Annonce

Udland
13. april 2015 - 13:14

Præsident forlænger bombestop mod guerillalejre i Colombia

Colombias præsident Juan Manuel Santos har brugt national mindesdag for borgerkrigens start i 1948 til at annoncere forlængelse af et et stop for luftangreb mod guerillalejre. Dagen også brugt til massedemonstrationer for endelig fredslutning i landet.

Hundredetusinder af demonstranter var torsdag den 9. april på gaden i hovedstaden Bogota og andre byer i Colombia i anledning af en såkaldt »Nationaldag for Solidaritet med Ofrene for Væbnede Konflikter

Den officielle nationale fridag er indstiftet for at markere mordet på den liberale, progressive politiker Jorge Eliécer Gaitán Ayala den 9. april 1948.

Mordet blev startskuddet på La Violencia, en ti år lang borgerkrig mellem liberale og konservative, som kostede mere end 280.000 mennesker livet.

Det var den borgerkrig, som indirekte førte til dannelsen af en række væbnede grupper på venstrefløjen, hvor FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia - Colombias Revolutionære Væbnede Styrker) og ELN (Ejército de Liberación Nacional - den Nationale Befrielses Hær) er de eneste tilbageværende.

Denne niende april blev brugt til at markere opbakning til de fredsforhandlinger, der er i gang i Havanna mellem den colombianske regering og FARC.

Af samme årsag boykottede den parlamentariske opposition til den ellers konservative regering i landet dagens arrangementer, fordi den er imod forhandlingerne og ønsker FARC´s ledere straffet.

Læs artiklen » Colombians take the streets to say Yes to Peace « hos FARC.

Læs artiklen » Thousands in Colombia march in support of conflict victims « hos Colombia Reports.

Stop for luftbombardementer forlænget

Foran præsidentpaladset hyldede præsident Juan Manuel Santos de militære styrker og mindedes de døde soldater i den 50 år lange konflikt.

I talen proklamerede han en måneds forlængelse af det stop for luftbombardementer mod FARC’s baser, som han iværksatte den 9. marts.

Bombestoppet er blevet kritiseret af militæret og den konservative opposition, som mener, at soldaterne er forsvarsløse i junglen, når de ikke kan tilkalde luftstøtte.

Læs artiklen »Santos extends suspension of air strikes against FARC« hos Colombia Reports.

Frygter militærkup

I slutningen af marts fik frygten for militærets reaktioner på fredsforhandlingerne præsident Santos til at tage på en ugelang rundrejse til militærforlægningerne sammen med to af forhandlerne i Havanna, de pensionerede generaler Jorge Enrique Mora og Oscar Naranjo, for at orientere soldaterne om fredsforhandlingerne.

– Jeg vil ikke røre ved pensionssystemet eller de fordele, som I har optjent med jeres  arbejde, jeres blod og jeres sved, forsikrede præsidenten soldaterne på en pressekonference på Larandia-fortet i den sydlige delstat Caqueta .

Præsidentens forsikringer var en reaktion på rygter og løbesedler uddelt blandt soldaterne om, at hæren ville få skåret i pensioner og øvrige privilegier ved en fredsslutning.

Læs artiklen »Santos begins military base tour to seek support for peace talks« hos Colombia Reports.

Fredsforhandlinger genoptaget

Fredsforhandlingerne i Havanna går i disse dage ind i sin 35. runde, hvor blandt andet diplomater fra Cuba og Norge er mæglere. Også højt placerede repræsentanter for USA overværer forhandlingerne.

Hidtil er parterne blevet enige om en jordreform, som kræver en forfatningsændring, at FARC indgår i det politiske liv og at coca-produktionen indstilles.

Tilbage står forhandlinger om to punkter, der af iagttager betegnes som svære:

For det første spørgsmålet om erstatning til ofrene for konflikten, som startede i 1964. Ifølge FN er der 7 millioner ofre for konflikten. Tallet indbefatter døde (220.000) sårede og internt og eksternt fordrevne.

En stor del af ofrene er en følge af aktiviteter fra de højreorienterede militser sponseret af USA, multinationale selskaber og godsejere. Disse grupper blev demobiliseret i 2003-2006

For det andet afvæbning og integration af medlemmer af guerillaen i det civile liv. FARC har krævet ubetinget amnesti til alle aktive i bevægelsen, som menes at omfatte 20.000 mennesker.

Kravet om fuld amnesti er blevet blankt afvist.

Når/hvis forhandlingerne afsluttes, sender præsident Juan Manuel Santos resultatet ud til folkeafstemning for endelig godkendelse.

Se TV-indslaget »Colombia: 35th Round of Peace Talks Underway in Havana« hos Telesur.

Læs artiklen »Optimisme før afgørende fredsforhandlinger i Colombia« hos Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce