Annonce

Rejsebrev
9. november 2012 - 14:01

Store forventninger til Firenze-topmøde

Medlemmer af Socialistisk UngdomsFront er taget til Italien for at deltage i det alternative topmøde »Firenze 10+10« sammen med venstrefløjsaktivister fra hele Europa.

»United we can win, united we can transform our countries and Europe«.

Med disse ord skydes Firenze 10+10 i gang torsdag den 8. november af Haris Golemis, en græsk økonom og venstrefløjsaktivist.

Citatet er netop essensen af stemningen på konferencen, og her er en vilje til at stå sammen i Europa og reagere mod den voksende neoliberalisme.

Derfor bliver det også i åbningsceremonien udspecificeret, at Firenze 10+10 ikke er et sted, hvor vi fejrer tidligere sejre, men handler efter den nuværende situation, og ikke blot kritiserer EU, men finder løsninger inden- og udenfor EU.

Læs artiklen »Europas venstrefløj vil skabe aktionsunion« hos Modkraft.

Sand venstrefløjstradition

Holdningen til det generelle kapitalistiske system i Europa varierer meget fra deltager til deltager og alt efter workshop.

De studerende har til »International Students Meeting« en helt klar anti-neoliberalistisk vinkel.

Igen og igen bliver det fremført, hvordan uddannelsessystemet, som følge af Bologna-processen, er blevet yderligere markedsgjort de seneste år.

I sand venstrefløjstradition var mødet forsinket og en smule uorganiseret, men deltagerne var meget engagerede, og gennem mødet fik alle studerende muligheden for at dele deres lokale problemer med uddannelsessystemet og sejre med studenterbevægelserne.

I mikrofonen blev der også givet korte analyser af, hvordan kapitalismen begrænser uddannelsessystemet.

Fokusset for analyserne var især på finanskrisens konsekvenser som følge af den kapitalistiske nedskæringspolitik.

Fra en europæisk kammerat lød det:

– It is not France, Italy, Spain or Greece who are in crisis – it is the capitalistic system.

Læs bloggen »Samordning av motstanden i Europa« hos Modkraft.

Paneuropæisk samarbejde

Selvsagt er finanskrise og EU’s hjælpepakker i fokus med en kritisk vinkel.

Vi har set, hvordan EU i stigende grad er blevet en form for autoritær, neoliberalistisk union, og Corporate Europe Observatory, der var til stede ved mødet, planlægger nu en kampagne mod EU's planer om en finansunion.

Ifølge dem, er faren ved den kommende finansunion, at lande må indordne sig EU-kommissionen og  Det Europæiske Råds skarpe krav til de nationale budgetter, hvilket vil betyde lønnedgang og forværrelse af overførelsesindkomster, uddannelse og sundhedsvæsenet.

Derfor er det gennemgående budskab ved Firenze 10+10, at vi skal skabe et paneuropæisk samarbejde, så vi på tværs af landegrænser kan skabe et egentlig alternativ. 

I nat sover vi på et universitet, efter en opfordring fra nogen af de studerende, vi mødte tidligere.

I morgen vil der være workshops, med henblik på at forberede sympatiaktivisme til den varslede generalstrejke d. 14. november.

Besøg Firenze 10+10's hjemmeside.

Firenze 10+10 finder sted den 8. -11. november. Dette er det første af en række rejsebreve fra medlemmer af Socialistisk UngdomsFront.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce