Annonce

Happening
21. januar 2015 - 13:21

Danske venstrefløjsaktivister planlægger blokade af Den Europæiske Centralbank

Enhedslisten og Socialistisk UngdomsFront mobiliserer til blokader imod indvielsen af Den Europæiske Centralbanks nye hovedkvarter i Frankfurt. Det sker i protest mod bankens rolle i nedskæringskravene til det kriseramte Sydeuropa og i solidaritet med græske Syriza.

Den 18. marts indvier Den Europæiske Centralbank deres nye hovedkvarter i den tyske millionby Frankfurt.

En lang række af Europas politiske og økonomiske ledere er inviteret til at deltage i fejringen af den nye bygning, der er 185 meter høj, kan huse 2.000 ansatte, og har kostet godt 9 milliarder kroner at opføre.

En gruppe af ubudne gæster har dog på forhånd meldt deres ankomst.

Blockupy-netværket, der tidligere har samlet tusinder af anti-kapitalistiske aktivister til blokader og demonstrationer imod Centralbanken, har nemlig annonceret, at de vil »crashe festen«.

– Men nedskæringer og fattigdom er ikke noget at råbe hurra for! Tusindvis af vrede borgere og aktivister fra hele Europa vil deres blokere gader og stræder rundt om Centralbanken og afbryde fejringen af magt og kapital – meget passende på 144-året for Pariserkommunen. Vi crasher festen og forvandler den til et udtryk for mellemfolkelig modstand mod den europæiske krisepolitik og dens katastrofale konsekvenser for især befolkningerne i Sydeuropa, skriver aktivisterne i en aktionsindkaldelse.

Læs aktionsindkaldelse her »OPRÅB – 18. marts 2015: Internationale aktioner mod Den Europæiske Centralbanks åbningsgalla – vi crasher festen!« hos Blockupy.

Solidaritet med Grækenland

Blockupy-netværket udspringer af en modstand mod den krisepolitik, der de seneste år er blevet ført i mange europæiske lande, og samler venstrefløjsaktivister, sociale bevægelser og initiativer fra hele kontinentet.   

Besøg Blockupy’s engelsksprogede hjemmeside her.

Udover en generel kritik af Den Europæiske Centralbank for sammen med EU-Kommissionen og den Internationale Valutafond, at have del i ansvaret for »hårde nedskæringer, stigende arbejdsløshed og nedbrydningen af sundhedssystemer i Grækenland og andre EU-lande«, så ønsker aktivister også at vise konkret solidaritet med venstrefløjen i Grækenland.

Det sker i lyset af søndagens parlamentsvalg i det kriseramte land, hvor venstrefløjsalliancen Syriza har mulighed for at få regeringsmagten, og derfor risikerer, at blive mødt med modstand fra netop centralbanken.   

I en pressemeddelelse erklærer Blockupy-netværket at de »modsætter sig de politiske ledere og den borgerlige presses skræmmekampagne forud for valgene i Grækenland og støtter de græske kammerater i deres kamp mod forarmende politik, forgældelse, nationalisme og racisme.«

Ifølge Blockupy-netværket er det nødvendigt med pres fra gadeplan for at en eventuel Syriza-ledet regering efter valget vil kunne få succes med at skabe et alternativ til den europæiske nedskæringspolitik.

Med en vis portion skepsis overfor ensidigt parlamentarisk fokus erklærer netværket i ovennævnte pressemeddelelse, at »Syrizas opstigning kan ikke forstås uden de mangfoldige ansatser til selvorganisering fra fællesskaber hinsides marked og stat, uden de massive sociale kampe der de seneste år er blevet ført i Grækenland.«

I forlængelse deraf konkluderer netværket, at »muligheden for opbrud – hvordan end valgene ender – kommer fra gaden, fra de udenomsparlamentariske bevægelser og netværks styrke og selvstændighed«.

Læs hele pressemeddelelse »Blockupy referring to the elections in Greece: The chance of upraise turns up from the street«.

Dansk deltagelse

Både Enhedslisten og deres samarbejdspartnere i ungdomsorganisationen Socialistisk UngdomsFront (SUF), har planer om at deltage i de kommende protester.

SUF har de seneste år deltaget i flere af Blockupy-netværkets aktiviteter i ind- og udland.

Det skete senest med happenings og en demonstration ved netværkets tværeuropæiske aktionsuge op til EU-parlamentsvalget i maj 2014.

Læs artiklen »Anti-EU demonstrationer og happenings i hele Europa« hos Modkraft.

Læs artiklen »Antikapitalistisk aktionsuge skudt i gang med masseanholdelser i Bruxelles« hos Modkraft.

– Vi ser frem til gennem dette års Blockupy-protester at kunne vise solidaritet med den græske befolkning. Vi vil bruge det græske valgs politiske momentum til at vise, at socialistiske alternativer og muligheden for et opgør med EU’s nedskæringspolitik eksisterer, forklarer Camilla Holst, medlem af SUFs ledelse.

Hun er én af to SUF-medlemmer der den 17. januar deltog ved et fælleseuropæisk formøde for Blockupy-netværket i Frankfurt, hvor der blev diskuteret, hvordan man praktisk vil gribe blokaderne og protesterne an.

– Vi har et ikke-voldskodeks som grundlag for protesterne, men der er lagt op til, at der blive mulighed for både familievenlige aktiviteter og civil ulydighed, forklarer Maja Christensen fra SUF’s Internationale gruppe, der ligeledes deltog i mødet i Frankfurt.

Konkret er der udsigt til blokader og fredelige demonstrationer, men de konkrete planer er endnu ikke offentliggjort.

Se mobiliseringsvideo til Blockupy-aktion 2015.

Seminar og bred mobilisering

Enhedslisten og SUF holder inden aktionerne i Frankfurt et fælles seminar på Jyderup Højskole, der finder sted den 31. Januar og omhandler den økonomiske og politiske krise i Europa generelt.

På seminaret fortæller blandt andre medlem af Folketinget Nikolaj Villumsen (Ø) og Kenneth Haar fra Bruxelles-baserede Corporate Europe Observatory om krisens konsekvenser og de sociale bevægelsers rolle i Europas udvikling.

Arrangementet er en del af mobiliseringen til Frankfurt og her vil aktivisterne fra SUF også løfte sløret for nogle de konkrete planer for blokader og demonstrationer.

Seminaret er åbent for folk, der ikke er medlem af Enhedslisten og SUF, ligesom alle der er interesseret i at deltage i protesterne i Tyskland er velkommen til at kontakte kontakte SUF og Enhedslistens arrangørgruppe på blockupy@ungdomsfront.dk.

Læs mere om begivenheden »Seminar: Krisen i Europa, den folkelige modstand og Blockupy-protesterne« i Modkrafts kalender.

Læs artiklen om Blockupy i 2012: »Forbud punkterede masseprotester« hos Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce