Annonce

Cyberlov
12. juni 2014 - 11:34

Ny datalov giver danskernes privat-oplysninger til efterretningstjenesten

Center for Cybersikkerhed hører nu under Forsvarets Efterretningstjeneste og får udvidede muligheder for at indsamle og behandle danske borgeres personfølsomme oplysning på internettet. Det har et flertal i Folketinget besluttet trods kritik.

En lov vedtaget i Folketinget af alle partier på nær Enhedslisten og Liberal Alliance onsdag den 11. juni ligger Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Centeret har til opgave at indsamle og analyse danske borgeres online aktiviteter med til formål at forhindre såkaldte 'cyberangreb'.

Den nye lov betyder i praksis, at efterretningstjenesten får adgang til personfølsomme oplysninger, som borgernes e-mail til myndigheder, ligesom den såkaldt trafikdata, eksempelvis borgernes e-mail-adresser og ip-adresser, nu kan gives videre til udenlandske efterretningstjenester.

Læs artiklen »Folketinget har blåstemplet mere masseovervågning af borgerne i dag« hos Politiken.

Kritik fra eksperter

Masseovervågningen møder kritik fra blandt andre Rådet for Digital Sikkerhed, der frygter, at efteretningstjenesten vil bruge de nye beføjelser til mere og andet end at forhindre cyberangreb på vitale samfundsinstitutioner.

–  Det er en stor civil opgave, der nu bliver lagt ind under Forsvarets Efterretningstjeneste. Og det strider simpelthen imod værdier og principper i et demokratisk samfund, at man lader en lukket tjeneste overtage disse funktioner. Det strider mod almindelige retssikkerhedsgarantier og borgerbeskyttelse, Birgitte Kofod Olsen, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed til netavisen Version2.

– De store problemer i lovforslaget er, at efterretningstjenesten nu kan gå ind og løse civile opgaver i Danmark, når det, der er på spil, er en sikkerhedshændelse. Og det er et meget bredere begreb end et cyberangreb. Og så dækker lovforslaget også langt bredere end samfundskritisk infrastruktur. Ordlyden er nu 'samfundsvigtige funktioner', siger Birgitte Kofod Olsen.

Læs artiklen »Bredt flertal vedtager udskældt lov om Center for Cybersikkerhed« hos Version2.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce