Annonce

International solidaritet
7. oktober 2014 - 17:07

Kurdere i aktion: Frygter massakre i Kobane

Demonstrationer og protester-aktioner i Danmark og flere steder i Europa i solidaritet med befolkningen i den kurdiske by Kobane, der er ved at blive invaderet af den islamistiske ISIL-bevægelse.

Både mandag og tirsdag har kurdere i hele Europa været i aktion for at gøre opmærksom på den stadig mere desperate situation i den kurdiske by Kobane.

I Danmark har der mandag aften været sit-down demonstration i Kastrup Lufthavn og på Københavns Hovedbanegård, mens der tirsdag har været demonstration på Banegården i Odense samt foran Christiansborg og på Vesterbro Torv i København.

Se mere hos den dansk-kurdiske-avis Nudem på facebook her.

Alle steder har de mellem 50 og 200 fremmødte benyttet kampråb, taler og store kurdiske flag til at protestet imod den islamiske bevægelse ISIL’s angreb på byen, der ligger i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet.

Årsagen er at de frygter, at det vil udløse en regulær massakre på indbyggerne, hvis Kobane falder i islamisterne hænder.

– Vi har lavet den her demonstration for at verden kan få øje på os. Kurderne har brug for hjælp mod IS' kampvogne, siger Saiar, der selv er fra Kobane til Ekstra Bladet efter protesten i Kastrup Lufthavn.

Læs artiklen »Dansk-kurdere demonstrerer mod IS i lufthavnen« hos Ekstra Bladet.

Læs artiklen »Hovedbangården aktionplads for Kobanê« hos Kurder.dk.

Demonstration i EU-Parlamentet  

Også andre steder i Europa har der tirsdag være aktioner i solidaritet med Kabane.

I Bruxelles invaderede kurdiske demonstranter EU-Parlamentet, mens det hollandske parlament ligeledes var mål for demonstrationer.  

Læs artiklen »Kurdish protesters occupy Dutch parliament« hos Al Jazeera.

Læs artiklen »#OccupyEP: Kurdish protesters storm EU Parliament over ISIS Kobani siege« hos RT.

Se protest i EU-Parlamentet.

 

Også flere steder i Sverige har der tirsdag været demonstrationer i solidaritet med Kobane.

Følg begivenhederne på sitet »I solidaritet med den kurdiska frihetskampen« på facebook her (svensk).

Islamister har indtaget Kobani

At behovet for handling og hjælp til Kobane er akut er der ingen tvivl om.

Ifølge flere internationale medier har omkring 9.000 soldater fra den ekstrem brutale og svært bevæbnede ISIL-bevægelse indtaget flere distrikter i byen, hvor der nu foregår kampe i gaderne.

Læs artiklen »Kobane: IS indtager tre distrikter efter hårde kampe« hos DR.

De dårligt bevæbnede kurdiske forsvarstyrker spås ikke store chancer med mindre de får nye og bedre våben via Tyrkiet eller bakkes op af de amerikansk ledede flystyrker, som er i området.  

Indtil videre har Tyrkiet dog nægtet at hjælpe kurderne, mens det er usikkert hvor meget den internationale koalition – herunder Danmark – egentlig kan og vil gøre for at skride ind overfor de fremrykkende ISIL-styrker.

Det arabiske nyhedsstation Al Jazeera meddeler, at der er foretaget fly-bombedementer af Kobane tirsdag eftermiddag og at ISIL’s tropper er nået ind til centrum af den kurdiske by.  

Læs artiklen »Coalition air attacks target ISIL in Kobane« hos Al Jazeera.

Enhedslisten kræver svar fra dansk minister

Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, har tirsdag hasteindkaldt den danske udenrigsminister i samråd om situationen i Kobane.

– Hvis udenrigsministeren seriøst mener, at Danmark skal bekæmpe Islamisk Stat (også kaldet ISIL, red.), så skal han handle nu. Indbyggerne i den kurdiske by Kobanê står over for en massakre, hvis ikke fremrykningen stoppes. Der er akut brug for våben til kurderne og pres på Tyrkiet for at stoppe samarbejdet med IS, udtaler Nikolaj Villumsen i en pressemeddelelse.

Og fortsætter:

– Enhedslisten har siden angrebet begyndt for knap tre uger siden krævet handling fra udenrigsministeren. Det er blankt blevet afvist. Så sent som i onsdags afviste alle andre partier Enhedslistens forslag om at udvide våbenstøtten til kurderne i det nordlige Syrien ligesom Danmark allerede støtter i Nordirak. Nu truer en humanitær katastrofe.

– Jeg vil på det kraftigste opfordre udenrigsministeren til at handle. Vi er vidne til en etnisk udrensning og Danmark bør ikke sidde dette overhøring. Det kan ikke være rigtigt, at forholdet til Tyrkiet vejer tungere end tusinder af menneskers liv i de kurdiske områder i Syrien.

Se også links om Kurdistan og den kurdiske kamp for selvstændighed,  afsnit om medier, NGO'er m.m.

og linksamlingen på Modkraft Bibioteket om Islamisk Stat (IS)

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce