Annonce

Latinamerika
10. juni 2015 - 12:09

FARC og colombianske regeringssoldater fjerner miner i samarbejde

For første gang i 51 år arbejder colombianske soldater og guerillaer sammen om at fjerne miner- Det sker samtidig med nye hårde, væbnede sammenstød mellem de stridende parter andre steder i landet.

Sammen med det norske Norwegian People’s Aid (NPA) begyndte colombianske soldater og guerillasoldater fra den oprørsbevægelsen FARC (Fuerzas Armadas Revolutionarios de Colombia) søndag den 9. juni at lokalisere og fjerne landminer i landdistriktet El Orejón i den nordvestlige provins af Colombia, Antioquia.

Arbejdet med at lokalisere minerne hæmmes dog af, at mange af de guerillaer, der har anbragt minerne, er døde.

Colombia er efter Afghanistan det land i verden, der har den tætteste minering. I de seneste 15 år er mindst 11.000 mennesker dræbt eller såret af miner.

Det er første gang i den 51 år lange konflikt, at de to parter mødes i et fælles projekt. Aftalen om at fjerne landminer blev indgået ved fredsforhandlingerne mellem regering og oprørsbevægelse i Cuba i marts.

FARC vil dog kun være med til at fjerne miner omkring beboede områder. Minerne i junglen skal fortsat beskytte bevægelsens soldater og vil først blive fjernet, når der er indgået en varig tosidig våbenhvile mellem FARC og præsident Juan Manuel Santos regering.

Læs artiklen »Army and FARC begin landmine removal in north Colombia village« hos Colombia Reports

Hårde kampe mellem FARC og regeringsstyrker

Kampene mellem FARC og regeringssoldaterne er ellers blusset voldsomt op, efter at FARC dræbte 11 regeringssoldater den 14. april.

Det fik præsident Santos til at ophæve et månedlangt stop for flybombninger af FARC’s baser.

Den 21. maj om natten kastede militæret bomber over en af FARCs lejre i Cauca. 27 personer blev dræbt, heriblandt Jairo Martines, en af forhandlerne i Havanna. Han befandt sig i lejren for at informere om fredsforhandlingerne.

FARC beskylder den colombianske hær for have henrettet mindst seks af deres fok i Cauca efter selve bombningen.

Den venstreorienterede guerillabevægelse har derfor ophævet ensidige våbenhvile, som organisationen erklærede i december 2014.

Siden er kampene eskaleret med mindst 40 dræbte guerillaer. FARC har svaret igen ved at angribe sikkerhedsstyrker, energiforsyning og infrastruktur i Colombia.

Volden har sendt flere tusinde civile på flugt fra kampområdet.

Den ensidige våbenhvile fra december 2014 havde ifølge NGO´en Fundación para la Reconciliación (Institut for forsoning) ellers fået voldsanvendelsen til at falde med 90 procent.

Fundación para la Reconciliación har siden 1997 registreret antallet af træfninger med døde og sårede.

Læs artiklen »How the FARC’s failed ceasefire reduced violence by 90%« hos Colombia Reports

Fredsforhandlinger fortsætter i Havanna

Trods de genopblussede kampe fortsætter fredsforhandlingerne i Havanna.

Den 17. juni tager parterne hul på runde 38, som skal diskutere oprettelsen af en sandhedskommission. Kommissionen skal afdække ofrenes status i Sydamerikas længstvarende konflikt.

Omkring 7 millioner mennesker er ifølge FN blevet ramt af konflikten som interne eller eksterne flygtninge eller som dræbte og sårede.

Læs pressemeddelelsen »Joint Report on Commission for Clarification of Truth, Coexistence and Non-Repetition« hos FARC

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce