Annonce

Åbent brev
7. juni 2014 - 19:15

Aktivister advarer imod Øvig Knudsens bogprojekt om BZ-bevægelsen

Peter Øvig Knudsen ønsker blot at 'underholde, få ekstra jet-set stjernestatus og tjene penge’, mener venstreradikale aktivister. Og opfordrer i et åbent brev tidligere BZ'ere til at »tænke sig meget godt om« inden de medvirker i forfatterens måske kommende bog om bevægelsen.

Nyheden om at den prisbelønnede forfatter og journalist Peter Øvig Knudsen er i gang med at undersøge muligheden for at skrive en bog om den danske BZ-bevægelse får en kølig modtagelse på den yderste venstrefløj.

I et åbent brev bragt i det seneste nummer af det venstreradikale magasin SLAMM skriver en gruppe aktivister, at de frygter, at forfatteren vil reducere historien om husbesætterne til ’en zoologisk have, som folk der har deres på det tørre, kan sætte sig ned og glo på’.

De anonyme aktivister underskriver sig ’Kritiske P.Ø.K.-læsere’ og opfordrer deres medaktivister til at ’tænke sig MEGET godt om’ inden de medvirker i bogen eller forarbejdet til den.

– Hans mission er at underholde, få ekstra jet-set stjerne status, og desuden at tjene en pæn slat penge, som sikkert vil svare til 6-8 årslønne for os der klarer os på lavt-betalte jobs, lyder aktivisternes vurdering af Cavling-prisvinderen, der tidligere har skrevet om hippie-bevægelsen og Blekingegade-gruppen. 

LÆS HELE DET ÅBNE BREV NEDERST.

Læs mere om SLAMM i artiklen »De autonomes hoforgan genopstår i protest mod internetafhængighed og baconfetichisme« hos Modkraft.

Hippie-bøger skræmmer

Reaktionen fra de venstreradikale aktivister kommer efter, at Peter Øvig Knudsen i dagbladet Politiken den 4. maj fortalte, at han er gået i gang med research til en bog om 1980’ernes BZ’ere.

– Det er svært at planlægge, hvor stort det skal ende med at blive. Jeg har tit planlagt at skrive en lille bog, men de plejer at vokser, sagde Peter Øvig Knudsen i interviewet, der var illustreret med et foto af forfatteren siddende i en lædersofa på den tidligere Ungdomshusgrund på Jagtvej 69 på Nørrebro. 

Læs interviewet »Hippie-forfatter får uventet arbejdsstipendium« hos Politiken.

Men der er tilsyneladende ikke meget tillid i den tidligere BZ-bevægelse til, at han hverken kan eller vil fortælle deres historie loyalt.

Det er særligt forfatterens to-binds værk fra 2012 om hippie-bevægelsen der har fået de røde lamper til at lyse, fremgår det af det åbne brev i SLAMM.

To af de medvirkende i Hippie-bøgerne bliver i det åbne brev citeret for, at de ikke kan genkende sig selv i og er stærkt utilfredse med forfatterens fremstilling af begivenhederne i blandt andet Thy-lejr.

Nu frygter BZ-aktivister, at de og deres ungdoms politiske projekt skal udsættes for samme behandling.

– Hvis, hvad man må antage, Peter Øvig Knudsen (herefter P.Ø.K) fortsætter samme stil som han blandt andet lagde for dagen i Hippie-bøgerne vil det betyde at rigtig mange mennesker vil blive hængt ud med navn og personlige detaljer. P.Ø.K. vil, ligesom han gjorde i Hippie-bøgerne, udpege helte, skurke, naive får, ledere og sind- og skinsyge mennesker. Alt sammen set igennem han lille monokel, skriver de ’Kritiske P.Ø.K.-læsere’.

– Lad os slå fast at P.Ø.K. helt sikkert ikke kommer til at læge vægt på drømmene, idealerne, kærligheden og det kammeratskab som mange af os har fundet i dette miljø. Hans mission, ligesom hans andre bøger, er at fortælle bedste-borger Danmark hvorfor det er godt at de ikke flipper ud og forlader den slagne middelvej. ”for se hvor galt det ellers kan gå”. Vi, og vores historie kommer med andre ord til at blive reduceret til en zoologisk have, som folk der har deres på det tørre, kan sætte sig ned og glo på.

Læs artiklen »Peter Øvigs hippier gør oprør over ny bog« hos Politiken.

Læs artiklen »Øvig afviser hippiekritik« hos Information.

Ingen trussel

Det skabte i begyndelsen af maj stor debat, da det kom frem at Peter Øvig Knudsen havde valgt at droppe et bogprojekt om hashgaden Pusher Street på fristaden Christiania af frygt for repressalier.

I flere aviser blev der talt om trusler mod ytringsfriheden, en ’falliterklæring for Christiania’ og Justitsministeren blev af Venstre og Liberal Alliance ligefrem indkaldt til samråd om sagen i Folketinget.  

Læs artiklen »Politiet: Det er Peter Øvigs eget valg at droppe bog om Pusherstreet« hos Berlingske.

Læs artiklen »Peter Øvig siger nej til Christiania-tilbud« hos Politiken.

Måske af samme grund understreger BZ-aktivisterne, at deres brev alene en opfordring til eftertanke.

– Dette skriv er ingen trussel, blot en opfordring til at folk i miljøet, unge som gamle, at I tænker jer MEGET godt om før I medvirker til hans bog-projekt (taler med ham, eller folk der arbejder for ham), skriver ’Kritiske P.Ø.K.-læsere’.

Og slår samtidig fast:

– Det ville være fedt hvis en eller flere personer (og ikke nødvendigvis fra miljøet) med en smule journalistisk integritet satte sig ned og forsøgte at skrive BS’s historie, men at P.Ø.K. gør det, kommer der næppe noget godt ud af – det har han bevist med Hippie-bøgerne.

Vil ikke svare på anonyme angreb

Modkraft har kontaktet Peter Øvig Knudsen for at få hans kommentar til denne artikel og kritikken af hans arbejde.

Han har sendt følgende kommentar:

"Jeg svarer naturligvis ikke på anonyme angreb på mit arbejde.

Til gengæld er jeg til enhver tid parat til at diskutere mine arbejdsmetoder med mennesker, der åbent står ved deres kritik. Således har jeg svaret grundigt på Bodil Marie Nielsens kritik af hendes rolle i ’Hippie 2’, bl.a. i en kronik i Politiken.

Ligesom Bjørn Nørgaards kritik af mine Hippie-bøger kun er offentligt kendt, fordi jeg selv bragte hans kritiske brev til mig i fuld længde i netop Hippie 2 (side 355).

I min seneste bog, ’Nakkeskuddet – og andre historier om at beskrive virkeligheden’, lægger jeg i øvrigt min arbejdsmetoder åbent frem til debat. Herunder fortæller jeg mine versioner af mit samarbejde med Bodil Marie Nielsen og Bjørn Nørgaard."

Læs hele det åbne brev fra ’Kritiske P.Ø.K.-læsere’ her (offentliggjort i SLAMM den 4. juni 2014).

Tænk jeg GRUNDIGT om, før I snakker med:

PETER ØVIG KNUDSEN, forfatter til blandt andet Hippie-bøgerne, undersøger nu, efter eget udsagn, mulighederne for at skrive BZ’ets historie. Man kan kun gætte på hvornår i tiden han vil starte, men mon ikke Ryesgade, Sorte Hest, Baldersgade, Ungdomshuset og en masse af grupperingerne i miljøet vil få centrale pladser i sådanne bøger.

Hvis, hvad man må antage, Peter Øvig Knudsen (herefter P.Ø.K) fortsætter samme stil som han blandt andet lagde for dagen i Hippie-bøgerne vil det betyde at rigtig mange mennesker vil blive hængt ud med navn og personlige detaljer. P.Ø.K. vil, ligesom han gjorde i Hippie-bøgerne, udpege helte, skurke, naive får, ledere og sind- og skinsyge mennesker. Alt sammen set igennem han lille monokel. Han vil indhente oplysninger om folk fra hans mange kilder i politiet og diverse andre myndigheder.

Lad os slå fast at P.Ø.K. helt sikkert ikke kommer til at læge vægt på drømmene, idealerne, kærligheden og det kammeratskab som mange af os har fundet i dette miljø. Hans mission, ligesom hans andre bøger, er at fortælle bedste-borger Danmark hvorfor det er godt at de ikke flipper ud og forlader den slagne middelvej. ”for se hvor galt det ellers kan gå”. Vi, og vores historie kommer med andre ord til at blive reduceret til en zoologisk have, som folk der har deres på det tørre, kan sætte sig ned og glo på.

Dette skriv er ingen trussel, blot en opfordring til at folk i miljøet, unge som gamle, at I tænker jer MEGET godt om før I medvirker til hans bog-projekt (taler med ham, eller folk der arbejder for ham). Han kommer til at fokusere på det som vil sælge bøgerne: vold, trusler, rabiate udtalelser, sex, intriger og gakket opførsel. Som et absolut minimum bør man læse Hippie-bøgerne, så man kan få indblik i hans arbejdsmetode. Hans mission er at underholde, få ekstra jet-set stjerne status, og desuden at tjene en pæn slat penge, som sikkert vil svare til 6-8 årslønne for os der klarer os på lavt-betalte jobs.

Det ville være fedt hvis en eller flere personer (og ikke nødvendigvis fra miljøet) med en smule journalistisk integritet satte sig ned og forsøgte at skrive BS’s historie, men at P.Ø.K. gør det, kommer der næppe noget godt ud af – det har han bevist med Hippie-bøgerne.

Afslutningsvis et par citater fra folk der hjalp P.Ø.K. med Hippie-bøgerne.

Billedkunstnere Bjørn Nørgaard skrev til P.Ø.K.:

"Generelt virker din tekst faktuel i orden. Men alle drømmene, alle de sublime øjeblikke af ekstratisk indsigt, kærligheden, ømheden er kemnisk renset væk. Tilbage er et depraveret, tragisk skelet af mulige kendsgerninger, og intet kan lyve som selektive kendsgerninger."

(fra brevet titulerer Nørgaard iøvrigt P.Ø.K. som "dumme svin")

Bodil Marie Nielsen, som også hjalp P.Ø.K. med bøgerne:

"Til sidst sad jeg tilbage med følelsen af at være en nyttig idiot, hvis indflydelse strakte sig til at korrigere symbolske detaljer og ellers bare levere oplysninger, der skulle dokumuntere og forstærke en allerede indtagen præmis for "Hippie"-bøgerne. Øvig havde på forhånd besluttet sig for det færdige resultat, og jeg skulle bare levere mellemregningerne. Derfor afsluttede jeg samarbejdet."

Med kammeratlige hilsner,

Kritiske P.Ø.K.-læsere.

Se også om kritikken af Øvigs bog om Bekingegade-gruppen.


Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce