Annonce

Skilsmisse
18. januar 2015 - 18:50

Efter brud med Enhedslisten: Internationale Socialister blæser til kamp mod racisme

Internationale Socialister melder sig kollektivt ud af Enhedslisten og vil nu engagerer sig i kampen imod racisme. Det er dog stadig uvist hvor mange IS-medlemmer, der vil blive i Enhedslisten.

Det var flere års ophobede frustrationer, der blev forløst, da et flertal af de fremmødte på Internationale Socialisters landsmøde i weekenden besluttede, at melde sig kollektivt ud af Enhedslisten.

Ifølge landledelsesmedlem Jørn Andersen blev beslutningen vedtaget med stemmerne 18 for og fem imod udmeldelse.

– Det er en stor lettelse. Det har været et slid, at være en del af en stor organisation som Enhedslisten i ni år. Vi glæder os til at få et mere klart fokus på vores egne politiske projekter, opbygge vores organisation og få nogle mere enkle arbejdsgange i hverdagen, siger Jørn Andersen til Modkraft.

Læs artiklen »Enhedslisten: Internationale Socialister bestemmer selv, om de melder sig ud« hos Politiken.

LÆS PRESSEMEDDELELSE OM UDMELDELSEN FRA INTERNATIONALE SOCIALISTER NEDERST.

Ingen overraskelse

Jørn Andersen fortæller, at Internationale Socialister (IS) på landsmøder de seneste år har vedtaget stadig mere kritiske udtalelser om udviklingen i Enhedslisten.

Derfor kommer det ikke bag på ham, at man nu beslutter, at forlade det rød-grønne folketingsparti kort før valget.

– Det har været en længere proces, så det overrasker mig ikke, lyder det fra det garvede IS-medlem, som straks opremser, hvor han mener, at Enhedslisten har fejlet.

– Enhedslisten har stemt for tre ud af fire af Bjarne Corydons (finansminister for S, red.) finanslove. Man har opgivet modstanden mod krigen ligesom der ingen tegn er på at partiet vil opprioritere det udenomsparlamentariske arbejde. Heller ikke i forbindelse med dagpenge-krisen, hvor meningsmålinger ellers viser, at store dele af befolkningen er imod nedskærringer. Enhedslisten har ikke indkaldt til en eneste demonstration imod disse nedskærringer eller blot signaleret, at det kun er folkelige protester, der kan ændre på tingene, siger Jørn Andersen.

En håndfuld i tænkeboks

Har man fulgt udviklingen i Enhedslisten de seneste år vil man vide, at Internationale Socialister gentagne gange højlydt har kritikeret partiets repræsentanter på Christiansborg.

Samtidig er den lille trotskistiske gruppe, der samler omkring 100 mennesker, hvor godt halvdelen er aktive, blevet stadig mere isolerede.

Forud for det seneste årsmøde i Enhedslisten brød uenighederne mellem IS og tilhængere af Enhedslistens nuværende kurs ud i lys lue.

Der blev direkte stillet forslag om at forbyde dobbelt partimedlemsskab – et forslaget, der helt åbentlyst var skræddersyet til netop at ramme blandt andre IS.

Og selvom forslaget ikke blev vedtaget, så var det et vink med en vognstang om, at tålmodigheden i Enhedslisten var ved at være brugt op.

Læs artiklen »Enhedslisten: Skal partisoldater med to kasketter til kammeratlig samtale?« hos Modkraft.

På samme årsmødet blev IS også forbigået, da der skulle vælges medlemmer til Enhedslistens hovedbestyrelsen.

Gruppen har dog en enkelt folketingskandidat på Fyn, Lene Junker, samt en suppleant til kommunalbestyrelsen i Kalundborg, Pernille Cauchi.

Det er endnu uklart om de to vil trække sig Enhedslisten, eller vende IS ryggen.

Det samme gælder ifølge Jørn Andersen for »en håndfuld« andre dobbelt-organiserede – blandt dem er folk i små byer og aktive i Enhedslistens faglige netværk.

Nu gælder det antiracisme

Fremadrettet vil IS engagere sig i græsrodsarbejde imod racisme og fascisme generelt.

Mere konkret vil man involverer sig i Racismefri By og Antiracistisk Netværk, der begge har afdelinger flere steder i landet og er en slags paraplyorganisationer for venstrefløjen og fagbevægelsen.   

– Vores fokus fremover vil være på anti-racisme og anti-fascisme, og på den skræmmende islam-hetz på speed, der kører for tiden. Her er der behov for et modsvar, som kan inddrage flere folk, fortæller Jørn Andersen.

Medlem af IS, Anders Bæk, er enig i den prioritering, og formulerer det søndag aften i et længere status-opslag på facebook, således: 

– Vi vil være med til at sige velkommen til flygtninge og muslimer. Vi vil sige det er ikke "de fremmede," der er skyld i løndumping eller nedskæringer på velfærd, men magthaverne og deres system i krise. Kampen mod racisme er det vigtigste område vi vil fokusere på, fordi det er gift for arbejderklassen, det sættes os i forbindelse med en masse mennesker, der ønsker at handle mod det, og fordi vi faktisk kan være med til at gøre en forskel, lyder det fra Anders Bæk på hans facebook-profil.

Søndag den 18. januar udsendte Internationale Socialister nedenstående pressemeddelelse.

Pressemeddelelse fra Internationale Socialister:

Internationale Socialister har på sit landsmøde den 17.-18. januar 2015 besluttet at gå ud af Enhedslisten.

Medlemmer af Internationale Socialister, der arbejder inden for det faglige område eller i mindre byer, kan dog stadig være medlem af Enhedslisten.

Grunden til, at vi har meldt os ud, er, at vi ikke tror på Enhedslistens perspektiv. Vi anerkender Enhedslisten som symbol på modstand mod krisepolitikken, nedskæringer, racisme osv. Men vi tror ikke på, at krisepolitikken og racismen alene kan slås tilbage af venstrefløjens politikere, hvor dygtige de end måtte være.

Vi vil selvfølgelig fortsat opfordre alle til at stemme på Enhedslisten ved det kommende valg.

Men hvis krisepolitikken og nedskæringerne skal slås tilbage, kræver det, at arbejdere, studerende osv. bliver mobiliseret til aktiv modstand – som vi fx ser det med de mange strejker i Grækenland og protesterne mod vandafgifter i Irland.

Derfor vil vi hellere bruge vores energi på at opbygge en politisk organisation, der har dette fokus – nemlig Internationale Socialister.

Vi smækker ikke med døren. Vi ønsker også fremover at arbejde sammen med alle gode kræfter i og uden for Enhedslisten – fx i kampen om overenskomsten for offentligt ansatte eller i protesterne mod racisme og islam-hetz.

Vi har været med i Enhedslisten i knapt 9 år. Vi har lært meget og siger tak for gode og (oftest) kammeratlige diskussioner og kampe.

Her og nu vil vi lægge vores kræfter i at mobilisere til den internationale protestdag mod racisme den 21. marts, som foregår i mange byer i Danmark og resten af Europa. Vi opfordrer alle i og uden for Enhedslisten til at blive en del af det.

Besøg Internationale Socialisters hjemmeside her.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce