Annonce

ModKulturRefleksioner i den levende kultur
anmeldelse
5. juli 2012 - 19:46

Roskilde åbnede med et brag og lyriske fangarme

Roskilde Festival åbnede med skæv tango, lyrisk pop og bragende dansk rock.

Officielt åbner Roskilde Festival, når det første band går på Orange Scene torsdag aften. Men programmet startede tidligere med blandt andet det skæve argentinske tango-ensemble Orquestra Tipica Fernandez Fierro.

Og braget fra esbjergensiske Kellermensch kunne ikke hive Modkrafts udsendte over til den officielle åbning. Dertil er Kellermensch alt for regelrette epigoner i en forslidt dysterhed, som virker som lige dele attitude og tilvalgt sortsyn.

Det virkelige åbningsband fandt man på Arena-scenen, hvor amerikanske The Shins optrådte.

The Shins har eksisteret i flere år på den amerikanske indie-scene, hvor de har skabt en slags indadvendt trolde-indie, der var præget af melankoli og halv-psykedelisk solskinslængsel.

Men efter en længere pause har gruppens sanger og sangskriver James Mercer øjensynlig for alvor fundet lyset, for gruppens udtryk på den nye udgivelse Port of Morrow er langt mere lykkeligt og solskinsagtigt overgivent end tidligere.

Med andre ord har The Shins nærmet sig et mainstream-udtryk, men det er sket uden at miste flyvehøjde.

Gruppens sange er præget af krøllede melodilinjer, der rækker ud mod lytteren og griber fat, kærtegner og omfavner.

Af og til rammer de forelsket pop og af og til rammer de den klassiske rockballade i sange om håbefulde relationer, der altid kan blive til mere.

James Mercers styrke er hans lyse og stærke vokal, der ikke rigtig ligner noget andet, og hans melodier, som er præget store spring mellem tonerne.

Men det er også et udtryk, som har sin begrænsning i og med, at musikken ikke rigtig flytter sig fra dette udgangspunkt.

Sangene er smukke, sammenhængende, harmoniske kompositioner, men der er ingen udvikling i dem, ingen greb om musikken, som overrasker og forrykker lytteren.

The Shins har dog evnen til at åbne og afvæbne med sine lyriske melodier, og gruppen havde publikum rigtig godt med, især i første halvdel af koncerten.

The Shins: Koncert på Roskilde Festival, torsdag 5.7.2012

Læs "Rødder og magt i rytmiske mønstre".

Læs "Blod! Vold! Død! Roskilde!".

Læs "Liflig country og gentagelsens melankoli".

Læs "Israels mur på Roskilde Festival".

Læs "De rige fattige på Roskilde".

Se også linkbox om Roskilde Festival gennem årene på Modkraft.dk.

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce