Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Kommentar
15. juni 2016 - 10:10

Forlader briterne EU ?

Jeg var forleden i Birmingham få uger før, briterne skal afgøre, om medlemskabet af EU skal fortsætte.

Der er uhyre tæt løb, og spændingen er høj op til valgdagen 23. juni. 

Tilhængerne havde et lille forspring. Ikke mindst i kraft af de kampagner, der er sat i gang om, at økonomien vil forringes og arbejdsløsheden vil stige.

Dansk annonce i britiske medier

En gruppe tidligere danske udenrigsministre med Uffe Ellemann Jensen i spidsen havde indrykket en annonce i nogle af de britiske medierne, - og på vej i flyveren læste jeg også at den danske finansminister Claus Hjorth-Frederiksen (V) havde udsendt skræmmeadvarsel om, at den danske økonomi og beskæftigelse ville blive forringet, hvis briterne melder sig ud.

Ja, selv Obama, IMF og OECD har blandet sig med alvorstunge formaninger.

OECD siger, at bruttonationalproduktet vil falde med 3 pct. hvis UK kommer til at stå udenfor EU. Hver familie vil ifølge OECD miste 27.000 kr. på årsbasis.

IMF advarer med »alvorlige regionale og globale skadevirkninger,« hvis briterne frolader EU.

Jeg synes, det er som om, vi kender dem fra tidligere danske afstemninger.

Delt fagbevægelse

Begge internationale organisationer glemmer at UK er omfattet af WTO-aftalerne. Det betyder, at frihandel mellem to lande ikke bare kan ændres, og tolden på import ikke bare kan sættes op, fordi den ene part ønsker det.

I fagbevægelsen er man delt. I TUC’s ledelse (LO-ledelsen) mener man, at EU beskytter rettighederne for deres medlemmer. Modstanderne mener, at netop truslen om arbejdsløshed og pres på aftalerne kommer fra EU.

Cameron fører i vid udstrækning Thatchers politik fra 80’erne og bekæmper fagbevægelsens indflydelse. Det er bl.a. blevet så godt som umuligt at strejke på lovlig vis. Tillidsvalgtes rettigheder er fjernet, og fagforeningernes ret til at bevilge støtte til politiske partier er meget begrænset.

TUC ser dog også den store fare, der kommer fra social dumpning, og truslen på de områder, hvor EU angriber de faglige rettigheder. Og EU's krisepolitik er ifølge TUC gennemført i bla. Sydeuropa på en måde, så forhandlings- og aftaleretten begrænses.

Aktivister i fagforeningerne mener, det bliver det et valg mellem kortsigtede og langsigtede perspektiver. Hvis de træder ud af EU kan politikerne i London hurtigt og effektivt – hvis ellers der er et stærkt og troværdigt flertal til venstre ved næste valg. Derfor stiller de sig selv spørgsmålet, om den venstreorienterede Labour-leder Corbyn kan blive et sådan nødvendigt alternativ.

Spændende Sankt Hans

Hvis de bliver inden for EU, er kapitalkræfterne så meget i offensiven, at kampen mod liberaliseringer og privatiseringer må foregå i flere lande på én gang. Og her tvivler mange på, at ETUC (Euro-LO) eller TUC er trimmet til den kamp, i hvert fald lige nu.

Sankt Hans aften i år bliver uhyre spændende. Ikke kun for briterne. Vil de blive, eller vil de forlade EU ?

Også for andre lande vil det rejse spørgsmålet: Skal vi blive eller forlade EU?

Det vil være naturligt, at også danskerne får mulighed for at stemme om, vi fortsat skal være medlem. Vi fulgte UK ind i EU.

Vi skal også have lov til at stemme

Meget vand er løbet i åen siden 1972, meget har forandret sig i EU siden, - og alene det faktum, at kun danskere der er over 63 år, har været med til at stemme om vores medlemskab af EU bør give overvejelser om ikke danskerne skal spørges.

Jeg er ikke i tvivl. Danskerne skal have mulighed for at stemme, ligesom briterne. Ikke mindst hvis briterne stemmer nej 23. juni.

Christian Juhl er medlem af Folketinget for Enhedslisten.

Se også linksamlingen på Modkraft Biblioteket:  Den britiske venstrefløj og EU-afstemning juni 2016 / Brexit and the Left.

 


Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce