Annonce

Flygtninge
19. februar 2016 - 13:06

Asylaktivister kræver sikre flugtruter for at redde menneskeliv

International march for flygtninge vil etablere sikre ruter for mennesker på flugt. Marchen er et fælleseuropæisk tiltag med demonstrationer i forløbig fyrre byer i tolv lande. Danmark repræsenteres i København med en demonstration i Indre By.

Internationale marcher for flygtninge vil have europæiske politikere til at indføre tiltag, der sikrer bedre vilkår for mennesker på flugt, nemlig at skabe sikre flugtruter fra krigshærgede lande og åbne grænser op.

Her i landet står netværket Welcome to Denmark for en march som del af European March for Refugees’ Rights, der kræver beskyttelse af menneskeliv mod druknedød og afskaffelse af tilbageholdelser i lejre.

Line Søgaard fra Welcome to Denmark uddyber til Modkraft parolernes betydning:

- Asylansøgere skal have mulighed for at kunne kommer sikkert frem og rent faktisk få mulighed for at ansøge om asyl. Det er dybt problematisk, at mennesker, der rent faktisk er asylberettigede, ikke engang kan søge om asyl, fordi adgangen er lukket, siger hun.

- Det er symbolpolitik, at Danmark lukkede sine grænser efter, at Sverige og Tyskland lukkede sine. Antallet af asylansøgere har ikke skubbet vores velfærdssystem ud af kurs. Sidste år fik 10.000 asyl. Vi kunne godt tage tre-fire gange så mange, uden det vil udgøre en udfordring for vores velfærdssystem. For eksempel nogle af dem, der sidder fast på Balkan. Vi har brug for bedre fordelingsløsninger, og de stærkeste lande bør gå forrest. Der er plads, Røde Kors har været ude og sige, at der står tomme senge rundt om på landets asylcentre, siger hun.

Arrangørerne mener ikke, at der skal sættes en øvre grænse for, hvor mange mennesker Danmark skal tage imod, men i stedet se på antallet af mennesker, der har behov for hjælp, uanset Danmarks egne nationale interesser. I modtagerlandet må man så tænke i nye løsninger for integration og hjælpeindsatser.

- Sikre ruter, mener vi, er hovedsagen. Og afskaffelse af transportøransvaret, så flygtninge kan flyve eller på anden måde rejse til lande, hvor de kan ansøge om asyl. En løsning kunne også være mulighed for at mennesker kan søge asyl via ambassader eller konsulater, dér hvor de ankommer først, så de legalt kan komme videre derfra. På den måde vil de ikke skulle finde illegale rejseruter og rejseformer, pointerer Line Søgaard.

Det over tre timer lange arrangement indeholder foreløbigt taler af Manilla Ghafuri, som fortæller om sin flugt fra Afghanistan, Mo Abassi fra Team Humanity, der netop er hjemvendt fra redningsarbejde på Lesbos, Michael Graversen, som er filminstruktør bag dokumentaren Drømmen om Danmark, samt debattør Tarek Hussein.

Arrangementet starter klokken 12, lørdag den 27. februar, på Vor Frue Plads.

Link til Safe Passage Now

De deltagende byer er blandt andre Bodrum i Tyrkiet, Lausanne og Zürich i Schweiz, Lissabon og Porto i Portugal, Frederikstad og Oslo i Norge, London og Newcastle i Storbritannien, Idomeni i Grækenland, Prag i Tjekkiet og Tirana i Albanien.

Link til European March for Refugees' Rights

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce