Annonce

Finanslov 2016
19. november 2015 - 15:21

LO kritiserer de borgerliges finanslovsforlig, Dansk Metal hilser det velkommen

LO og 3F kritiserer det borgerlige finanslovsforlig hårdt, mens Dansk Metal mener, det indeholder små forbedringer.

Regeringens finanslov for næste år vil med nedskæringer på fem milliarder kroner ramme lønmodtagerne mærkbart. Det mener LO-formand Lizette Risgaard, der i en pressemeddelelse langer ud efter den finanslovsaftale, som regeringen og de øvrige borgerlige partier har indgået torsdag den 19. november.

– Det er en skuffende finanslov for lønmodtagerne, lyder Lizette Risgaard reaktion.

Hun peger dels på at offentlige besparelser koster arbejdspladser, men også på nedkæringer på uddannelse, arbejdsmiljø og forskning. Og at det er kontanthjælpsmodtagere, asylansøgre og syge, der bliver ramt hårdest af nedskæringer.

LO har også op til det endelige finanslovsforlig kritiseret indførslen af et såkaldt »moderne kontanthjælpsloft« for ikke at skabe beskæftigelse, men kun fattigdom.

3F: Kortsigtet og skuffende

Kritik af finansloven kommer også fra LO’s største fagforening, 3F:

– Det er kortsigtet og skuffende, at væsentlige områder som uddannelse og grøn omstilling skal betale for skatte- og afgiftslettelser til de bedst stillede, siger Per Christensen, 3F's formand, på forbundets hjemmeside.

– Man svækker de investeringer, der skal sikre flere job og mere uddannelse. Man slår bremserne i for grøn omstilling, nedprioriterer voksen- og efteruddannelse og vælger at skære i Arbejdstilsynet, siger Per Christensen.

– Det er en omvendt Robin Hood, når man bruger pengene til at give lettelser i skat og afgifter til de bedst stillede danskere, siger han.

Dansk Metal: Små forbedringer

Det er ikke hele finanslovsforliget at LO-formand Lizette Risgaard er kritisk overfor. Hun mener at at finansloven indeholder positive elementer – bl.a. annullering af reklameafgift og nedsættelse af den såkaldt N0x-afgift.

De elementer er det magtfulde LO-medlem Dansk Metal også tilfreds med. Forbundet har udsendt en pressemeddelelse med overskriften »Finanslov giver små forbedringer«, altså en betydelig mere imødekommende retorik end LO’s, hvor overskriften er: »Skuffende finanslov for lønmodtagerne«

– Der er en række elementer i finansloven, som styrker virksomhedernes konkurrencekraft, og dermed er med til at sikre og skabe arbejdspladser her i Danmark, siger Claus Jensen, der er forbundsformand for Dansk Metal.

Han er også tilfreds med bl.a. det, som han kalder forbedrede rammer for virksomhedsoverdragelse til erhvervsdrivende fonde:

- Mange danske virksomheder står overfor generationsskifte, og her ved vi af erfaring, at det fastholder flere arbejdspladser i Danmark, når man kan overdrage den til en fond, siger Claus Jensen.

Han ærgrer sig dog over, at der fortsat lægges op til besparelser på uddannelser:

– Vi bør holde op med at betragte uddannelse som udgifter, men snarere se det som investeringer i fremtidens vækst og velstand, siger Claus Jensen.

Det hindrede dog ikke Dansk Metal i at glæde sig over det politiforlig, som den borgerlige blok indgik med Socialdemokraterne op til finanslovsforliget, selv om det både forkortede politiuddannelsen og finansieres af besparelser på uddannelser.

Fagforeningen hæftede sig ved at erhvervsuddannelser her friholdes for besparelser næste år, men ikke de næste (som forbundet beklagede).

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce