Annonce

Debat
25. maj 2016 - 13:50

David Trads: Elbæk som statsminister efter næste valg? Sagtens…

Hvis Enhedslisten, SF og Alternativet får gang i samarbejdet, kan de for alvor godt leve op til navnet »Forandringsblokken« og blive større end Socialdemokraterne, mener David Trads. I så fald kan han godt forestille sig Uffe Elbæk som statsminister.

Når Modkraft torsdag den 26. maj spørger et panel bestående af Pelle Dragsted (EL), Karsten Hønge (SF) og Josephine Fock (ALT), om der er »bid i blokken« og fremtid i et ØÅF-samarbejde, er et scenarie med de tre partier i spidsen for en regering også relevant at forestille sig, hvis man spørger den politiske kommentator og debattør David Trads.

»Forandringsblokken« kaldes de tre partier populært.

Læs mere om debatarrangementet ØÅF: Er der bid i blokken?

De tre partier mønstrer i øjeblikket lidt over 20 procent af vælgerne ifølge Berlingskes vægtede gennemsnit af flere meningsmålinger. Samtidig lyder Socialdemokraternes opbakning på lidt over 25 procent.

Og med de politiske vinde, der blæser andre steder i Europa og i USA, er det helt hen i vejret at afvise muligheden for, at statsministeren ved næste valg vil komme fra et parti til venstre for Socialdemokraterne, mener Trads, der blandt andet har fortid som chefredaktør på Information og Nyhedsavisen.

I en videoblog på Altinget har han leget med tanken om en 'rigtig rød' regering med Uffe Elbæk (ALT) som statsminister, Pernille Skipper (EL) som finansminister og Pia Olsen Dyhr (SF) som minister for »et eller andet.«

- De samme mennesker, som helt afviser tanken om en regering med de tre partier, sagde også, at Alternativet aldrig ville komme i Folketinget. Så normal logik i dansk politik er ude af kraft, siger han til Modkraft.

Skal blive større end S

Der er dog to ting, der skal gå op:

- For det første skal de tre partier blive enige om at fremlægge en fælles politik og et fælles udspil, før man for alvor kan tale om en forandringsblok. Og for det andet skal de tre partier tilsammen blive større end Socialdemokratiet ved et valg. Bliver de ikke det, har de ikke det nødvendige, folkelige mandat, der skal til, siger David Trads og uddyber scenariet:

- Men forestiller man sig en situation, hvor vælgerne fordeler sig sådan, at der hverken er flertal for en rød regering i traditionel forstand eller en borgerlig regering, kan man derfor blive nødt til at forhandle sig frem til en anden mulighed. Og så kan det lade sig gøre at skabe en regering med de tre partier. Vi har set det i andre lande, så det kan godt lade sig gøre, forklarer David Trads med henvisning til, at det spanske venstrefløjsparti Podemos netop har indgået en valgalliance – Unidos Podemos - med partiet Det forenede venstre (IU)  og ifølge de seneste meningsmålinger står til at få flere stemmer end landets socialdemokratiske parti.

Læs Modkraft-artiklen »Spansk jordskredsvalg slår hul i partisystem«

David Trads nævner desuden, at Piratpartiet i Island kan blive det største parti ved valget i efteråret.

Bredt opgør mod ulige fordelingspolitik

- Det er signaler, der vidner om et bredt oprør mod fordelingspolitikken, der de sidste mange år har været til fordel for de rige. Det er ikke bare nogle få procent på venstrefløjen, der mener det, men langt ind i middelklassen. Det giver et opbrud i de politiske systemer, siger David Trads.

Og at Bernie Sanders næsten blev præsidentkandidat for Demokraterne i USA og Donald Trump er Republikanernes kandidat er tegn på en generel utilfredshed med de eksisterende partier, hvad enten de er til venstre eller højre, tilføjer han.

Den tendens ses også herhjemme.

- For både til højre og venstre oplever middelklassen, at deres indkomster er faldet, mens de kan se, at få andre bliver stadig mere velhavende.

De store er rystede

Tidligere på måneden kaldte Socialdemokraternes gruppeformand Henrik Sass Larsen i Jyllands-Posten Alternativet for et bluffnummer og gjorde det klart, at rød blok skal forberede sig på, at en S-ledet regering vil samarbejde mere med højrefløjen.

Det er et tegn på, at partiet er rystet, mener David Trads.

- Socialdemokraterne er rystede over at se, hvordan partierne til venstre står stærkere og stærkere. Det ryster dem også, at Venstre på den anden side falder i popularitet på bekostning af forholdsvis nye partier som Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. De kan tydeligt se, at de traditionelt stærke partier ikke længere er stærke.

Ved næste valg? Sagtens...

Og selvom Sass Larsen varsler øget samarbejde med højrefløjen, kan partiet altså, ifølge David Trads, godt havne i en situation, hvor man alligevel skal tage stilling til om man vil samarbejde med forandringsblokken, og i stedet gå i en mere venstreorienteret retning.
For det er en usikker kurs, hvis partiet kigger for meget til højre og dermed fjerner sig yderligere fra sit røde bagland, forklarer David Trads.

Jeg går ikke ud fra, at det er ved næste valg, du tænker et scenarie med de tre partier i regering?

- Jo, det kan det sagtens være. Der er større chance for, at det ikke sker. Men som tingene udvikler sig rundt om i Europa og i USA er det hen i vejret bare at afvise muligheden. 

David Trads om partierne i Forandringsblokken 

SF:

- Da SF var i regeringen, var problemet, at partiet glemte, at der er en grænse for, hvor meget man kan forlade sit eget politiske grundlag. De må have lært, at det ikke kan ske igen. Det vil også kvase Enhedslisten eller Alternativet, hvis de gik i regering, og så bort fra deres grundlæggende principper. Så det er der intet, der tyder på, at de vil gøre.

- Hvis SF skal gå i regering igen, skal de kunne se, at langt flere af partiets politiske mærkesager kan gå igennem.

Enhedslisten:

- Man glemmer tit, at Enhedslisten faktisk indgik finanslovsaftaler med den socialdemokratisk ledede regering sidste gang tre ud af fire gange, der blev indgået en aftale. Så det er ikke sådan, at Enhedslisten ikke indgår aftaler. Det gjorde partiet også med Nyrup-regeringerne i 90’erne. Så de er vant til at tage medansvar - dog ikke den fulde pakke. Men hvis ikke Enhedslisten er moden til det nu efter 25 år, bliver partiet det aldrig. Og så må man finde sig i, at ens rolle i dansk politik er at være en græsrodsbevægelse, der bare er i Folketinget for at obstruere tingene. Så skal man bare lade være med at drømme om at komme i regering.

Alternativet

- Jeg nævner Uffe Elbæk som bud på en statminister, fordi Alternativet er det mest højreorienterede parti af de tre. Så det vil være nemmest for Elbæk at samarbejde med andre partier. Han har også været minister og kan ende med at blive leder af det største af de tre partier efter valget. Som målingerne har været de sidste par måneder, ser det ud til, at Alternative fortsat vil vokse, mens Enhedslisten står nogenlunde stille.

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce