Annonce

Venstrefløj
28. april 2014 - 21:22

Fløjteaktivister og LO holder fredsmøde: Vil undgå 1.maj-slagsmål i Fælledparken

Medlemmer af aktivistgruppen »Her er oprøret« mødes tirsdag med repræsentanter for fagbevægelsen for at diskutere fløjte-demonstration mod statsministeren den 1. maj i Fælledparken.

Et dialogmøde tirsdag den 29. april mellem folkene bag den såkaldte fløjte-aktion og repræsentanter for LO Hovedstaden skal forhindre, at fagforeningsfolk og venstreradikale aktivister ender i håndgemæng, når statsminister Helle Thorning-Schmidt går på talerstolen torsdag i Fælledparken.

Det fortæller en talsperson for aktivistgruppen »Her er oprøret«, som har skabt stor debat ved at annoncere, at de planlægger at overdøve statsministerens tale med fløjter.

Udsigten til højlydte protester har senest fået formanden for LO Hovedstaden, Peter Kay Mortensen, til i flere medier at slå fast, at situationen kan udvikle sig til slagsmål, da »vi vil ikke finde os i, at de bruger vores dag til at demonstrere mod statsministeren«.

Fløjte-aktivisterne ønsker dog ikke at slås med fagbevægelsens vagtværn.

– Vi indgår naturligvis i en dialog med LO om 1. maj, da det ikke er dem, men regeringen vi er utilfredse over, siger Erik Ankersen fra »Her er oprøret« til Modkraft.

Læs artiklen »Det er os, der bestemmer i Fælledparken 1. maj« hos Berlingske.

Læs artiklen »LO frygter slagsmål i Fælledparken under Thornings tale« hos Ekstra Bladet.

Nazistiske fløjter

»Overdøv Helle«-happeningen er vendt mod regeringens nedskæringspolitik og løftebrud, men har fået kritik fra flere sider for at være et angreb på ytringsfriheden. 

Den omfattende kritik er også kommet fra venstrefløjen, hvor nogen mener, at aktivisterne går højrefløjens ærinde og benytter deres metoder.

Enhedslistens Hovedbestyrelse har i en udtalelse taget afstand fra aktionen, som partiets top betegner som direkte »udemokratisk«, selvom flere menige medlemmer støtter happeningen.

SF's tidligere skatte- og udenrigsminister Holger K. Nielsen sammenligner de regeringskritiske demonstranter med »halvhjernede« nazister.

Læs artiklen »Holger K: Sabotage mod Thorning er halvhjernet« hos TV2.

Læs udtalelsen fra Enhedslistens Hovedbestyrelse.

Læs artiklen »Enhedslistens folk er med i kontroversiel 1. maj-demonstration« hos DR.

Kræver åbenhed om dialog

Kritikken – og ikke mindst retorikken omkring slagsmål – har nu fået fløje-aktivisterne til at tage initiativ til et møde med LO Hovedstaden for at redde trådene ud.

– Vi startede som en idé om at gentage lærernes protest imod regeringen sidste år på arbejdernes internationale kampdag. Den idé har mange taget til sig og vi mærker meget støtte fra mange dele af samfundet. Derfor hverken kan eller vil vi kontrollere alt, hvad alle folk kan finde på at gøre i fælledparken. Med dette in mente vil vi naturligvis gerne deltage i en dialog og høre, hvorfor I mener vi skal ændre vores opfordring og eventuelt opgive vores fløjteuddeling, skriver aktivisterne i deres brev til LO, som Modkraft er i besiddelse af.

Aktivisterne er opmærksomme på, at det er LO som har inviteret statsministeren til at tale, men skriver videre i brevet, at de stadig mener, at de har ret til at bruge anledningen til at protestere.

– Da vi hører at I er indstillede på dialog fra nogle kanter og samtidig læser latente trusler i pressen om smede der vil "rydde op foran scenen" (og dermed krænke vores ret til at protestere), er det et krav at dialogen føres til åbent referat og at pressen (eller dele af pressen) har adgang til mødet.

Ifølge Modkrafts oplysninger så har LO Hovedstaden takket ja til at mødes med aktivisterne tirsdag formiddag.

Aktivist: Medierne har flyttes fokus

Trods den nye dialog-linje, så fastholder aktivister, at de ikke mener, at statsministeren hører hjemme på Arbejdernes Internationale Kampdag.

– Vi mener ikke det giver nogen mening, at Helle Thorning Schmidt taler i fælledparken efter at have lavet lovindgreb i lærerlockouten, halveret dagpengeperioden og mange andre uligeskabende nedskæringer for almindelige mennesker, siger Erik Ankersen til Modkraft.

Han erkender, at det til en vis grad er lykkedes for politikerne og medierne at dreje debatten over på ytringsfrihed i stedet for regeringens politik.

Men han mener stadig, at befolkningen er på deres side. 

– Vi valgte at erklære åbent, at vi ville overdøve Helle Thorning, fordi vi ville være ærlige omkring aktionen og fortælle folk om argumenterne bag. Det ville være svært at indkalde til en protest, uden at skulle forholde sig til sidste års protester. Jeg mener ikke det vigtige er, hvordan der protesteres men AT man protesterer. Det må være op til deltagerne, hvordan de gør det.

– Jeg føler at mediedebatten har kørt ud af politikerenes tangent, som selvfølgelig er negativ, da de gerne vil fjerne fokussen fra deres asociale politik over på vores aktion, men også at den afstandstagen medierne har taget ikke stemmer overens men den holdning, der er i befolkningen, siger Erik Ankersen, og referer til en afstemning på Ekstra Bladets hjemmeside, hvor der opbakning til fløjte-happeningen.

Besøg facebook-eventet »Overdøv Helle« her.

Se afstemning hos Nationen på Ekstra Bladet.

Deltag i debatten på Modkraft

Også på Modkraft har den kommende protest fået stor opmærksomhed. 

Ikke overraskende er meningerne delte.

Få et overblik over debatten og deltag selv her:

Læs bloggen »Politisk aktivisme er et håndværk, hvor man skal kunne bruge hovedet« hos Modkraft.

Læs bloggen »Enhedslisten og protesterne« hos Modkraft.

Læs bloggen »Pibekoncert er 10.000 mil ude i hampen« hos Modkraft.

Læs bloggen »Politisk nærblindhed« hos Modkraft.

Læs bloggen »Protestér mod Helle Thorning 1. maj« hos Modkraft.

Læs bloggen »Absurd teater« hos Modkraft.

Hør og se også:

Hør debatten mellem Modkraft-blogger Knud Holt og arrangørerne af fløjte-protesten i Det Røde Felt hos Radio 24/syv.

Se debatten mellem fløjte-aktivist og Peter Hummelgaard fra Socialdemokraterne hos Deadline.

Se »VIDEO Fløjte-aktivist fløjtes ud af interview« hos DR.

Se også linksamlingen hos Modkraft Bibliotek om »1 maj : Historie og traditioner« - med tillæg om "fløjte-debatten" 2014

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce