Annonce

BREXIT
17. juni 2016 - 12:04

Brexit-interview: »EU er en klub for arbejdsgiverne«

Den 23. juni skal den britiske befolkning stemme om, hvorvidt Storbritannien skal forlade eller forblive i EU. Blandt dem, der kæmper for et nej til EU, er Karlson Lingwood, sømand og ledelsesmedlem i fagforeningen RMT, der organiserer over 80.000 britiske transportarbejdere. 

Den 23. juni skal den britiske befolkning stemme om, hvorvidt Storbritannien skal forlade eller forblive i EU.

Både den britiske højre- og venstrefløj er splittet i EU-spørgsmålet. Bl.a. støtter venstrefløjspartiet Left Unity, at Storbritannien forbliver i EU. Andre venstrefløjskræfter, bl.a. RMT og flere parlamentsmedlemmer fra Labour, støtter udmeldelse.

Blandt dem, der kæmper for et nej til EU, er Karlson Lingwood, sømand og ledelsesmedlem i fagforeningen RMT, der organiserer over 80.000 britiske transportarbejdere.

RMT er en af de fagforeninger, der åbent støtter, at Storbritannien bør forlade EU. Hvad er baggrunden for det?

- Siden 1979 har vores fagforening ønsket at forlade EU. Det vil vi, fordi vi grundlæggende mener, at kampen mod EU er socialistisk. Og så har vi, der repræsenterer transportarbejderne, fra nærmeste hold været vidner EU’s ødelæggelse af jernbanedriften i Storbritannien. For 20 år siden startede et EU-direktiv privatiseringen og dermed afviklingen af vores offentlige transportsektor. Og privatiseringen har ikke kun ramt jernbanedriften.

Ja, jeg kan se, du har et budskab på din T-shirt: “Keep Calmac Public”. Hvad handler det om?

- Jeg er sømand, og Calmac er en offentligt ejet virksomhed, der driver færgedrift mellem de vestlige øer i Skotland. De færger er livsnødvendige for beboerne på øerne. Og Calmac er en virksomhed, der både har gode forhold for arbejderne, og som også skaber praktikpladser for unge. Men på grund af et EU-direktiv er staten nu tvunget til at sende driften i udbud, hvilket vil koste staten millioner af pund. Der er kun to bud, Calmac og en virksomhed kaldet Serco, der er kendt for kun at have profit i tankerne og derfor angriber arbejderes rettigheder og skærer ned i antallet af job.

- Hvorfor tvinge en livsnødvendig offentlig service i udbud, hvis det, du allerede har, virker? Fordi EU er en klub for arbejdsgivere. Det handler kun om profit. 

I de danske medier hører man primært om, at højrefløjen kæmper for at forlade EU. Hvad mener du om det?

- Vi er ikke enige i de argumenter, som højrefløjen fremfører. Vores modstand mod EU handler om kampen for arbejdstagerrettigheder og velfærd, et stop for nedskæringspolitikken, tilbageerobring af demokratiet, bevarelse af vores offentlige sygehusvæsen og kampen imod frihandelsaftalen TTIP.

- Jeg er internationalist, jeg er europæer. Når jeg ønsker, at Storbritannien skal forlade EU, handler det ikke om, at vi ønsker at kappe de europæiske bånd. Det handler om strukturerne i EU, der understøtter arbejdsgiverne og ikke folket.

Det bliver ofte fremført, at EU-modstanden i Storbritannien bunder i modstand mod immigration. Hvad siger du til det?

- Vi ser det, at være internationalister, som en af grundstenene i at være socialister. Hos os er alle nationaliteter velkomne og er organiseret på lige fod på tværs af transportsektorer. Det centrale er, at man ikke ligger under for den laveste fællesnævner, som det er tilfældet i EU. Vi arbejder for at hæve alles standarder, så folk får en ordentlig balance i deres arbejdsliv.

Hvad siger du til dem, der mener, at EU er et bolværk imod jeres konservative regering, og at det handler om at ændre EU indefra?

- En fordel med vores nationale regering er, at hvis den gør noget, som flertallet er uenig i, kan flertallet fjerne regeringen. Det kan man ikke med EU-Kommissionen. For at ændre noget i EU kræver Lissabon-traktaten, at 28 lande er enige. I RMT tror derfor vi ikke på, at det er muligt at ændre EU indefra.

- I RMT tror vi på demokrati, og vi mener, at EU-institutionerne er udemokratiske. EU eksisterer for at beskytte storkapitalens interesser – på bekostning af arbejdernes interesser.

Interviewet er bragt i Enhedslistens medlemsmagasin Rød+Grøn, der talte med Karlson Lingwood, da han gæstede Enhedslistens årsmøde. 

Se Modkraft Bibliotekets linksamling »Brexit and the Left«

Læs kommentaren »Forlader briterne EU?«

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce