Annonce

Udland
21. januar 2016 - 17:29

Moldova: Ny højreregering dannet, mens demonstranter forsøger at blokere parlamentsbygning

En fire måneder lang regeringskrise forsøges nu løst med dannelse af en ny højreregering – uden at sikre retsopgør med korruptionsskandaler og »århundredes tyveri«, hvor 1 milliard dollars er forsvundet fra Moldovas tre banker. Konfrontationer mellem demonstranter og politi i parlamentsbygningen.

Et flertal i Moldovas parlament har onsdag den 20. januar godkendt en ny centrum-højre regering under ledelse af Pavel Filip. Det sker i et forsøg på at løse en politiske krise, som har varet i fire måneder.

Med kort varsel blev Moldovas parlamentet onsdag den 20. januar indkaldt efter, at det var lykkedes at finde 57 støtter, der giver flertal til Pavel Filip som ny regeringsleder.

Forinden havde USA’s viceudenrigsminister Victoria Nuland i Bukarest udtalt sin glæde over udsigten til dannelsen af en ny regering.

Det er i Moldova blevet fortolket som USA-støtte til den aldeles upopulære finansfyrste, Vlad Plahotniuc, der som en grå eminence står bag sammensætningen af den nye regering.

USA's ambassadør i Moldova James Pettit måtte dog i et interview til moldovisk TV trække i land. Han understregede, at USA ikke støtter en bestemt person, men respekterer den regering, parlamentet vælger.

Den 49-årige Filip har tidligere været minister i en regering, der gik af i oktober. Han er tæt knyttet det højresocialdemokratiske Demokratisk Parti, som reelt kontrolleres af Vlad Plahotniuc.

Det lykkedes nu i tredje forsøg at skaffe parlamentarisk flertal, efter at en gruppe afhoppere fra en kommunistisk gruppe gik over til de borgerlige. Flere kilder peger på, at de tog sig godt betalt.

Tre partier udgør den aktive opposition: den EU-venlige DA-platform, det venstrepopulistiske Vort Parti samt socialisterne.

Da meddelelsen om endnu et forsøg på at danne regering slap ud, indkaldte de tre partier fra morgenstunden til protestdemonstration og forsøgte at blokkere parlamentsbygningen. Men parlamentsmedlemmerne blev sluset ind ad en bagdør.

Kun 68 ud af ialt 101 medlemmer mødte op. Socialisterne, der fastholder kravet om nyvalg, havde på forhånd meddelt, at de ville boykotte forsamlingen. Af de 68 stemte 57 for den nye regering.

Mødet blev afviklet i hast og uden en ellers obligatorisk fremlæggelse af et regeringsprogram.

Imens lød der råb fra tusinder af demonstranter: »Ud med mafiaen«, »Ud med Plahotniuc« og »Nyvalg«.

Konfrontationer mellem politi og demonstranter i parlamentsbygningen

Efter afstemningen blev parlamentsmedlemmerne sluset ud af bygningen, fordi demonstranterne i mellemtiden var brudt igennem de massive politiafspærringer.

I de følgende timer opstod der voldsomme håndgemæng i parlamentsbygningens korridorer, hvor demonstranterne pressede på. De fik fravristet politiskjolde fra flere betjente, der overgav sig og forlod afspærringerne. Der var sårede på begge sider.

I løbet af aftenen blev der tilkaldt forstærkninger. Kampklædte betjente nedkæmpede i flere timer demonstranterne foran parlamentet, som ellers havde fået støtte fra folk, som var strømmet til efter fyraften.

Socialisternes formand Igor Dodon tager afstand fra stormen på parlamentsbygningen, men opfordrer til nye protester foran parlamentsbygningen.

Århundredes tyveri

Den omfattende vrede udløber fra det, der er blevet kaldt »århundredets tyveri«.

Moldovas tre største banker blev for over et år siden i løbet af to døgn tømt for 1 millard dollars, svarende til 1/8 af Moldovas brutonationalprodukt. Pengene blev overført til udenlandsk skattely, og Moldovas Nationalbank blev sat til at redde de tre banker.

Det viste sig at flere politikere, dommere og politifolk var involveret i transaktionerne.

Den daværende regering lovede at rede trådene ud. Længe var der tavshed.

Siden 6 september har demonstranter foran parlamentet etableret to permanente teltlejre og gennemført masseprotester mod korruption og Moldovas oligarker.

I oktober blev en borgerlig eks-statsminister fængslet, og regeringen måtte træde tilbage.

Men der blev ikke gjort op med mange andre skyldige, først og fremmest peges der på finansfyrsten Vlad Plahotniuc. Han er tværtimod stadig en central figur i hele det politiske spil.

Venstrefløjsaktivister varetægtsfængslet

Senest blev der 16. januar afholdt tre parallelle demonstrationer med samlet over 25.000 deltagere.

Under den første af den slags demonstrationer, den 6. September 2015, blev en gruppe venstrefløjsaktivister med bl.a. tidligere parlamentsmedlem Grigorij Petrenko – en af Plahotniucs skarpeste kritikere - arresteret foran Statsadvokatens kontor. Syv aktivister blev tiltalt for gadeuorden.

Gruppens varetægtsfænglling er gang på gang blevet forlænget. Udenlandske politikere, der har opnået adgang til Petrenko i fængslet, har kritiseret de vilkår, gruppen holdes fængslet under.

Fire medlemmer af Europaparlamentet har tilbudt at få de syv fængslede løsladt mod kaution, hvilket dog blev afvist af dommerne.

Den 18.januar bragte en række oppositionsmedier uddrag af Petrenkos appel fra fængslet, hvor han opfordrer til fortsat kamp mod regimet.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce