Annonce

Udland
16. august 2013 - 11:41

Egypten: Undtagelsestilstand styrker militærets magt

Den egyptiske hær styrker sin position efter blodig rydning af Morsi-støtters protest-lejre. Der er erklæret undtagelsestilstand i landet, og der frygtes nye sammenstød fredag.

Efter en brutal rydning af to protest-lejre i Kairo har der været flere blodige sammenstød i Egypten. Det Muslimske Broderskab har udråbt fredag til »vredens dag«, og præsidenten har erklæret undtagelsestilstand.

Tidligt om morgen onsdag den 14. august 2013 angreb egyptiske sikkerhedsstyrker to protest-lejre, hvor tilhængere af den tidligere præsident Mohamed Morsi har opholdt sig døgnet rundt, siden han blev afsat ved et militærkup den 3. juli.

Protest-lejren ved Kairos universitet i den vestlige del af byen blev relativt hurtigt ryddet. Men det kom til voldsomme konfrontationer omkring lejren ved Rabaa al-Adawiya moskeen, hvor op mod 10.000 mennesker har demonstreret de sidste seks uger.

Sikkerhedsstyrkerne åbnede ild mod demonstranterne og brændte lejrene ned. Myndighederne anerkender, at 638 civile blev dræbt og 4.200 sårede i løbet af onsdagens aktioner. Tallene forventes at stige yderligere.

Det Muslimske Broderskab anslår, at det egentlige antal dræbte er over 2.000.

Som reaktion på rydningen angreb vrede Morsi-støtter torsdag flere politistationer, offentlige kontorer og koptiske kirker rundt omkring i landet. Flere blev dræbt.

Det Muslimske Broderskab har udråbt fredag til »vredens dag«, og der forventes mange demonstranter på gaden efter fredagsbønnen.

Det egyptiske samfund var allerede dybt splittet ovenpå det militærkup, der afsatte præsident Mohamed Morsi fra det Muslimske Broderskab den 3. juli. Det er nu svært at se, hvordan en demokratisk proces kan genoptages efter onsdagens blodsudgydelser og de efterfølgende konfrontationer.

Den midlertidige præsident Adly Mansour har erklæret undtagelsestilstand. Politi og militær er talstærkt til stede i de fleste byer, og der er udgangsforbud om aftenen i over halvdelen af landet.

Læs artiklen »Hundreds Die as Egyptian Forces Attack Islamist Protesters« hos New York Times.

Læs artiklen » Obama leads muted international condemnation as Egyptian death toll soars « hos The Guardian. 

Læs artiklen »Second day of Egypt violence sees security forces targeted« hos Ahram Online.

Læs artiklen »Egypt Fears Fresh Confrontations as West Deplores Bloodshed« hos AP/Reuters. 

Præsident genindfører undtagelsestilstand

Overgangspræsidenten indførte allerede onsdag undtagelsestilstand i landet. Det er endnu uklart, præcis hvad det reelt vil komme til at betyde, da grundloven allerede blev suspenderet efter militærkuppet.

Umiddelbart har præsidenten bedt militæret hjælpe politiet med at opretholde »lov og orden« i landet og i samme ombæring indført udgangsforbud om aftenen i fjorten af Egyptens syvogtyve provinser.

Indenrigsministeriet har derudover udvidet politiets beføjelser til at kunne tilbageholde folk og bruge dødbringende våben.

Undtagelsestilstanden gælder i første omgang kun en måned, men kritiske røster frygter en tilbagevenden til Mubarak-æraens konstante undtagelsestilstand.

Egypten har med få undtagelser befundet sig i undtagelsestilstand siden 1967. Det indebar blandt andet udvidelser af sikkerhedsstyrkernes beføjelser og stærke begrænsninger af befolkningens rettigheder under et de facto militærstyre.

Læs artiklen »Egypt declares state of emergency« hos Al Jazeera English.

Læs artiklen »What it means that Egypt is entering a ’state of emergency’« hos Washington Post.

Folkeligt oprør hijacket af militæret

Det var en folkelig opstand mod broderskabspræsidenten Mohamed Morsi, der tidligere på sommeren blev påskud for militærets magtovertagelse. Søndag den 30. juni – årsdagen for Morsis tiltræden – gik flere millioner egyptere på gaden, for at kræve præsidentens afgang og udskrivning af nyvalg.

Demonstrationerne var organiseret af »Tamarod« - arabisk for oprør – et netværk hovedsageligt bestående af venstreorienterede, liberale og sekulære kræfter.

Det anklagede den islamistiske præsident for at have svigtet et demokratiske og revolutionære mandat ved at udvide sine beføjelser unødigt og udelukkende orientere sig mod religiøse grupper.

Derudover var der også udbredt frustration over manglen på økonomisk udvikling og omfordeling.

Utilfredsheden var tilsyneladende udbredt i befolkningen. Demonstrationerne var ifølge flere kilder større end dem, der tvang Mubarak fra magten i 2011.

Men det blev militæret, der to dage senere afsatte præsident Morsi af hensyn til »landets stabilitet.« Demonstranterne hilste umiddelbart militœrets indgriben velkommen. Flere så det som en fortsættelse af revolutionen i 2011.

Officielt blander militæret sig ikke i landets politiske affærer, men efter at have udpeget overgangsregeringen, har det sikret sig enorm indflydelse på landets politiske processer – tidligere på ugen blev  19 generaler eksempelvis udnævnt til guvernører.

Undtagelsestilstanden og konfrontationerne vil, efter alt at dømme, kun styrke hærens magt i landet. 

Læs artiklen »Revolution og militærkup i Egypten« hos Modkraft.

Læs artiklen »Er dette den egyptiske revolutions endeligt?« hos Information.

El-Baradei trækker sig i protest 

Det er endnu uklart, hvordan den tidligere opposition forholder sig til udviklingen, men onsdag trak den midlertidige ministerpræsidenten Mohamed el-Baradei sig fra posten. Han var tidligere en markant oppositionsfigur.

- Som du ved, så kunne jeg stadig se fredelige løsninger på konflikten (med broderskabet, red.), skrev han i sin opsigelse til præsidenten ifølge flere medier.

– Det blev i stigende grad svært for mig at tage ansvar for beslutninger, som jeg ikke er enig i, og hvis konsekvenser jeg frygter. Jeg kan ikke tage ansvaret for en dråbe spildt blod.

På trods af international fordømmelse bakker størstedelen af overgangsregeringen op om onsdagens aktioner, der blev planlagt og udført af politiet og militærets ledelse.

Indenrigsminister Mohamed Ibrahim har i en tale sagt, at politiet har »håndteret demonstrationerne professionelt.«

Overgangsregeringen er udpeget af militæret og skal administrere landet indtil der bliver udskrevet valg på et endnu ukendt tidspunkt.

Læs artiklen » Egypt’s VP el-Baradei resigns after crackdown against protesters« hos Al Arabiya.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce