukraine, hvor Vänsterpartiet af frygt for at blive betragtet som Putin-elskere ikke har evnet at kritisere den rehabilitering af nazistisk tankegods og nazistiske bevægelser, som den ukrainske regering har bidraget til, og på partiets aktive støtte til krigen mod Libyen, får man et parti, som forsøger at anbringe sig på midterbanen af svensk udenrigspolitik«, fastslår Jonas Thunberg.

Nødvendig kritik

Lederen af det svenske venstrefløjsparti, der sider på 21 ud af 349 mandater i det svenske parlament, Rigsdagen, er siden kommet til orde i Jonas Thunbergs magasin.

Jonas Sjöstedt motiverer ikke her sin præference for de Forenede Stater, men fastholder nødvendigheden af venstrefløjskritik af autoritære tendenser i latinamerikanske lande med venstreorienterede regeringer.

Han påpeger i overensstemmelse med sine kritikere på USA's negative rolle på det latinamerikanske kontinent:

»USA har gennem årene ydet aktiv støtte til statskup og diktatorer. USA forsvarede sine store selskabers interesser og lukkede øjnene for de værste overgreb. USA har uddannet latinamerikanske torturbødler og officerer, som deltog i undertrykkelsen af deres eget folk«, påpeger Jonas Sjöstedt.

Og det giver, argumenterer han, Latinamerikas folk »ret til at vælge deres egen vej uden indblanding fra USA«.

Men der er store problemer med den vej, som de uafhængigt sindede regeringer har valgt, mener Jonas Sjöstedt, idet han peger på korruption i kontinentets største land Brasilien.

Bekymrende tegn i Venezuela

Jonas Sjöstedt nævner også Venezuelas politiske fremskridt under præsident Hugo Chavez, der kom til magten i 1999 og var landets leder til sin død i 2013.

Selv om Venezuela har gjort store fremskridt, og de er sket trods kupforsøg og en meget reaktionær USA-støttet opposition, så er der »bekymrende tegn« på at Venezuela er på vej i gal retning, mener han:

»Det handler ikke bare om varemangel, kaotisk økonomi og kriminalitet. Magthaverne i Venezuela har også anvendt dødelig vold mod oppositionelle protester og brugt retssystemet til at gøre oppositionen tavs. Det kan man som demokratiske venstreorienterede ikke tie om«.

Læs »V förordar demokratisk socialism« hos Flamman

Vrede svenskere fra Latinamerika

Skønt Sjöstedt altså har søgt at kvalificere sin udtalelse til svensk fjernsyn, vil hans erklærede præference for De Forenede Stater ikke vil blive glemt lige med det samme, og slet ikke blandt venstreorienterede svenskere af latinamerikansk oprindelse.

Den 13. maj offentliggjorde webavisen Altid et brev, der var underskrevet af 26 svenske latinamerikanere med meget lidt forståelse for den svenske partileders udtalelser om USA.

De henviser til, at USA i marts måned erklærede Venezuela for en trussel, og de mener at Sjöstedts udtalelse i den situation var særligt uheldig.

»Carl Bildt og Frederik Malm [udenrigspolitiske ordførere for det konservative parti Moderaterna og det liberalistiske Folkspartiet, red.] vælger USA og tier om historien. Men den svenske venstrefløj, der gik på gader og pladser for at fordømme USA's krig og viste sin solidaritet med de titusinder af latinamerikanere, der flygtede fra USA-støttede diktaturer, burde vide bedre. Det mindste, vi havde forventet os, var at Vänsterpartiet ville tage afstand fra USA's angreb på og trusler mod Venezuela.«

Brevets underskrivere slutter med en advarsel

»Sverige har brug for en stemme som fordømmer den uretfærdige verdensorden og konfronterer massemediernes krigspropaganda. Venstrepartiet må tage en diskussion om, hvor den internationale politik er på vej hen. Men hvis Vänsterpartiet vælger USA og vender Latinamerika ryggen, kommer vi ikke til at stemme på Vänsterpartiet,« skriver de 26 latinamerikanske svenskere i Altid.

Læs »Väljer Sjöstedt USA framför de mänskliga rättigheterna?« hos Altid.se

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce