Annonce

FagligtArbejderbevægelsen og arbejdskamp
Fagligt
22. januar 2016 - 16:37

80 skraldebiler foran Københavns Rådhus: Dyt-dyt, I har ansvaret

80 skraldebiler stoppede fredag morgen op foran Københavns Rådhus og satte hornet i bund i et forsøg på at blive hørt i kommunen. Skraldemændene protesterer mod forringelse af arbejdsmiljø og –forhold, som de mener kommunen er ansvarlig for.

80 skraldebiler standsede fredag den 22. januar 2015 kl. 8.15 al biltrafik på HC Andersens Boulevard ved Københavns Rådhus, da de i et kvarter standsede ude på vejen og dyttede larmende.

Det skete, fordi skraldemændene føler sig overhørt på Københavns Rådhus. De mener ikke kommunen støtter op om deres arbejdsforhold, men at den fralægger sig ansvar og giver arbejdsgiverne lov til at forringe arbejdsforhold og –miljø efter, at renovationsarbejdet i kommunen er blevet udliciteret.

Se videoindslag om dytte-aktionen på TV Vesterbro

– Vi ville gøre kommunen opmærksom på, at det er den der, har ansvaret for renovationen – også selv om opgaven er udliceret, siger en talsmand for skraldemændene til Modkraft.

Solidaritet med strejkende skraldemænd

Aktionen var samtidig en støtteerklæring til skraldemænd i vognmandsfirmaet CityRenovation, der tidligere på ugen nedlagde arbejdet i protest mod at fire skaldemænd siden august har skulle udføre syv mands arbejde.

– Vores kolleger har i det sidste uger haft 40-45 timers arbejde om ugen – i rene arbejdstimer, pauser er ikke talt med her, fortæller en repræsentant for renovationsarbejderne.

Skraldemændene i CityRenovation har været utilfredse med deres arbejdsforhold, siden de den 1. august blev virksomhedsoverdraget fra et andet vognmandsfirma.

CityRenovation har ifølge skraldemændene forringet bemandingen på Nørrebro og Østerbro. Allerede op til virksomhedsoverdragelsen strejkede skraldemændene mod forringet bemanding på ruten.

Advarsel til nye arbejdsgivere

Endelig var aktionen også en advarsel til vognmandsfirmaerne i København om ikke at konkurrere på arbejdsmiljø og arbejdsforhold:

– Den 1. maj vil halvdelen af de københavnske skraldemænd skifte arbejdsgiver. Det ikke skal bruges til at spille os ud mod hinanden. Renovationen i København skal ikke konkurrere på dårligt arbejdsmiljø og forringede arbejdsforhold, siger aktionsrepræsentanten.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce