Annonce

Byretsdom
23. oktober 2014 - 12:16

Frifindelse i PKK-sag skaber glæde og fornyet pres terrorlove

Københavns Byrets frifindelse af alle tiltalte i Danmarkshistoriens hidtil største sag om terrorstøtte – til den kurdiske seperatist-bevægelse PKK – bør give anledning til en revidering af de danske terrorlove, mener Enhedslisten.

Københavns Byret har onsdag den 22. oktober frifundet alle 10 anklagede i en sag om indsamling af op mod 140 millioner kroner til den terrorstemplede seperatistbevægelse Kurdistans Arbejderparti (PKK).

Dommen udløste spontane jubelscener foran retten nær Københavns Rådhus, hvor familie og politiske støtter var samlet. 

Alle nævninge og dommere stemte for frifindelsen i sagen, der er den hidtil største i Danmark om økonomisk støtte til terrorisme.

Sagen udspringer af Politiets Efterretningstjenestes efterforskning – og den senere lukning – af den kurdiske tv-kanal ROJ TV, der har hovedkontor i København.

– De ti kurdere anerkender, at de har samlet penge ind til ROJ TV. Men de var ikke klar over, at pengene kunne gå til PKK. Derfor er der ikke tale om “terrorstøtte”, for de har ikke haft fortsæt – altså ønske – om at støtte PKK, forklarer Erbil Kaya, som er forsvarsadvokat til en af de tiltalte kurdere, til netavisen Nüdem.dk. 

Læs artiklen »Ti mænd med kurdisk baggrund frifindes for terrorstøtte til PKK« hos DR.

Se glædesscenerne foran byretten.

Enhedslisten: Revider terrorlove

Ifølge Enhedslisten retsordfører Pernille Skipper, så afspejler den klokkeklare frifindelse af de 10 tiltalte kurdiske mænd, at den danske terrorlovgivning er »problematisk«.

– Nu skal vi læse dommen meget grundigt, men umiddelbart ser det ud til, at retten mener, at det ville være at betragte som terrorstøtte at samle ind til ROJ TV eller PKK, men at man frikender på teknikaliteter. Det er efter min mening tegn på en stærkt problematisk terrorlov, udtaler Pernille Skipper i en pressemeddelelse sendt til Modkraft.

Og fortsætter:

– Terrorbegrebet i den danske straffelov er alt for vidtgående. Denne sag viser, at man kan blive tiltalt for indsamling til en humanitær bistand, hjælp til jordskælvsofre eller hjælp til de kurdere, der lige nu kæmper i forreste linje mod de vanvittige ekstremister fra IS. Det er for bredt, for elastisk og det er et problem. Var de tiltalte i denne sag ikke blevet frikendt på bevisets stilling, ville de muligvis være blevet sendt i fængsel for at sende penge samme sted hen, som det danske Folketing med åbne øjne sender våben til. Det er absurd, at vi har en retsstilling, hvor man kan komme i fængsel for at hjælpe der, hvor Folketinget sender tonsvis af våben til.

 Se oså linksamlingen om Kurdistan, Roj-Tv og den kurdiske kamp på Modkraft Biblioteket.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce