Annonce

Medier
18. december 2015 - 12:42

Dokumentargruppe rejser sag om politivold på Christiania

En kvindelig dokumentarfotograf måtte fredag den 11. december på skadestuen efter at være blevet udsat for vold fra en betjent lige uden for Christiania. Christianias dokumentargruppe vil føre sag mod betjenten.

Fredag den 11. december blev en kvindelig fotograf udsat for politivold umiddelbart udenfor Christiania.

Kvinden er fotograf for CADOK, Christianias dokumentargruppe, der dokumenterer politiets adfærd, når de laver cannabisrazziaer på Christiania.

Særligt een betjent søgte at forhindre kvinden i sit arbejde, og det kulminerede i vold, som blev dokumenteret på video af en christianit. Videoen på en uge blevet vist knap 6.000 gange på YouTube

På videoen kan man se, at fotografen bliver flået ud på gaden. lagt på jorden af en betjent, og dernæst, i oprejst tilstand, får vredet sin arm om på ryggen.

Episoden forårsagede store smerter og kvinden måtte efterfølgende på skadestuen, hvor man konstaterede at hendes muskler var forstrukket.

Se videoen med overfaldet på den kvindelige fotograf:

Cadok rejser sag

Episoden har fået Cadok til at kontakte en advokat for at rejst sagen retsligt. På Facebook gør dokumentargruppen opmærksom på at, det i Danmark er det tilladt at fotografere politiets arbejde, så længe det ikke forhindrer politiet i at udføre sine opgaver.

I den konkrete sag fremhæver gruppen, at politiet ikke har ret til at kræve kameratet slukket og at det ingen ret har til at tage kameraet med mindre man anholder fotografen. Men den kvindelige fotograf blev ikke anholdt.

Dokumentargruppen håber, at et retslig efterspil vil have konsekvenser:

– Vi håber på at få betjenten fyret, siger en kilde i Cadok til Modkraft.

Ifølge CADOK vil deres advokat samtidig rejse andre sager, hvor politiet har hindret medlemmer af gruppen i at dokumentere politiets arbejde.

– Foruden denne episode har samme kvinde fået fem bøder, som vi også tager i retten, fortæller en anden kilde i Cadok.

De andre episoder handler blandt andet om episoder, hvor kvindern har stået mellem to biler på en blind vej og filmet, en anden hvor hun har stået mindre end 10 meter fra en betjent og andre småting, som politiet har oplevet som chikane..

Systematisk chikane

Gruppen beskylder på sin Facebookside politiledelsen for at stå bag en strammere kurs over for dens fotografer: »Vi er klar over at flere af de klip vi har offentliggjort eller som er blevet brugt i retssager og til Det Uafhængige Politiklagenævn ikke taler til politiets fordel«.

Men gruppen opfatter sit eget arbejde som en hjælp til politiets ledelse, så den »kan rette til og få luget ud af de værste typer i korpset«.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce