Annonce

Antiracisme
23. januar 2015 - 15:26

Brede protester imod Pegida i Aarhus og København mandag

Mangfoldigheds-netværk inviterer til moddemonstrationer når den højreekstremistiske gruppe Pediga-DK mandag igen går på gaden i Aarhus og København. Samtidig er antimuslimernes tyske moderorganisation i modvind.

Mandag den 26. januar har den højreekstremistiske gruppe Pegida-DK endnu en gang indkaldt til såkaldt mandagsdemonstration imod islam i København og Aarhus.

Ligesom ved gruppens første demonstration den 19. januar har venstrefløjen og andre progressive kræfter indkaldt til moddemonstration – og denne gang på et endnu bredere grundlag.

I hovedstanden er det således denne gang det nystiftede netværk »København for Mangfoldighed«, der inspireret af et lignende netværk i Aarhus, som indkalder til en markering imod fremmedhad og racisme.

Og i Aarhus har man forud for mandagens markering for mangfoldigheds offentliggjort en imponerende anbefaler-liste til mandagens demonstration, der tæller hele 26 fagforeninger, organisationer og ungdomspartier.

Læs artiklen »Demonstration: København for Mangfoldighed« i Modkrafts kalender.

Læs om begivenheden »Demonstration: Aarhus for Mangfoldighed« i Modkrafts kalender.

Nynazister og grimme citater

Imens de antiracisterne mobilisere stadig bredere, så har den danske Pegida-gruppe og deres tyske moderorganisation fået problemer med deres folkelige image.

På baggrund af informationer indsamlet af Researchkollektivet Redox er det blevet dokumenteret, at en lang række personer fra de yderliggående, nynazistiske organisationer Danmarks Nationale Front og Danskenes Parti samt Danish Defence League var tilstede ved den første Pegida-demonstration i København.

Læs artiklen »Dansk Pegida-demonstration: Racister og højre-ekstreme var med« hos BT.

Samtidig er den danske gruppe kommet i modvind fordi Pediga-DK’s initiativtager og talsperson Nicolai Sennels tidligere skriverier og udtalelser, der er meget generaliserende og stærkt negative overfor alle muslimer, er dukket op på internettet.

Der drejer sig blandt andet om udtalelser om, at halvdelen af alle muslimer er indavlede og at han vil bekæmpe religionen islam generelt – og ikke blot den ekstreme politiske udgave, som Pegida-DK ellers officielt kun er kritisk overfor.

Læs artiklen »10 grimme citater fra Pegidas danske bagmand« hos Arbejderen.

Taler aflyser: Det er for pinligt

Afsløringen af de grimme citater har fået en af de annoncerede talere til den kommende mandagsdemonstration til at trække sig.

Det drejer sig om den kristne libaneser Jomana Jojo Joy, der har oplevet chikane fra muslimske fundamentalister i Danmark og er stærkt kritisk overfor politisk islam.

Hun mener, at Nicolai Sennels skader sagen med sine holdninger og vil derfor ikke tale for Pegida.

– Jeg synes det er virkelig pinligt, at jeg bliver nødt til at skrive dette opslag. Jeg føler mig til grin fordi jeg loyalt bakkede op om en demonstration som rent faktisk skulle være imod fundamentalistisk islam. Jeg har været på TV2 og har bakket det loyalt op der. Jeg er selv imod politisk islam, så jeg kunne fuldt ud tilslutte mig programmet, skriver Jomana Jojo Joy på sin facebook-profil.

– Men at begynde med at komme med nogle udtalelser om muslimsk indavl, at man får kvalme over islam og "Muslimers genetiske arvemasse er stærkt degenereret, uintelligent og voldelig" kan jeg overhovedet ikke stå på mål for. Her bliver der talt om muslimer og ikke selve ideologien. Arrangøren bliver ved med at køre rundt i det samme hele tiden og kommenterer på en andens profil uden ophør. Jeg synes han skader sagen, som ellers i udgangspunktet var god. Jeg undskylder og jeg føler mig pinligt berørt og flov for at melde ud for anden gang, at jeg må trække mig.

Læs mere om Pegida på Wikipedia her.

Læs artiklen »Store protester imod antimuslimer over hele landet« hos Modkraft.

Formand træder tilbage

Også i Tyskland er Pegida løbet ind i problemer.

Stifter og talsperson for organisationen, Lutz Bachmann, har trukket sig tilbage i denne uge efter at  flere medier har offentliggjort et gammelt billede af ham på facebook, hvor han poserer som Adolf Hitler.

Lutz Bachmann undersøges samtidig af politiet for mulig overtrædelse af racismeparagraffen, da han ligeledes på facbook omtaler indvandrere og muslimer som blandt andet dyr og »møgsvin«.

Læs artiklen »Leader of Germany's anti-Islam movement quits« hos Al Jazeera.

Samtidig er der opstået uenighed imellem organisationens forskellige afdelinger i Tyskland.

Hovedafdelingen i Dresden har slået hånden af arrangørerne bag en demonstration i Leipzig onsdag – med navnet Legida, hvor pressefolk blev overfaldet og der blev holdt taler vendt imod det vestlige demokrati.

Demonstrationen samlede omkring 15.000 mennesker, mens 20.000 deltog i de op mod 19 forskellige mod-demonstrationer, der var indkaldt til i Leipzig. 

Læs artiklen »Pegida trues af opløsning og interne stridigheder« hos Politiken.

Læs artiklen »Legida marchers attack police and journalists« hos The Local.

Next stop: Malmø, Silkeborg og Folkets Hus

I begyndelsen af februar er der desuden indkaldt til yderligere to demonstration mod racisme i henholdsvis Silkeborg og Malmø. 

Anledningen er, at Pegida har indkaldt til deres første demonstration i Sverige den 9. februar i Malmø, hvilket vil blive mødt af en moddemonstration arrangeret af initiativet »No Pegida Sverige«.  

Læs mere om begivenheden »Stoppa hatmarschen - Pegida är inte välkomna i Malmö!« på facebook her.

Besøg »No Pegida Sverige« på facebook her.

I Silkeborg er lokale antiracister også allerede gået i gang med at arrangerer en manifestation, der skal afvikles når Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD) vil marchere i byen under parolen »Knæk islam« den 2. februar.

Læs mere om begivenheden »Silkeborg mod fremmedhad« her.

Hvis man vil vide mere om den omsiggribende Pegida-bevægelse, så er der mulighed for at blive klogere på emnet, når netmediet Projekt Antifa inviterer til informationsmødet »Hvem er PEGIDA og hvad vil de?«.

Mødet finder sted klokken 18 den 29. januar i Folkets Hus på Nørrebro i København.

Læs om begivenheden »Foredrag: Hvem er PEGIDA og hvad vil de?« i Modkrafts kalender.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce