Annonce

Udland
25. marts 2015 - 19:26

Flugt fra sikkerhedsfængsel mislykkedes: Militante nihilister sultestrejker i Grækenland

Seks fængslede medlemmer af den græske by-guerillagruppe »Conspiracy of Cells of Fire« på hospitalet grundet længere tids sultestrejke. Aktivister kræver handling fra det venstreorienterede regeringsparti Syriza.

Anarkister i Grækenland har de seneste uger vendt deres vrede imod landets venstreorienterede regeringsparti Syriza.

Flere bygninger med relation til regeringspartiet er blevet besat, et partikontor brændt ned og der er blevet afholdt demonstrationer med krav om afskaffelse af en række antiterrorlove og forbedring af forholdene for indsatte i det berygtede sikkerhedsfængsel Korydallos nær Athen.

Aktionerne sker også i solidaritet med medlemmer af den anarkistisk-nihilistiske by-guerillagruppe »Conspiracy of Cells of Fire« (CCF), der sammen med andre indsatte sultestrejker i fængslet.

Læs artiklen »Anarchists occupy radio station in support of hunger strikers« hos Tovima.

Læs artiklen »Athens: Local offices of SY.RIZ.A torched in solidarity action with hunger strikes (Greece)« hos 325NoState.

Læs artiklen »Anarchists occupy main Law School building in down town Athens« hos Tovima.

Læs artiklen »Greece: Solidarity attacks for the hunger strikers« hos Rabble.uk.

Læs artiklen »Video: Anarkister besætter Syriza-kontor i Athen« hos Modkraft.

Kræver ret til at studere

Baggrunden for de aktuelle sultestrejker er todelt, men alligevel sammenhængene.

Den første sultestrejke startede den 27. februar, da Giorgos Sofianidis nægtede at spise i protest over, at han blev holdt indespærret i Korydallos-fængslet uden mulighed for at studere.

Han fik opbakning fra en medfange og de fremsatte krav om løsladelsen af det tidligere medlem af by-guerillagruppen »17. November«, Savvas Xiros, på grund af dennes dårlige helbred.

De to sultestrejkende blev i begyndelsen af marts indlagt på hospitalet, men deres aktuelle tilstand er ukendt.

Læs artiklen »Hunger strikers Koufontinas and Sofianidis briefly hospitalized« hos Tovima.

Læs artiklen »Nye sikkerhedsfængsler skal tæmme Grækenlands radikale venstrefløj« hos Modkraft.

Flugtplaner afsløret

Den 2. marts indledte 10 fængslede medlemmer af CCF, der afsoner længere fængselsdomme for at tilhører en terrororganisation, der har udført ildspåsættelse, bankrøverier og afsendelse af brevbomber, en koordineret sultestrejke.

Herfra lød kravet ligeledes på løsladelsen af Savvas Xiros, samt nedlæggelsen af de såkaldte »C-Type«-afsnit i fængslet og frigivelsen af en række af deres familiemedlemmer.

Sidstnævnte blev varetægtsfængslet i forbindelse med politiets efterforskning af CCF-gruppens planer om en bombning af og flugt fra Korydallos-fængslet.

Flugten skulle tilsyneladende udføres i samarbejde med »17. November«-medlemmet Chritsodoulos Xiros (Savvas’ bror, red.), men blev forpurret, da han blev anholdt i januar kort før ’befrielsesaktionen’ skulle realiseres. 

Chritsodoulos Xiros havde levet under jorden i mere end et år, da han blev anholdt, efter en flugt fra fængslet, hvor han afsoner flere livstidsdomme for hans centrale rolle i »17. November«'s mange anslag. 

Anholdelsen førte politiet på sporret af et større våbenlager (blandt andet sprængstof, detonatorer og maskingeværer) og anholdelsen af flere personer, herunder et CCF-medlems kæreste samt en andens mor og bror, og en mistænkt i sagen om nedskydningen af to mænd fra det nynazistiske parti Gyldent Daggry.

Læs artiklen »Greek police: Arrested November 17 fugitive was planning major attack« hos The TOC.

Læs artiklen »Police arrest 22 year old student on terrorism charges« hos The TOC.

Læs artiklen »Two suspects linked to Christodoulos Xiros terror plot arrested« hos The TOC.

Dødelige uvenner?

Seks medlemmer af CCF er ifølge aktivistmediet ContraInfo blevet indlagt under stor politibevogtning på hospitalet på grund af sultestrejken. 

Under hele forløbet har de fængslede by-guerilla-medlemmer udsendt lange politiske tekster, hvor de kommenterer på solidaritetsarbejdet udenfor murerne, medierne og politiets udtalelser om deres og andres retssager.

Fængselsgruppen har blandt andet fået offentliggjort en erklæring, hvor de indrømmer planerne om at flygte fra fængslet, men samtidig beskylder deres medsammensvorne Chritsodoulos Xiros for at være en forræder og politistikker.

Ifølge politiet er parterne så vrede på hinanden, at CCF’erne angiveligt skal have allieret sig med mafia-relaterede kriminelle i fængslet for at få Xiros ’skaffet af vejen’.

Læs erklæringen »CCF Escape case: “DE PROFUNDIS” – a communiqué from the Conspiracy of Cells of Fire – Imprisoned Members Cell (Greece)« hos 325NoState.

Læs artiklen »Conspiracy of Cells of Fire planned Xiros' assassination« hos The TOC.

Brug af sultestrejke er en udbredt protest-form blandt venstreradikale i Grækenland.

December sidste år lykkedes det den kun 21-årige anarkistiske bankrøver, Nikos Romanos, at få det græske parlament til at vedtage en særlov, som sikrede ham mulighed for at studere på universitet under sin afsoning. Det skete efter 31 dages sultestrejke, som stod højt på den politiske dagsordenen i flere uger.

Forrige år sultestrejkede en anden fængslet anarkist i 38 dage inden han blev løsladt fra 951 dage i varetægtsfængsel.

Læs artiklen »Grækenland: Lovindgreb sikrer fængslet anarkist udgang, stopper sultestrejke« hos Modkraft.

Læs artiklen »Sultestrejkende græsk anarkist løslades mod kaution« hos Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce