Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
kommentar
15. marts 2013 - 13:30

Det er ikke moderne at have behov for hjælp

Nem idé? Social hjælp er i dag bygget op omkring så mange regler, at det skaber flere "udfaldstruede", end det løser sociale problemer.

Det er ikke moderne at have behov for hjælp, vi skal alle kunne klare os selv på helt forudbestemte måder, og skulle vi have brug for et eller andet, så kan det meste klares uden medmenneskelig kontakt. Blot du er den lykkelige ejer af NemID.

Jeg vil vove den påstand, at hjælpemuligheder i dag er bygget op omkring så mange regler og selvbetjeningsordninger, at der fastholdes og skabes flere ”udfaldstruede”, end der løses sociale problemer, som ellers er en forudsætning for at få et værdigt liv og en oplevelse af at høre til i samfundet.

Er du både hjemløs og på kontanthjælp, så er det særlig svært at opfylde alle selvbetjeningsforpligtelserne med det resultat, at man hver gang falder tilbage i kaos, ofte et par skridt mere baglæns end sidste gang.

Ret og pligt hører sammen, hører vi ofte, men når pligter er uden forståelse for, at nogen i samfundet lever et liv, hvor det ikke er muligt at opfylde pligten, hvor det ikke er muligt at lære det, der skal til, ja, så er retten til at få hjælp og støtte udelukket, og ansvaret er udelukkende ens eget.

De ansatte i det offentlige har en vigtig opgave i at sikre, at ingen får sin ret uden at opfylde betingelserne. Det sker ikke i dag ved at samtale med borgeren, afdække borgerens behov, vejlede og søge den relevante hjælp. Det gøres ved, at borgeren legitimerer sig, opfylder diverse forpligtelser, udfylder de rigtige punkter i diverse skemaer og dokumenterer, at det, der er skrevet, er rigtigt.

Det kan alt sammen ske ved en computer og med NemID.

Men er du hjemløs er dit liv uforudsigeligt, du kan bo på gaden, på herberg, på natcafé, og det kan være du skifter mellem mulighederne, ikke fordi du har valgt det, men fordi sådan udvikler situationen sig.

Du har ganske få ejendele, men intet privatliv, det kan nemt ske, du mister de få ting, du har.

Du bruger det meste af din energi på at overleve - hvor får jeg næste gang noget mad, hvor skal jeg sove i nat - og ikke på at spørge dig selv om, hvordan får jeg næste gang mulighed for at komme til en computer.

Jo længere du har været hjemløs, jo mere ustabil er din situation.

Det kan være svært at vide, hvilken dag det er i dag og især hvornår, det er hver 7. dag eller lignende forpligtelser.

Det løses med sanktioner, din rettighed til kontanthjælp stoppes, så du kan LÆRE det!

Desværre sætter det blot borgeren yderligere tilbage og forværrer livsvilkårene endnu mere. Du har i den situation ret til at dø af sult.

Så det at komme op igen og være klar med sin NemId er måske ikke lige det, der står forrest.

Lever du af kontanthjælp og er vurderet til at være arbejdsmarkedsparat – det kan man sagtens være uden bolig – så skal du først søge kontanthjælpen via NemID, bagefter skal du på din jobprofil hver 7. dag registrere dig som stadig aktiv jobsøgende. 

Du skal via e-post orientere dig om indkaldelser til møder på jobcenteret. Overtræder du en af disse forpligtelser, stopper kontanthjælpen.

Sanktionen udmåles så i dage, som trækkes fra kontanthjælpen eller stoppes helt, indtil du har fået søgt påny.

Mister du din NemIde samt din legitimation og ikke er født i Danmark, så er du lovløs i Danmark, som en dame i borgerservice forklarede det, også selv om du har været kendt i systemet i mange år.

Du kan ikke få kontanthjælp, og du kan ikke få en bankkonto eller åbnet den, du havde. Derfor oparbejder mange hjemløse stor gæld – det er dyrt at leve på gaden, der er ikke plads til madplaner og storindkøb – og gæld, der ikke afdrages, stiger hastigt pga. gebyr m.m.

For at få et nyt NemIde skal man fremvise pas, kørekort eller opholdskort, som er billedlegitimation (alle koster penge). Eller 2 af følgende dokumenter: Dåbs- eller navneattest (det udleveres på kirkekontoret, men ikke hvis man ikke er født i Danmark), Sundhedskort (Sygesikringskort) eller bopælsattest (begge dele koster penge), seneste årsopgørelse fra Skat eller dokumentation for udbetaling af offentlig ydelse (max. tre måneder gammel).

Det samme gælder åbning af bankkonto. Hvis man har en telefon med penge på, kan man så ringe og bestille disse dokumenter, som det tager et par dage at modtage eller gå på borgerservice med en officiel person, som kan sige god for, at man er den, man er. Ellers udleveres de ikke.

Der er ikke plads til at være anderledes. Der er kun bestemte måder, der accepteres, og en af dem er at være digital.

Er man gammel eller hjemløs eller på anden måde digitaldebil, så er man faktisk på ”herrens mark”.

Det kan jo ikke være nogen overraskelse, at alle ikke har de samme muligheder eller evner. Tidligere var forståelse og omsorg omdrejningspunktet for den hjælp og støtte, som udsatte og sårbare grupper fik, så deres muligheder for at klare sig og få en rimelig livskvalitet blev styrket.

I dag får man ikke hjælp, fordi man er gammel eller svagelig eller udsat og lever på kanten af samfundet, men fordi man evner at beherske til bestemte digitale hjælpeprogrammer, opfylde helt bestemte kriterier og have de rette dokumenter. Ellers har det fatale konsekvenser, som f.eks. at miste sit forsørgelsesgrundlag.

Hvem mon har fundet på, at de velstående kun motiveres ved at få mere, mens de udsatte omvendt kun motiveres ved, at man tager fra dem?

Læs også Jørgen Lengers blogindlæg: "Tolv gode regler, når man vil begå socialbedrageri".

Dorthe Nielsen er socialrådgiver.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce