Annonce

Debat
28. november 2016 - 13:42

»Jyllands-Posten giver spalteplads til biologisk racelære«

KOMMENTAR: Jyllands-Posten har nu for fjerde gang givet spalteplads til teorier om biologisk raceteori - indtil videre uden det store spektakel. Det var netop ønsket om at fremavle overlegne mennesker, der lå bag Hitlers racerenhedspolitk. 

»Kunne det tænkes, at man stort set kun kan fungere godt i et dansk demokrati, hvis man har gener til det?«.

Sådan indledes Helmut Nyborgs kronik »Danskhed - kultur eller biologi«, som blev bragt d. 12/11 i Jyllandsposten.

Helmut Nyborgs budskab er, at de danske integrationsproblemer skyldes biologiske forskelle mellem mennesker fra det globale nord og det globale syd.

Ifølge Nyborg er mennesker fra det globale syd genetisk bestemt til at være mindre intelligente, mindre demokratiske og mere voldelige. Kronikken slutter med følgende budskab: 

»(…) Selv ikke en omgående grænselukning rækker længere til løsning af problemerne (…) De ansvarlige burde skabe politisk flertal for indførelse af en evolutionsbiologisk inspireret vurdering af sandsynligheden for, at en given indvandrer kan indpasses i et demokratisk Danmark«.

Det slidte nazikort

Det er ikke første gang, Nyborg har udtrykt disse synspunkter. Jyllands-Posten har i løbet af det sidste halvandet år udgivet tre andre kronikker af Nyborg, der alle deler den seneste kroniks budskab: 

»Frygt Danmarks Fremtid« (Jyllandsposten d. 8/4/2016), »Værd at vide om indvandring« (Jyllands-Posten d. 21/8/2015) og »Indvandringens konkrete ricisi« (Jyllands-Posten d. 13/9/2016). 

Nyborgs skriverier i Jyllands-Posten er efter min bedste overbevisning det første eksempel på, at en stor avis har givet spalteplads til biologisk racelære. Grunden til, at det ikke er sket før nu burde være indlysende: en lignende racelære havde en central betydning for de tyske nazister.

Og selvom nazi-kortet er efterhånden det mest slidte kort, man kan trække i den politiske debat, så mener jeg desværre ikke, at det i dette tilfælde er en forkert parallel at drage.

Igennem de sidste 20 år er nationalkonservative partier og debattører ofte blevet beskyldt for racisme og nazisme, og hver gang har svaret på disse beskyldninger været det samme, nemlig at nationalkonservativ kritik af islam intet har at gøre med nazisternes biologisk racelære.

Man har gang på gang insisteret på, at kritikken af multikulturalisme og islam er ideologisk eller kulturkritisk, ligesom tidligere tiders kamp mod kommunismen og nazismen. Denne skelnen har været afgørende, for den legitimitet islamkritikken med årene har fået i både befolkningen og i medierne.

Fra islamkritik til racelære

Netop derfor er det foruroligende, at Jyllands-Posten, nu for anden gang i år, giver spalteplads til Nyborgs raceteorier. 

Disse teorier afviser nemlig fuldstændig den dominerende kulturelle islamkritik og erstatter den med, hvad man ikke kan beskrive som andet end selve definitionen på racisme, nemlig teorien om, at nogle racer er genetisk bedre end andre.

I et interview med Fyns Stifttidende taler Nyborg endda for eugenik, et andet ord for arve- eller racehygiejne: »Vi kan tage evolutionen i vores egne hænder og selektivt avle for træk, som vi finder hensigtsmæssige« (Fyns Stifttidende d. 29/9/2003).

Det var netop ønsket om at fremavle overlegne mennesker, der lå bag Hitlers racerenhedspolitk, og der er gode historiske grunde til, at denne slags teorier har været tabubelagte lige siden. 

Derfor er det også decideret farligt, når Nyborg i »Frygt Danmarks Fremtid« lader følgende undergangsprofeti blafre i vinden: »Antallet af herboende lav-iq-indvandrere med relativt høj fertilitet har allerede bragt Danmark og store dele af Europa forbi point of no return«. 

Taget i betragtning af, at Nyborg mener, at antallet af danskere af anden etnisk herkomst er genetisk bestemt til at undergrave demokratiet, og derfor er en tikkende bombe under Danmark, så er Nyborgs konkrete politiske løsningsforslag uforsvarligt vage.

Det bliver højst til nogle luftige opfordringer til indførelse af tests baseret på evolutionsbiologi, mens man ikke engang gider at bruge tid på at advare mod den slags radikale tiltag, en så dystopisk analyse kunne fremprovokere.

I selskab med Daniel Carlsen og Ku Klux-Klan

Danskernes Parti, det eneste parti, der deler Nyborgs raceteori, er dog mere klare i spyttet: Alle der ikke er etniske danskere skal udvises. Partiets formand, Daniel Carlsen, der er tidligere fremtrædende medlem af nazistpartiet DNSB, har i øvrigt flere gange talt varmt om Helmut Nyborg, ligesom de begge var en del af konferencen »Revolt against civilisation«, der blev afholdt d. 28-29. maj 2011, og hvor også den tidligere Ku Klux Klan-leder David Duke deltog. Nyborg er med andre ord i godt selskab.

Det mest foruroligende ved Nyborgs kronikker er ikke, at der er mennesker, der tror på biologisk racelære. Der vil altid være mennesker, der mener de mest forkastelige ting. 

Det som er virkelig skræmmende er, at landets næststørste avis åbenbart mener, at en racistisk biologisk racelære er et vigtigt indspark i debatten.

Der er utvivlsomt nogen, der vil forsvare Jyllands-Postens beslutning ved at henvise til ytringsfriheden, og at det er mediernes opgave at sørge for, at alle synspunkter kommer til orde. Men som den slovenske filosof Slavoj Zizek påpeger, så har ethvert samfund en grænse for, hvad der er op til debat.

Jyllands-Posten ville for eksempel aldrig give spalteplads til holocaust-benægtere, da dette ville opfattes som en hån overfor nazismens ofre.

Vi må ikke vænne os til racelære 

Der findes en ofte fortalt historie, der meget præcist beskriver vores nuværende situation.

En frø sidder i en gryde med vand. Pludselig tændes blusset, men frøen hopper ikke ud, for varmen stiger så langsomt, at den vænner sig til den nye temperatur.

Til sidst ender frøen med at blive kogt levende. Retorikken i integrations-, flygtninge- og islamdebatten har længe rykket sig langsomt til højre og har på mange måder nået sit hidtidige højdepunkt med valget af Donald Trump. 

Men vi må ikke vænne os til den nye temperatur. Danmarks næststørste avis har valgt at bringe en kronik, der er baseret på den samme biologisk racetænkning der florerede op til Anden Verdenskrig og var inspiration for historiens største folkemord. Det er på tide at hoppe ud af gryden.

Læs artiklen »Fuskerforsker« hos Modkraft 

Mathias Hee Pedersen har en BA i idéhistorie fra Aarhus Universitet og er kandidatstuderende i filosofi på Københavns Universitet.  

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce