Annonce

Aktivisme
4. december 2015 - 11:09

Aktivister opgiver teltlejr på Rådhuspladsen i Aarhus på grund kulde efter én overnatning

Aktivister fra gruppen Flygtningeaktionen slog den første tirsdag og onsdag i december en teltlejr op på Rådhuspladsen i Aarhus i protest mod inhuman flygtningepolitik. Selvom man havde erklæret at blive, til der kom et asylcenter i Aarhus, opgav man onsdag aften på grund af kulden. Støtte fra byrådsmedlem for Enhedslisten og socialrådmand Thomas Medom fra SF.

Tirsdag og onsdag den 1.-2. december 2015 var Rådhuspladsen i Aarhus præget af en teltlejr, der var slået op af aktivister fra gruppen Flygtningeaktionen. Det skete i protest mod, hvad gruppen mener er en inhuman flygtningepolitik.

– Det handler ikke kun om teltlejren i Thy (hvor en gruppe asylansøgere har boet siden midten af november, red.), men også om, at vi gemmer flygtninge væk i isolerede områder. For eksempel har vi ikke en flygtningelejr i Aarhus, siger talsperson Tanja Burke til Modkraft.

– Jeg har en ven, der bor i et asylcenter på Djursland. I de første otte måneder, han var her i Danmark, mødte han ikke andre danskere end personalet og de frivillige på centeret, forsætter Tanja Burke.

Reaktionerne fra de forbipasserende har ifølge Tanja Burke været meget blandede:

– Nogen har sagt, at flygtningene skulle rejse hjem, og en enkelt har endda spyttet efter os. Men der har også været folk, der er kommet hen og sagt tak for, at vi sidder her. Og en kvinde, der selv kom til Danmark som flygtning, har været forbi med kage og suppe.

Tanja Burke fortæller onsdag eftermiddag, at der sov syv aktivister i lejren natten mellem tirsdag og onsdag – inklusiv en hjemløs der kom forbi og bad om lov til at låne et telt.

Onsdag aften gav man dog op – selvom man havde svoret at blive siddende til Aarhus havde oprettet et asylcenter.

– På trods af at vi har forberedt os ved at tage alt vores varmeste tøj på, gode soveposer og kampgejst, så må vi simpelthen sande, at to dage udendørs er ulideligt. Vi har i dag talt meget, hvor frygteligt det er, det de netop går igennem i Thisted, fortalte Tanja Burke Modkraft onsdag aften, efter de havde ryddet lejren.

Besøg Flygtningeaktionens Facebookside

Politisk opbakning

På Aarhus Rådhus er der politisk opbakning fra Enhedslistens politiske ordfører Maria Sloth og socialrådmand Thomas Medom fra SF, der begge var ude og snakke med lejraktivisterne.

– De har en god sag, og jeg har respekt for at nogen gør så meget, siger Maria Sloth til Modkraft.

– Aarhus tager mange af de flygtninge, der får asyl, men i Enhedslisten ser vi også gerne, at Aarhus får et asylcenter. Men der har ikke været landspolitisk opbakning til det, siger hun.

Samme melding kommer fra socialrådmand Thomas Medom fra SF.

– Vi har arbejdet for at få et asylcenter til Aarhus. Det vil sætte turbo på integrationen, at flygtningene kommer til at bo i byen, så de kan lære folk at kende og hurtigere komme i beskæftigelse, siger han til Modkraft.

Han fortæller, at han bakker op om Flygtningeaktionens protest:

– Foragten for teltlejren i Thy deler jeg. Vi skal have solidaritet med de mennesker, der flygter. I Aarhus står vi for en anden linje end folketingsflertallet, siger Thomas Medom.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce