Annonce

International masseaktion
21. april 2016 - 19:18

Her vil danske aktivister lukke en kulmine

Når energigiganten Vattenfall sælger sin brunkulsmine i Tyskland, bliver det ikke uden modstand. De nye ejere bliver sandsynligvis energivirksomheder med forbindelse til skattelyadvokaterne Mossack Fonseca. Klimaaktivister varmer i disse uger op til at ramme kulinvestorerne »hvor det gør ondt«.

I disse uger deltager klimaengagerede aktivister i aktionstræning og møder, der skal mobilisere til det, der forventes at blive årets største klimaaktion i Europa.

Forberedelserne kulminerer i pinsedagene under navnet »Ende Gelände«.

Her vil aktivister fra mindst 10 forskellige lande forsøge at trænge ind i brunkulsminen i den tyske Lausitz-region, der grænser op til Polen.

- Grundlæggende tror vi ikke længere på, at politikerne har viljen til at løse det. Vi vil ikke være den generation, der bare lader stå til og lader dem udføre deres dirty business. Vi er nødt til at tage sagen i egen hånd.

Sådan lyder det fra Maja Grønkjær, der er er aktiv i Klimakollektivet. 

Aktivister fordelt i 20 busser fra 10 forskellige lande har allerede meldt deres ankomst, og flere markante internationale stemmer har ytret støtte til aktionen. Det tæller blandt andre den amerikanske filosof Noam Chomsky og prisvindene journalist og forfatter Naomi Klein.

Investorer med forbindelse til Mossack Fonseca

Ende Gelände-aktionen sker som reaktion på, at den svenske energigigant Vattenfall har besluttet sig for at sælge kulkraftværket til nye investorer.

Indtil videre tegner det til at blive den tjekkiske energivirksomhed EPH og investeringsgruppen PPF, der bliver de nye ejere.

EPH og PPF blev tidligere på måneden sat i forbindelse med advokatfirmaet Mossack Fonseca, der er blevet kendt for deres kreative skattelyløsninger.

Aktivisterne håber nu på at kunne blokere for nogle af de massive maskiner, der udgør fundamentet for udvindingen af byens kulreserver.

Det handler om at sende et klart signal til nuværende ejere og potentielle købere, mener Maja Grønkjær:

- Vi vil gøre det klart for dem, at det ikke er er en sikker investering, som de bare kan slippe af sted med. Det er et spørgsmål om at få det til at gøre så ondt på dem som overhovedet muligt -  både politisk, men i høj grad også økonomisk.

Tysk kul møder modstand - igen

Det er langt fra første gang, at den tyske kulindustri kommer i karambolage med aktivister.

Besøg hjemmeside for Ende Gelände her 

Se Facebook-begivenhed for aktionen her 

Se Facebook-begivenhed for aktionstræning her

Sidste år lykkedes det 1500 kedeldragtklædte aktivister at trænge ind i det nøgne landskab af kilometervis grus, der danner rammerne for den tyske Garzweiler-kulmine.

Her fik aktivisterne midlertidigt stoppet tre af de fjortentusinde kilo tunge Bagger 388-gravermaskiner, der henter godt 240.000 ton kul op fra jorden hver eneste dag. Det gav ifølge gruppen 350.org et potentielt tab på 700.000 ton kuludvinding den dag.

 

 

Aktioner verden over

I år kommer aktionen til at foregå i forlængelse af den globale Break Free-bevægelse, der går under sloganet Here – and no further’.

Verden over er der planlagt aktioner mod kulkraftværker i lande lige fra Brasilien og Australien til England og Tyrkiet. Aktionerne løber af stablen fra den 4.-15. maj. 

Målet er at presse på for at holde kul, olie og gas i jorden.

Men der er langt vej igen. Alene kul udgør i dag 40 procent af alt brændsel til elektricitet i verden og er kendt for at være billig i produktion, men dyr i et klimamæssigt perspektiv. 

Forskere fra University College London vurderer, at over 80 procent af de nuværende kulreserver skal forblive i jorden, hvis man vil imødegå målsætningen om en global opvarmning på max to grader. En stigning over de to grader menes at kunne få fatale konsekvenser for klimaet.

Læs »Leave fossil fuels burried to prevent climate change, study urges« hos The Guardian

Naomi Klein: Nødvendigt med blokader

Derfor er det nødvendigt at gøre aktiv modstand mod udvinding af fossile brændstoffer, mener forfatteren Naomi Klein, der blandt andet står bag bogen og dokumentarfilmen 'This changes everything', hvor hun netop taler for, at der er brug for global mobilisering og civil ulydig aktivisme i kampen mod klimaforandringerne.

I et interview i marts sagde hun til det canadiske magasin The Tyee i henhold til de planlagte Break Free-aktioner:

- Uanset om det er en ny oliepipeline, eller om det er en enorm kulterminal i Australien, vil denne slags projekter låse os fast i en uholdbar økonomisk model i årtier. Det er derfor, det er så vigtigt at blokere for dem. For når du bygger den pipeline, bygger du den til at holde langt efter det punkt, hvor vi skal være fri for fossile brændstoffer. 

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce