Annonce

27. januar 2017 - 10:00

»Det kunne være rart, hvis man i samme omgang kunne erklære venstrefløjen for død«

Det har været vigtigt at prøve at samle den såkaldte venstrefløj, men hvis et nyt progressivt medie opstår, bør det ikke tage udgangspunkt i ‘venstrefløjen’. Modkraft har været varmestue for en halvdød venstrefløj, der samtidig har vendt Modkraft ryggen og rykket mod højre, mener Albert Scherfig.

Modkraft har spurgt tidligere journalister, redaktører, brugere og bidragsydere om deres reaktion på beslutningen om Modkrafts snarlige lukning.

Læs mere om den forestående lukning her

Albert Scherfig er historiker, bl.a. redaktør på Forlaget Nemo og har været bidragsyder til Modkraft. 

Læs kommentaren »Danmarkskanonen er politikernes elitære fantasier om, hvad det vil sige at være dansk« hos Modkraft

Læs artiklen »Da vikingetiden blev opfundet i nationalstatens tjeneste« hos Modkraft 

Det første, jeg tænkte, da jeg så, at Modkraft lukker den 1. Februar var…

– At det forhåbentligt kan bane vejen for, at noget nyt kan opstå.

Jeg synes ikke om nostalgi, især ikke når det drejer sig om politiske beslutninger  – derfor kan jeg godt forstå lukningen af Modkraft. Selvom jeg har været glad for og vant til at have et nyhedsmedie som Modkraft i mange år, er det ikke et argument i sig selv for at fortsætte det.

Men jeg synes, at det er vigtigt at få indsamlet erfaringerne med at drive modkraft, så det der må komme efter kan stå stærkere. 

Mit forhold til Modkraft har været, at…

– Jeg har læst mange af mine nyheder der. Jeg har kun kendt til Modkraft de seneste ti år, dvs. omkring rydningen af Ungdomshuset og de år, der fulgte. 

– Rent praktisk har Modkraft været meget mere end et nyhedsmedie, det har også været et rum, hvor den såkaldte venstrefløj har kunnet mødes for at hyggesnakke, diskutere, blive uvenner eller skabe forbindelser og forståelser på tværs af kampe og positioner, som ellers ikke havde mødt hinanden.

Den såkaldte venstrefløj har i perioder bestået af en bred vifte af kampe, hvor der både er blevet diskuteret feminisme, millitans og partipolitik i en mærkelig blanding af teoretiske strategier og realpolitik. 

»Venstrefløjen« er et mærkeligt begreb, der skal beskrive alt fra kompromisløse læsegrupper og militante aktionsnetværk til levebrødspolitikere i bl.a. Socialdemokratiets partitop! Efter at denne såkaldte venstrefløj, sammen med resten af det politiske spektrum, har indgået i en, endnu ikke afsluttet, højreradikalisering, er jeg ikke længere sikker på, at et nyt progressivt og kritisk medie burde tage udgangspunkt i »venstrefløjen«.

Det er vigtigt at have et medie, der samler den såkaldte venstrefløj, men… 

– Eller »Det har været vigtigt at have et medie, der forsøgte at samle den såkaldte venstrefløj, men…« med Modkrafts lukning ville det være rart, hvis man i samme omgang kunne erklære »venstrefløjen« for død. Et progressivt medie bør ikke definere sig ud fra et begreb, der binder sig op på Socialdemokratiet, SF eller Enhedslisten.

– Måske er der brug for nye måder at organisere sig på, nye måder at angribe undertrykkende strukturer på og nye måder at kæmpe på.

Der har været mange problemer med »venstrefløjen« udover en grundlæggende højredrejning: den såkaldte venstrefløj har været alt for dårlig til at befri sig fra de rammer, der er opsat for en dansk politisk-udvikling. Det er f.eks. kun lykkedes for små dele af »venstrefløjen« at udvikle sig politisk og praktisk, og i samarbejde, på trods af og på tværs af nationalstatens rammer.

Når man kigger på det øvrige mediebillede synes jeg, at Modkraft har været… 

– Først og fremmest et vigtigt kritisk medie, der turde at angribe positioner, som der ellers ikke bliver stillet spørgsmålstegn ved. Samtidig har det også været et medie, der bl.a. har påtaget sig at oversætte nye, vigtige, politiske analyser og tekster fra det store udland.

– Modkraft har som nyhedsmedie gjort et vigtigt og godt stykke arbejde, men har også påtaget sig rollen som varmestue for halvdød venstrefløj. En venstrefløj, der har samtidig vendt Modkraft ryggen og rykket mod højre.

Hvis jeg havde en stor pose penge til et progressivt medie, så ville jeg...

– Et nyt progressivt medie vil kræve en anden form for organisering, et andet sprog. I stedet for at tænke, at en venstrefløj skal have et rum, hvor allerede arkiverede diskussioner kan fortsætte, er der måske et større behov for at have et medie, der prøver at nå udover den allerede organiserede venstrefløj.

Et medie, der ikke hænger fast i skyggen fra »venstrefløjen«, men tør at angribe bestående strukturer, der normalt ikke er til diskussion. Hvis et sådant medie vil kunne skabe et nyt sprog for modstand og international solidaritet.

På trods af Modkrafts lukning, og på trods af »venstrefløjens« forhåbentlige død, lever kravet om kompromisløse visioner for en bedre verden, endnu.


Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce