Annonce

Konference
6. september 2012 - 9:34

Aarhus får antifascistisk førstehjælp fra hele Norden

Antifascister fra Tyskland, Sverige og Norge er med, når københavnske aktivister i samarbejde med lokale venstreradikale skal lægge en strategi for kampen mod voldelig højreekstremisme i Aarhus.

 »Vores indsats bliver nødt til at være baseret på vores logiske, strategiske overvejelser, ikke følelser eller impulser«.

Sådan skriver nyhedsportalen ProjektAntifa om grundlaget for deres stort anlagte »Aarhus 2012 – en konference om antifascistisk politik og strategi«, der finder sted et endnu ukendt sted i den jyske hovedstad i weekenden den 14. -16. september.

På weekend-mødet vil der være oplæg fra antifascistiske aktivister fra Sverige, Norge og Tyskland, ligesom gæster fra Fredericia og København vil fortælle om deres erfaringer med at bekæmpe voldelig højreekstremisme.

I invitationen kan man læse, at målet er at finde »en opskrift«, der for alvor kan »afvikle byens nynazistiske miljø« samt styrke netværket i den antifascistiske bevægelse i Danmark.

Se reklame-video for konferencen.

31. marts ændrer intet

Konferencen finder sted blot et halvt år efter, at den største og bredeste anti-racistiske demonstration måske nogensinde i Aarhus blev afviklet den 31. marts under parolen »Aarhus for Mangfoldighed«.

Her gik op mod 5.000 mennesker på gaden i protest mod den antimuslimske gruppe English Defence League, der havde inviteret ligesindede fra hele kontinentet til byen for at kickstarte et paneuropæisk netværk.   

Læs artiklen »Aarhus: Tusindvis gav antimuslimer modstand« hos Modkraft.

Antimuslimernes arrangement blev en pinlig affære, hvor de trods massiv politibeskyttelse nærmest blev smidt ud af byen, og set udefra kunne dagen dårligt opfattes som andet end en succes for venstrefløjen.

Læs artiklen »Antimuslimsk fuser« hos Modkraft.

Men 31. marts-protesterne har hverken stoppet de voldelige overfald på venstrefløjen i Aarhus eller inspireret de lokale venstrefløjspartier, græsrødder og fagforeninger til at fastholde presset på de højreekstreme voldsbøller.

Alene i år har der ifølge antifascisterne været 12 episoder med politisk motiveret vold og chikane mod venstrefløjen i Aarhus.

Derimod har der ikke været indkaldt til en eneste protest-demonstrationen, lyder kritikken.

Sidste udkald

I en analyse bragt på ProjektAntifas hjemmeside skriver en aktivist, at hvis fagbevægelsen og den etablerede venstrefløj ønsker at engagere sig i kampen mod den organiserede racisme, så er det på høje tid at komme i arbejdstøjet.

»Skal man have mulighed for at drage nytte af den store networking-indsats, som Århus for Mangfoldighed lagde i tiden op 31. marts, så er det ved at være sidst udkald. Til vinter er det hele glemt,« skriver aktivisten under navnet »O’Malley« og fortsætter:

»Hvis fagbevægelsen i Århus rent faktisk tager naziproblemet alvorligt, så skal de se at komme ud af busken. Hvis legalisterne omkring Enhedslisten rent faktisk mener, at fagbevægelsen, sosserne og Villys lokale tropper kan bruges til noget, så lad os se det. Sker det ikke, så har ønsket om at nedtone konfliktniveauet for at få socialdemokratisk støtte til det antifascistiske arbejde mistet enhver legitimitet i årene fremover«  

Læs hele kommentaren »Så gik der tid med det« hos ProjektAntifa.

Antifascisme i kontekst

I stedet for at vente på, at resten af venstrefløjen og fagbevægelsen kommer på banen, så har ProjektAntifa valgt selv at tage hul på debatten om det antifascistiske arbejde med udgangspunkt i erfaringer fra udlandet og resten af Danmark.

– Hvis det skal lykkedes at vende udviklingen i Aarhus, så er det nødvendigt, at der kommer hjælp ude fra. Det er ikke Aarhus, der har et nazi-problem. Det er hele Danmark og vores alle sammens problem. Derfor skal vi også finde en løsning i fællesskab, fortæller Winnie fra ProjektAntifa til Modkraft.

Blandt de udenlandske oplægsholdere er aktivister fra Bad Segeberg, Ratzeburg og Dortmund  i Tyskland, de svenske byer Hälsingborg og Malmö samt fra den norske hovedstad Oslo.

Det politiske arbejde sættes ind i en større kontekst med oplæg af danske aktivister om kvinders rolle i den antifascistiske bevægelse, foredrag om retshjælp og de psykiske følgevirkninger, der kan være forbundet med kampen mod voldelige højreekstremister.

Medlemmer af det alternative kulturprojekt Kulturmilitzen i Fredericia vil fortælle om deres erfaringer, mens researchgruppen Redox vil komme med en aktuel vurdering af udviklingen på den yderste højre.

Desuden vil der blive sat fokus på, hvordan man håndterer »fencewalkers«, der er er en betegnelse for folk, der plejer social omgang med både højre- og venstrefløjen.  

Vil skabe venskab og håb

Det tæt pakkede program hverken kan eller skal dog skygge for et andet vigtigt mål med weekenden: At nedbryde fordomme og styrke netværket mellem enkeltpersoner på Djævle Øen og Smilets By.

Det fortæller Fanny, der er vokset op i Aarhus, men fornylig er flyttet til København. Hun er med til at arrangere den kommende konference.

Hun har oplevet, at der blandt de københavnske antifascister mangler en nuanceret forståelse af udfordringerne for deres kammerater i Aarhus. 

– I København er holdningen nogle gange, at vi bare skal give nazisterne nogle tæv. Men så simpelt er det ikke. Situationen er mere kompleks og handler langt hen ad vejen også om, at det venstreradikale miljø i Aarhus er meget lille, fordi folk flytter fra byen, fortæller Fanny til Modkraft.

På den baggrund erkender hun også blankt, at hvis der skal ske noget i Aarhus, så skal initiativet komme fra København.  

Derfor håber hun også, at mange vil tage turen over sundet fra både Sjælland og Fyn. 

– Dette er en helt unik mulighed for at snakke politik sammen uden alkohol og høj musik. Det her bliver starten på noget nyt, som gerne skal give håb og være med til, at vi får gaden tilbage i Danmarks næststørste by, siger Fanny.

»Aarhus 2012 – en konference om antifascistisk politik og strategi« finder sted i Aarhus i weekenden den 14. -16. september. Det kræver tilmelding at deltage, da der er begrænsede pladser, og det koster 100 kroner (eller 250 kroner inklusive bustur fra/til København). 

Konferencen anbefales af Internationalt Forum, Enhedslisten København (Indre By), Antifascistisk Aktion, Jyske Antifascister, Anti-racistisk Netværk i Aarhus og København, Konfront, Good Night White Pride og Libertære Socialister Østjylland.

Besøg Aarhus-konferencens hjemmeside her.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce