Annonce

Kampdag
29. april 2014 - 14:14

1. maj kompromis: Aktivister dropper fløjteprotest foran talerstol – fagbevægelsen holder næverne i ro

Fløjteaktivister fra »Her er oprøret« lover efter dialogmøde med LO, at holde regeringskritisk larme-happening på afstand af scenen, når statsministeren skal tale i Fælledparken 1. maj. OPDATERET.

En håndtegnet enhjørning fulgte nysgerrigt med fra en white-board tavle, da to sortklædte repræsentanter fra aktivistnetværket »Her er oprøret« tirsdag formiddag satte sig til rette på første sal i fagforeningen HK’s nybyggede hovedkvarter foran formanden for LO Hovedstaden, Peter Kay Mortensen.

Det var dog mere realpolitik end eventyrlyst, der dominerede mødet mellem de to såkaldte fløjteaktivister og den hovedansvarlige for 1. maj i Fælledparken, der var flankeret af en pressemedarbejder og en faglig sekretær fra HK.

Efter en lille times samtale – og en kort tænkepause, hvor aktivisterne klappede detaljerne af med en følgegruppe – blev parterne enige om, at den meget omdiskuterede fløjte-happening »Overdøv Helle« kan afvikles uden indblanding fra fagbevægelsen – blot protesten ikke finder sted foran scenen, når statsministeren torsdag taler i Fælledparken.

Læs artiklen »Aktivister dæmper fløjterne« hos Ugebrevet A4.

Læs artiklen »Fløjteaktivister og LO holder fredsmøde: Vil undgå 1.maj-slagsmål i Fælledparken« hos Modkraft.

LO »forstår« aktivisternes frustration

Både LO Hovedstaden og aktivisterne fra »Her er oprøret« udtrykte efter mødet tilfredshed med kompromisset, der har til formål, at forhindre fysiske sammenstød mellem regeringstilhængere –og modstandere.

På mødet blev det desuden aftalt, at LO Hovedstaden offentligt skal tilkendegive, at organisationen »forstår frustrationen« hos aktivisterne og understreger, at det politiske grundlag for 1. maj »ikke er et udtryk for regeringens førte politik, men for fagbevægelsens ønsker til den førte politik«.

Læs grundlaget for 1. maj i Fælledparken her.

Desuden lovede LO Hovedstaden, at arrangerer endnu et dialogmøde – denne gang mellem en større gruppe aktivister og blandt andre Socialdemokraternes politiske ordfører, Maja Panduro.

Det blev afslutningsvis besluttet, at både LO Hovedstaden og »Her er oprøret« udsender hver deres officielle pressemeddelelse i løbet af dagen, hvor de bekræfter aftalen.

Læs artiklen »Aktivister jubler over forlig med LO: Vil fløjte alligevel« hos MetroXpress.

Læs artiklen »Fløjteaktivister og LO indgår kompromis før 1. maj« hos DR.

LO: Ingen aftale

Tirsdag eftermiddag har LO Hovedstaden så udsendt den aftalte pressemeddelelse, hvilket dog har udløst en smule forvirring i pressen.

I meddelelsen skriver den faglige organisation nemlig, at der ikke er lavet en aftale, men alene opnået en »fælles forståelse« parterne imellem.

Telefonisk bekræfter LO-formand Peter Kay Mortensen overfor Modkraft, at organisationen ikke løber fra deres løfter givet under dialogmødet, men at det alene drejer sig om et spørgsmål om ord.

– Vi kan jo ikke lave en aftale med aktivisterne, når hverken de eller vi ved hvem de repræsenterer. Det er rent sprogligt. Vi har stadig opnået en fælles forståelse, siger Peter Kay Mortensen.

Læs pressemeddelelsen fra »Her er oprøret« nederst i denne artikel.

Læs artiklen »LO-formand afviser fredsaftale med fløjteaktivister« hos Politiken.

Læs LO Hovedstadens udtalelse her:

LO Hovedstaden i dialog med aktivister

Til trods for at flere medier påstår, at der er lavet en aftale mellem aktivister og LO Hovedstaden, er dette ikke korrekt.

Der er opnået en fælles forståelse for afviklingen af 1. maj i Fælledparken. LO Hovedstaden har d.d. haft en dialog med repræsentanter fra ”Her er oprøret” som via en facebookside har taget initiativ til en event den 1. maj, ”Overdøv Helle”. Mødets formål var at skabe fælles forståelse for afviklingen af 1. maj arrangementet i Fælledparken.

LO Hovedstaden udtrykte på mødet forståelse for den frustration, som aktivisterne gav udtryk for.

Samtidig understregede LO hovedstaden, at det faglig politiske grundlag, som 1. maj afholdes på, og som talerne er inviteret til at tale ud fra, er fagbevægelsens ønsker til den politiske dagsorden for den kommende tid. LO Hovedstaden opfordrer fagforeningernes deltagere og alle andre deltagere i 1. maj arrangementet til at undgå konfrontationer.

Der er enighed om at forsætte dialogen mellem gruppen ”Her er oprøret”.

Se også linksamlingen hos Modkraft Bibliotek om »1 maj : Historie og traditioner« - med tillæg om "fløjte-debatten" 2014

Læs udtalelsen fra »Her er oprøret«

Vi har i dag været til dialogmøde med LO Hovedstaden. Vi sagde ja til mødet for at undgå problemer og misforståelser og for at fremlægge det politiske grundlag for vores protest. Det er ikke LO, vi protesterer imod, men de topskattelettelser, nedskæringer for kontanthjælpsmodtagere, indgreb i lærerlockouten og de mange andre forringelser af almindelige menneskers hverdag, som regeringen har stået for.
 
På mødet viste LO klar forståelse og anerkendelse for vores protest og kunne i øvrigt godt se en konflikt mellem deres eget politiske grundlag for 1. maj i Fælledparken og det at lade Helle Thorning-Schmidt indtage talerstolen. "Her er Oprøret" består i skrivende stund af syv mennesker med en god idé, 800 fløjter og en facebook-side. Vi repræsenterer derfor hverken alle dem, der har tilmeldt sig på facebook, alle der vil fløjte 1. maj eller alle, der protesterer på andre måder.
 
Protesterne er ikke skabt af os. Protesterne er skabt af en dyb frustration, vrede og skuffelse over regeringens talrige løftebrud og tiltag, der har forringet livsvilkårene for tusindvis af arbejdere og almindelige mennesker. De frustrationer vil stadig komme til udtryk 1. maj.
 
På mødet med LO nåede vi frem til en fælles forståelse for at give så mange som muligt en chance for at få deres protester hørt og derudover sikre, at alle får en god oplevelse i Fælledparken. LO valgte derfor også at indlede mødet med undskyldninger for den konflikt mellem deltagerne i vores protest og fagforeningsmedlemmer, som de var med til at optrappe i medierne i sidste uge.
 
Vi har indkaldt til en fredelig protest, og LO lovede på mødet at præcisere overfor deres medlemmer, at de ikke ønsker hverken trusler eller vold imod os.Vi mødes ved Pavillonen og deler fløjter ud kl 13:15.
 
Derefter vil vi samlet gå så tæt på scenen, som vi kan komme uden at skubbe til de regeringsstøtter, der ønsker at vise opbakning til regeringen og dens angreb på arbejderbevægelsen. Der vil vi sammen fløjte i protest mod regeringen. Vi bliver blot én protestform blandt mange andre, og vi har aldrig påstået, at fløjterne er den eneste rigtige måde at protestere på. Det eneste forkerte er at forholde sig passivt, når regeringen lyver og tager samfundskadelige beslutninger henover hovedet på befolkningen. Vores anbefaling er motiveret af ønsket om, at vores protester bliver hørt, samtidig med at folk får en god oplevelse. Men vi hverken kan eller vil bestemme hvordan folk udtrykker deres utilfredshed på dagen!
 
Sidste element i dialogmødet med LO er en opfordring til, at man anerkender politisk forskellighed. Vi respekterer regeringens støtter, og vi håber, at de vil respektere vores ret til at protestere.
 
Det handler ikke om en konflikt internt mellem almindelige mennesker - men mellem almindelige mennesker på den ene side og magthaverne på den anden. I et samfund hvor regeringens politik øger uligheden, vil der uundgåeligt være protester. Vi har ikke vundet politiske forandringer med vores aktion, men vi er blevet hørt, og vi fortsætter derfor naturligvis vores kamp for at udvikle demokratiet og samfundet i en bedre retning. Den kamp foregår hver dag og kæmpes med mange midler. Vi startede med være 7 mennesker med 800 fløjter, en facebook-side og en god idé.
 
Vi er endt med et oprør meget større end det!
 
Derfor ser vi frem til at mødes med jer allesammen både på selve 1. maj og bagefter, hvor vi kan evaluere på alle dagens protester! Vi håber at kunne udvikle en bevægelse sammen, der for alvor udfordrer regeringen, magthaverne og ændrer samfundet til det bedre.Her er oprøret 1. maj og det er kun lige begyndt!
 
Vi høres ved!
Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce