»Den gamle orden er under opløsning. Og den tid, hvor Socialdemokraterne kunne behandle os andre som statister i deres magtspil, er slut,« siger Pelle Dragsted om udsigterne til øget samarbejde mellem Enhedslisten, SF og Alternativet.
Da Alternativet før valget i juni måned sidste år stod til at komme i Folketinget, skrev Enhedslistens Pelle Dragsted en advarsel på sin Facebook-side.
»Hvis man kun er grøn og humanist – så er Alternativet et rigtigt godt sted at sætte sin stemme. Men hvis man udover at være grøn og humanist også er rød og venstreorienteret, så er Alternativet som jeg ser det, et mindre godt ….Alternativ«
Der var på det tidspunkt ni dage til valget, og Pelle Dragsted kunne se, at Alternativet - stik modsat en række politiske kommentatorers forudsigelser, da Alternativet annoncerede, at partiet var opstillingsberretiget - stod til at få et godt valg.
Uffe Elbæks parti stod samtidig til at tiltrække sig omkring 30.000 vælgere fra henholdsvis SF og Enhedslisten.
Men Pelle Dragsted advarede mod, at Alternativet blandt andet ønskede mere privat deltagelse i velfærden, brugerbetaling i sundhedssystemet og dagpenge på kontanthjælpsniveau.
I dag har han ændret standpunkt, forklarer han, inden Modkraft inviterer til debat torsdag den 26. maj. Her vil et panel bestående af Pelle Dragsted (EL), Karsten Hønge (SF) og Josephine Fock (ALT) svare på, om der er »bid i blokken« og fremtid i et ØÅF-samarbejde.
Læs mere om debatarrangementet ØÅF: Er der bid i blokken?
- Jeg er positivt overrasket over Alternativet. Jeg skrev dengang, at det var godt, at partiet var kommet og på nogle punkter havde nogle gode holdninger. Men jeg var bekymret for meldingerne op til valget, om blandt andet en lav indkomst for arbejdsløse. Det har de så vidt jeg ved ikke længere på programmet. Og det sidste års tid har jeg oplevet, at vi har en del til fælles og stemmer sammen. Alternativet er også skarpe kritikere af nyliberalisme og konkurrencestat og new public management, siger Pelle Dragsted til Modkraft.
Får I så lavet et politisk program sammen?
- Et decideret fælles politisk program er nok at gå for langt. Men hvor langt et forandringssamarbejde kan række, kan vi kun prøve af ved at udvikle politik og politiske perspektiver sammen, så man samlet kan stå meget stærkere efter et valg. En ting er at snakke om det, noget andet er at gøre det til en realitet. Det gøres på Christiansborg, men også gennem valgforbund ude i kommunerne til det kommende kommunalvalg.
- Der er et vigtigt perspektiv i, at der er partier i Folketinget, som ikke ønsker den politik, den nuværende regering fører, eller en tilbagevenden til den politik, som Corydon og Thorning stod for – en lidt mindre, men stadig blå politik.
I et interview med Modkraft forklarer journalist og politisk kommentator David Trads, at man skal passe på med helt at afvise et scenarie, hvor Enhedslisten, SF og Alternativet allerede ved næste valg har mulighed for at danne regering.
- De samme mennesker, som helt afviser tanken om en regering med de tre partier, sagde også, at Alternativet aldrig ville komme i Folketinget. Så normal logik i dansk politik er ude af kraft, siger han blandt andet.
Læs Modkraft-artiklen »David Trads: Elbæk som statsminister efter næste valg? Sagtens...«
Helt så optimistisk er Pelle Dragsted ikke. Men perspektivet er interessant, mener han.
- Bare det at snakke om, at de gamle partier ikke har fødselsret til regeringsmagten er interessant. Jeg har nok svært ved at se det ske efter næste valg, men man skal aldrig sige aldrig. Det kræver dog, at forandringsalliancen skal finde så stærk en politisk fællesmængde, at man er i stand til at lave et fælles regeringsgrundlag. Og så skal den samlet set blive større end Socialdemokratiet, og der er et stykke vej endnu. Den sidste forudsætning er, at Socialdemokraterne er parate til at acceptere, at andre partier i den såkaldte røde blok dannede regering. Det sidste er nok det sværeste. For jeg kan godt have mine bekymringer for, at de hellere vil gå sammen med Venstre eller Dansk Folkeparti for at undgå dannelsen af en forandringsregering, siger han.
Tidligere på måneden kaldte Socialdemokraternes gruppeformand Henrik Sass Larsen i Jyllands-Posten da også Alternativet for et bluffnummer og gjorde det klart, at rød blok skal forberede sig på, at en S-ledet regering vil samarbejde mere med højrefløjen.
Og det understreger behovet for et stærkt »forandringssamarbejde,« som Pelle Dragsted kalder det.
- Sass siger jo, at det er ligegyldigt, om Enhedslisten og Alternativet vokser, fordi vi alligevel ikke kan pege på andre end en socialdemokratisk statsminister. Men den arrogante tilgang til andre partier i rød blok kan de godt pakke sammen. Den tid, hvor Socialdemokraterne kunne trække 43 procent af stemmerne er passé. På en god dag kan de trække 25 procent af stemmerne. De kan altså hente halvdelen af de stemmer, der skal til for at få en ny regering. Resten skal de finde hos os andre. Det kan man ikke kombinere med en holdning, hvor man kalder Alternativet for et bluffnummer. Tiden er en anden. Den gamle orden er under opløsning. Og den tid, hvor Socialdemokraterne kunne behandle os andre som statister i deres magtspil er slut, lover Pelle Dragsted.
Derfor er det også vigtigt for Enhedslisten at sende et klart signal om, at man ikke er sat i verden for at bringe Socialdemokraterne til magten, understreger han:
- Når vi alligevel har gjort det ved en række lejligheder, er det fordi, det har været det mindst ringe alternativ. Og selvom David Trads måske sætter tingene lidt på spidsen, kan det være med til at sende et signal og styrke vores selvforståelse af, at vi – lige som alle partier – er sat i verden for selv at forsøge at nå regeringsmagten på et tidspunkt.
Lige som David Trads mener Pelle Dragsted, at det er interessant at se på udviklingen i Europa og USA.
- Det har været sjovt at se, at nogle socialdemokrater nærmest gik lidt i panik over David Trads’ udmelding. Det er lidt den samme reaktion vi så i Labour, da Corbyn vandt valget eller når den demokratiske top i USA ser en gammel mand som Bernie Sanders, der truer etablissementet og oven i købet kalder sig for socialist. Så selvom vindene ikke blæser lige så kraftigt i Danmark, blæser den jo. Tænk en gang, at Enhedslisten og Alternativet lige nu står til 17 procent i meningsmålingerne. Hvem havde forestillet sig det for bare et år siden?
Hvordan kommer vælgerne til at kunne mærke det, hvis forandringsalliancen kommer til at stå stærkt?
- Den enkelte vælger kommer til at kunne mærke det i den udstrækning, det lykkes at danne en stærk alliance, der sikrer en ny regering, som ikke er blå og vil føre en anden politik. Og ikke som Thorning og Corydon fortsætte den borgerlige regerings politik, siger Pelle Dragsted.
- Vi er enige om, at den udvikling, vi har set gennem en årrække, hvor uligheden er steget, den offentlige sektor er drevet som en fabrik, og ledige er mødt med mistillid, skal vendes. Man vil mærke det i kraft af en meget mere markant grøn omstilling af vores samfund – herunder af landbrugs- og transportsektoren. Man vil se det ved, at vi ønsker større tillid i ledighedssystemet, og at de mennesker, som går arbejdsløse eller er syge, bliver behandlet anstændigt.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96