Annonce

Aktion
7. september 2016 - 17:50

Blokerede lufthavn i London: Derfor hænger Black Lives Matter og klimaaktivisme sammen

Ni Black Lives Matter-aktivister blev anholdt efter en aktion på landingsbanen i Londons lufthavn. »Hvis flygtninge ikke kan flyve, kan de rige heller ikke«, siger aktivisterne, som mener at klimakrisen er racistisk, fordi sorte flygtninge dør på vej til Europa.

Mere end 120 fly blev aflyst, forsinket eller omdirigeret, da ni personer lagde sig på landingsbanen i London City Airport den 6. September.

Aktionen skete under parolen »Klimakrisen er en racistisk krise«

Det tog myndighederne flere timer at rydde landingsbanen og anholde aktivisterne, der havde låst sig fast til hinanden, skriver flere udenlandske medier.

Læs »Nine Black Lives Matter protesters arrested after City airport travel chaos« hos The Guardian

Læs »Black Lives Matter protest disrupts London City Airport« hos Al Jazeera

Det var hvide aktivister fra Black Lives Matter UK (BLM), der stod for aktionen, som de kalder et eksempel på »en hvid alliance under sort lederskab«.

Men hvad har klimaaktivisme at gøre med en bevægelse, der kæmper mod vold og racisme mod sorte? 

3125 døde flygtninge på vej til Europa 

Ifølge Black Lives Matter UK er den sorte del af verdens befolkning de første, der bliver ofre for klimaforandringerne og risikerer en farefuld flugt fra deres hjem.

Der er 3125 personer, som man kender til, der alene i 2015 er døde på vej til europæiske kyster, siger Black Lives Matter UK i en video om aktionen.

»Hvis de ikke kan flyve, kan de rige heller ikke flyve«, siger en talsperson fra Black Lives Matter UK efter aktionen.  

»I 2050 vil der være 200 millioner klimaflygtninge. Sorte er de første til at dø, ikke de første til at flyve,« skriver aktivisterne på deres Twitter-profil. 

I et andet tweet skriver aktivisterne, at Storbritanien bidrager mest til temperaturændringer på kloden, samtidig med, at de er blandt dem, der mærker mindst til følgevirkningerne.

Lufthavnen ødelægger sort community

I videoen, hvor aktivisterne forklarer baggrunden for aktionen siger de også, at udvidelsen af lufthavnen i London som koster 344 mio. pund, tvinger lokale ud af Newham. Et område, hvor omkring 40% tjener 20 pund eller mindre.

»Udvidelsen af lufthavnen i London kan ikke fortsætte, for det øger uligheden for de fattige sorte i det her land,«, siger BLM-talsperson i video fra The guardian 

Ifølge ’the Guardian vil politiet bruge ekstra ressourcer på at opklare, hvordan aktivisterne fik adgang til området.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce