Annonce

European Social Forum 2.0
22. oktober 2012 - 13:19

Europas venstrefløj vil skabe aktionsunion

Fokus er på paneuropæiske masseaktioner, når European Social Forum genopstår i Italien til november. Venstrefløjsgrupper inviterer desuden til alternativt EU-topmøde, kom det frem på workshop i Bruxelles.

Enhedslisten, Socialistisk UngdomsFront og solidaritetsforeningen Afrika Kontakt er ligesom organisationer og partier på venstrefløjen i resten af Europa netop nu i gang med at mobilisere aktivister til at deltage i massemødet i Firenze 10+10.

Som en del af mobiliseringen inviterede European United Left/Nordic Green Left onsdag den 17. oktober til en workshop i EU-parlamentet med navnet ‘Firenze 10+10 & Alter Summit: Resistance to Austerity’.

Titlen henviser til to initiativer i den kommende periode, der begge forsøger at koordinere, fremme og mobilisere den i stigende grad enige, men fragmenterede europæiske venstrefløj.

»Firenze 10+10« finder sted i den italienske by af samme navn den 8.-11. november og er fortsættelsen af European Social Forum, der har været mødested for kontinentets græsrødder og venstrefløjsorganisationer siden 2002.

»Alter-Summit« er et alternativt topmøde, som afholdes til næste sommer, og som lanceres officielt på Firenze-mødet i november.

– Det er i dag vigtigere end nogensinde før, at partier, sociale bevægelser, fagforeninger og NGO'er arbejder sammen for at bygge en strategi for paneuropæisk mobilisering mod EU, lyder det fra Søren Søndergaard, der er medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

Læs Henrik Bang Andersen blog om baggrund for European Social Forum og Firenze 10+10 på Modkraft.

Se indslag fra Workshop - Firenze 10 + 10 - Alter Summit: Resistance to Austerity her.

Opgør med Socialdemokraterne

På workshoppen i Bruxelles deltog blandt andre Asbjørn Wahl, som er leder i Alliancen for Velfærdsstaten i Norge.

Han har tidligere deltaget i samtlige afholdte European Social Forums og var i sit oplæg på workshoppen kritisk overfor tendensen i disse arrangementer.

Med henvisning til et dalende antal deltagere og en stigende kritik af, at foraerne i den seneste periode ikke har haft særlig stor politisk gennemslagskraft, mente Asbjørn Wahl, at der er behov for nytænkning.

Læs mere om Firenze 10+10 på hjemmesiden.

I sit oplæg forklarede Asbjørn Wahl, hvordan der er sket en forrykkelse i styrkeforholdet mellem arbejdsklassen og kapitalinteresser de sidste 30 år, forbundet med den nyliberale revolution og et i stigende grad autoritært Europa.

De faktorer har, ifølge ham, medført en omfattende svækkelse af modstandsbevægelser.

– Vi står over for et historisk nederlag for arbejdsklassen. Der er en akut mangel på konsolideret og samlet modstand, som han udtalte det.

Denne svækkelse hænger, ifølge ham, også sammen med den generelle ideologiske krise på den europæiske venstrefløj.

– Alle regeringerne i Sydeuropa, som har været ledet af socialdemokratiske partier, har været en del af offensiven mod velfærdsstaten, sagde Asbjørn Wahl.

Den ideologisk krise, forklarede han, går imidlertid også langt ind i fagbevægelsen, NGO'er og de sociale bevægelser.

Læs artiklen »Er »Ånden fra Seattle« ved at dø i Europa?« hos Modkraft.

Hans opfordring til Firenze 10+10 initiativtagerne var derfor klar:

– Den konsoliderede modstand skal bygge på disse historiske erfaringer og skal ske på baggrund af konkrete modstandsaktioner, som bliver defineret af de, der står forrest i kampen – vi står i en klasse-baseret interessekamp!

Se Asbjørn Wahls blogs på Modkraft her.

Aktionsrettet modstand

Tre andre oplægsholdere på sidste uges workshop sidder selv i styrekomitéen bag »Firenze 10+10«-mødet, og de påpegede, at det var afgørende med aktionsorienteret modstand.

Adspurgt af Modkraft, om Firenze 10+10 så ville afspejle dette og på den måde adskille sig fra European Social Forum (ESF), svarede Tomasso Fattori, som stod bag den oprindelige European Social Forum i Firenze for ti år siden:

–  Vi har forsøgt at lære af tidligere erfaringer. Firenze adskiller sig fra ESF ved, at initiativerne er gearet mod konkrete aktioner. Analysen er på plads. Fra vores side har vi således betonet, at arrangementerne skal være effektive og medføre aktioner, som vil påvirke, hvad der sker i Europa. 

Alessandra Mecozzi, som er forhenværende international sekretær i fagforeningen for metalarbejdere i Italien (FIOM-CGIL) og en stor personlighed på fagbevægelsens venstrefløj, uddybede:

– Det bliver ikke bare debat og networking. Firenze skal bedømmes efter, hvorvidt vi formår at fremsætte initiativer til fælles aktioner, så vi kommer styrkede og mere forenede ud på den anden side.

Aktionerne skal naturligvis udvikles i Firenze, men arrangørerne nævnte også forskellige initiativer til konkrete aktioner, der allerede lå på bordet.

Herunder koordinerede strejker og besættelser af det offentlige rum i Bruxelles og Frankfurt i forbindelse med EU-topmødet til foråret.

Fra lokale til europæiske protester

Med henvisning til de store demonstrationer i Spanien, Grækenland og Italien fastslog Tomasso Fattori, at der foregår meget modstand allerede, men at denne ikke har haft den store effekt på EU-institutionerne endnu.

– Lokale modstandsbevægelser skal kobles sammen til en paneuropæisk mobilisering. Bruxelles har kunne ryste de nuværende modstandsbevægelser af sig, da de kun er foregået på nationalt niveau, vi har derfor brug for fælles håndgribelige aktioner på europæisk niveau, mener Tomasso Fattori

Jason Nardi, som er koordinator for Social Watch koalitionen, påpegede, at der var tale om en meget bred repræsentation af deltagere til Firenze.

– Blandt deltagerne er der indtil videre alt fra social justice organisationer, demokratiorganisationer, right to the city bevægelser, småbondeorgansationer, miljøorganisationer til etiske økonomer. Håbet er at give alle disse et frisk pust og en klar europæisk dimension, sagde Jason Nardi.

Kampen for et andet Europa

Kenneth Haar fra research- og kampagneorganisationen Corporate Europe Observatory sidder i styregruppen for Alter Summit-initiativet, som skal lanceres i Firenze. 

Besøg Alter-Summits hjemmeside.

– Den modstand, vi har set indtil nu, har fokuseret på de meget umiddelbare og nationale opgaver. Disse er naturligvis afgørende, men så længe de ikke er forbundet, vil de ikke have nogen effekt på EU-eliten.

Han påpegede samtidigt, at Firenze 10+10 bliver startskuddet på en bredere proces på den europæiske venstrefløj.

– Målet for Alter-Summit initiativet er selvfølgelig kampen mod EU's nedskæringsoffensiv, men det skal også igangsætte en bredere diskussion på lokalt og nationalt niveau om, hvilket Europa, det er, vi kæmper for, siger Kenneth Haar.

Demonstrationerne og blokaderne i forbindelse med forårets EU-topmøde er således også del af Alter-Summit initiativet og skal være med til at igangsætte diskussioner på lokalt og nationalt niveau i alle medlemslande om, hvilket Europa, det er, venstrefløjen vil have.

Alt dette skal kulminere med afholdelsen af et Alter-Summit i sommeren 2013.

Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen, deltager sammen med en delegation fra Enhedslisten i Firenze 10+10 og vil gerne spille en aktiv rolle i at fremme dette alternativ.

– Vores EU-modstand bygger jo netop på at fremme et alternativt europæisk samarbejde, der er baseret på ægte solidaritet og trygge velfærdssamfund. Dette står i skærende kontrast til EU, hvor alle sådanne hensyn grundet EU's traktater sættes over styr til fordel for kapitalens frie bevægelighed, fortæller Nikolaj Villumsen.

Læs kommentaren »Til kamp for et solidarisk EU« hos Information.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce